Det er omtrent et år siden Birgitte Klækken og noen kollegaer i Fædrelandsvennen kom på at de ville lage podkast.
Klækken har tidligere vært redaktør i Kristiansand avis, og har jobbet som både reportasjeleder og nyhetsredaktør i Fædrelandsvennen.
Podkasten fikk navnet «Det ho sa!», og målet deres er tydelig.
– Midt i korona-nedstengingen da ting var litt kipt satt vi på hjemmekontor, og fant ut at vi ville bidra til å gjøre noe med kvinnerepresentasjonen på Sørlandet. «Kanskje vi skal lage en podkast?», tenkte vi.
Hun lager podkasten sammen med Silje Dagsvik og Monika Birkeland. Ingen av dem hadde prøvd det tidligere.
– Det var helt nytt for oss. Men vi begynte å jobbe med en idé og tenkte på hva vi ville snakke om. Vi ville snakke om damer og jobb, karriere og likestilling. Og det skulle være aktuelt, sier Klækken til Medier24.
Overgått forventingene
Først fikk de grønt lys til å lage seks episoder for å undersøke interessen. Beskjeden fra utviklingsredaktøren var at podkasten kunne kalles en suksess om de klarte 1000 lyttere i uka.
– Det klarte vi. I tillegg ville vi lage et slags «community» rundt podkasten. Vi lagde en lukket gruppe på Facebook som stadig vokser, og det ballet på seg. Nå nærmer den seg 3000 medlemmer, og det er både menn og kvinner.
Vil skape en forskjell
«Det ho sa!» er en gjestebasert podkast. Hver uke får de nye tips til personer de kan ta en prat med.
– Vi har for eksempel hatt både lærere og sykepleiere. Også har Erna Solberg vært her for å snakke om likestilling. I tillegg har vi hatt ulike næringslivsledere, og vi prøver å treffe så bredt som mulig. Men de må helst ha en historie å fortelle, sier Klækken.
Noen episoder etterlater et ekstra sterkt inntrykk. Klækken sier at det ikke står så bra til med likestillingen på Sørlandet, og tror podkasten bidrar til å gjøre situasjonen bedre.
– Vi har hatt mange som forteller noe de har opplevd. Vi hadde for eksempel en journalist her som fortalte om trakassering, og en politiker fra Miljøpartiet de Grønne som snakket om det samme. I tillegg har vi snakket om det å ikke kunne få barn, hvor skamfullt det kan oppleves og hvordan arbeidslivet ikke tar nok hensyn til det.
Flere må tørre
Klækken sier at lyttertallene varierer fra 1000 til 2500 i uka.
– Vi vil påvirke likestillingen på Sørlandet og inspirere flere til å tørre ting og ta ordet i media. Det kan vi oppnå ved å gi dem positive opplevelser i møtet med oss. Noen gjester hos oss har levert kommentarer til avisa i ettertid.
På denne måten kan podkasten styrke kvinnerepresentasjonen i regionsavisa.
– Eksternt vil vi vise fram kvinner og få fram at vi har veldig mange bra damer her på Sørlandet. Internt gir dette også mulighet til å bygge et større kildenettverk for oss. Vi har en lang listen nå, og på sikt vil dette øke mangfoldet.