Reindriftsutøver Sissel Holtan under debatt på Svarte natta. F.v Ketil Zachariassen, førsteamanuensis, Universitetet i Tromsø, Kai Petter Johansen, leder for Norske kveners forbund og Stein Sneve, politisk kommentator i Avisa Nordland.
Reindriftsutøver Sissel Holtan under debatt på Svarte natta-konferansen. F.v Ketil Zachariassen, førsteamanuensis, Universitetet i Tromsø, Kai Petter Johansen, leder for Norske kveners forbund og Stein Sneve, politisk kommentator i Avisa Nordland.

Mener mediene sviktet i dekningen av Fosen-saken

Sissel Holtan har stått i konflikt med staten i flere år inntil de vant i Høyesterett. – Vi opplever at dommen ikke blir formidlet riktig av media, sier hun.

Publisert

(TROMSØ): Har mediene sviktet urfolk og minoriteter? Det var overskriften på en debatt under Svarte Natta-konferansen i Tromsø for en drøy uke siden.

Debatten tok utgangspunkt i Fosen-saken, konflikten rundt to vindkraftverk på Fosen i Trøndelag og reindriftssamers rettigheter.

Saken gikk helt til Høyesterett, som slo fast at å tillate vindkraftanleggene var et brudd på samiske rettigheter.

Sissel Holtan er reindriftsutøver i Nord Fosen siida og en av de seks familiene som var i konflikt med staten.

Hun opplevde at få medier var interessert i saken. 

Da den skulle opp i Høyesterett var det ett mediehus som tok kontakt. Da de vant, var det litt mer interesse, ifølge Holtan.

– Så eksploderte det i mars, sier Holtan og referer til demonstrasjonene i Akersgata.

– Det var ungdommer i Akersgata som gjorde at det kom journalister til Fosen, sier hun.

Forundret over journalister

Holtan sier hun føler mediene sviktet, når det gjaldt å formidle innholdet i den enstemmige dommen fra Høyesterett.

– Vi gikk tre rettsrunder og fikk medhold i Høyesterett. Da hadde vi vunnet 11-0. Så opplevde vi at dommen ikke ble formidlet riktig av media. Det har vært fokus på høye strømpriser og at reindrift stopper utviklingen.

Hun savnet at mediene refererte til punktet fra dommen, der det sto at det grønne skiftet ikke kan bruke som argument.

– Det var det ikke fokus på. Da blir det ikke til folkeopplysning, som jeg skulle ønske at det var. Plutselig var vi satt opp mot storsamfunnet, når Høyesterett egentlig har avgjort konflikten.

Holtan ble spurt om hvordan hun har opplevd kompetansen og kunnskapen til journalistene som kontaktet henne.

Hun svarte at hun ikke visste ikke hvor mange ganger hun har måtte gjenta at 128 vindmøller har fått konsesjon, og skal stå i 25 år. 

– Jeg møter fortsatt journalister som blir overrasket over at ikke alle vindmøllene på Fosen må rives. Det forundrer meg, siden jeg har sagt det hver eneste gang jeg har sjansen.

Hun mener det er viktig å få fram det poenget, at ikke alle turbinene skal fjernes.

– Da kan folk tenke: Skal de ikke bidra på Fosen? Men det gjør vi jo. Det synes jeg har vært vanskelig.

Artikkelen fortsetter under bildet

Aksjon, finansdepartementet, samisk demonstrasjon, Fosen
Det var flere fotografer og journalister utenfor Finansdepartementet for å dekke aksjonene tidligere i år.

– Ubehagelig

Ordstyrer Stein Sneve, for øvrig politisk kommentator i Avisa Nordland, spurte Holtan om dekningen har blitt nyansert etter hvert - eller om den var en sammensurring av elementer.

– Det er en sammensurring. Det florerer av overskrifter fra folk som mener forskjellige ting. Men det koker ned til at det er et menneskehetsbrudd, og det angår oss alle sammen.

Hun føler også mediene leter etter konflikt, og fortalte at de får spørsmål om det ikke er ubehagelig at de som er så få, skal kreve at storsamfunnet skal rive de turbinene.

– Da svarer jeg: Nei, jeg synes ikke det er ubehagelig. Jeg synes det er ubehagelig at man ikke følger en høyesterettsdom fordi det var staten som tapte.

– Opplever du en forskjell på hvordan lokale og nasjonale medier dekker dette?, spør Sneve.

– Jeg bor i Namsos kommune. Vi har vært i kontakt med alle nasjonale medier. Verken avisene i Namsos eller i Steinkjer skrev noe om oss før vi var langt ut i prosessen. Da ringte dem og hadde funnet ut at Fosen hører til Namsos, svarer Holtan til latter fra salen. 

Hun synes lokalmediene fortsatt ikke involverer seg i saken.

– Jeg opplever at større aviser har vært mer interessert.

Mener det faller utenfor dekningsområdet

Medier24 har i etterkant av debatten vært i kontakt med Namdalsavisa.

Ansvarlig redaktør Kim Riseth påpeker at Fosen ikke hører til Namsos, og ikke er en del av Namdalsavisas dekningsområde.

Samtidig bor Sissel Holtan og to av de andre reindriverne på Fosen i Namdalseid, som nå er en del av Namsos kommune.

– Derfor lagde vi i vår en større sak som beskriver deres opplevelse av denne striden. Vi har også fulgt opp dette senere, blant annet med andre samiske demonstranter fra vårt område som har deltatt i protestene i Oslo, sier Riseth til Medier24. 

Ettersom Fosen ikke er en del av deres dekningsområde, har avisen forsøkt å dra paralleller til andre konflikter der samiske rettigheter er under press, som for eksempel den planlagte gruvedriften i Røyrvik, fortsetter han.

– Der hadde vi nylig en større reportasje der blant andre aktivister som deltok i Fosen-protestene var intervjuet. Selv om vi altså ikke er direkte berørt av striden på Fosen, reiser den en rekke interessante dilemma som vi har forsøkt å dekke og brukt store ressurser på det siste året.

Medier24 har også vært i kontakt med Trønder-Avisa og ansvarlig redaktør Sivert Rossing.

Han opplyser at vindmøllene det er snakk om, er utenfor det som tradisjonelt har vært kjerneområdet til Trønder-Avisa. 

Likevel har de skrevet veldig mye om denne saken, også lenge før den ble nasjonal, fortsetter han.

– Sørsamene er en minoritet i minoriteten, og vi mener det er viktig på eget grunnlag å løfte fram sørsamiske spørsmål. Derfor eier vi også den eneste norske lokalavisen som publiserer med sørsamisk som skriftspråk, sier Rossing.

Snåsningen er eid av Trønder-Avisa og har artikler både på norsk og på sørsamisk

Han synes det er bra at riksmedier har engasjert seg i denne saken.

– De har en tendens til å gjøre det når det blir demonstrasjoner utenfor Stortinget. Vi ønsker dem også velkommen inn i mange, mange andre viktige problemstillinger om bruken av norsk natur.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS