Stadig flere medier har giret opp satsingen sin på korte videoer i høydeformat.
Stadig flere medier har giret opp satsingen sin på korte videoer i høydeformat.

Annonsørene tror video-grepet vil gjøre at mediene slåss om milliarder av annonsekroner

Norske medier satser på korte videoer i høydeformat. Det gjør at de kan slåss om de samme milliardene som går til å annonsere på sosiale medier, mener mediedirektør Jarle Thalberg i GroupM.

Publisert

I løpet av siste halvdel av 2024 har man sett stadig flere korte videoer i høydeformat hos de største mediene.

TV 2 har tidligere fortalt at de nå satser på høydeformat for fullt, og VG, Aftenposten og Bergens Tidende har gått for det samme grepet.

Fellesnevneren er at videoene er i høydeformat, de er korte og ofte forklarende. Ikke ulikt videoformatet som dominerer i sosiale medier.

Men hvordan vil det nye formatet slå an hos annonsørene? Medier24 tok kontakt med to store aktører i annonseverden for å høre deres tanker.

– Stor drivkraft

Mediedirektør Jarle Thalberg i GroupM forteller at video som format i utgangspunktet er veldig populært.

Når det produseres stadig flere videoer, går også varelageret av antall kortevideoer opp.

– Det er en veldig stor drivkraft at det er mer tilgjengelig video å selge. Annonsørene ønsker mer video, så dette harmonerer godt, sier Thalberg til Medier24.

Thalberg trekker fram at annonsørene bruker milliarder av kroner på å annonsere i sosiale medier som Facebook, Snapchat og TikTok.

Han mener det er fornuftig av de norske mediene driver produktutvikling og tar opp kampen mot de sosiale mediene på kortformatvideoer.

– Norske medier gjør også dette for å slåss om mer penger fra de sosiale medie-budsjettene. Annonsørene ser på dette som en bra ting, og jeg tror kortformatvideo har kommet for å bli.

På samme måte som korte videoer har fungert for sosiale medier, tror Thalberg at det vil fungere for de redaktørstyrte mediene.

– Sosiale mediene har hatt korte videoer allerede en stund. Har det tatt for lang tid for mediene å komme seg inn på dette markedet?

– Ja, man kan si at det har tatt en stund og de kunne gjort dette for lenge siden. Vi så det tok veldig av med inntoget av TikTok. 

Undersøkelser viser at norske medier har langt mer tillit i befolkningen enn sosiale medier. Kan det ha noe å si i denne konkurransen?

– Ja, den tilliten vil de fremdeles ha. Det er enormt viktig for norske medier å konkurrere om de enorme summene som norske annonsører putter på sosiale medier. Norske medier er nødt til å komme sterkere inn i kampen her.

Mener det er tidsriktig

Administrerende direktør Jan Morten Drange i Annonsørforeningen (ANFO) har registrert endringene og bakgrunnen for skiftet hos TV 2, samt at de ikke er alene om endringene

TV 2 forklarte i sommer at bakteppet for valget er at kanalen har slitt med å få videosatsingen på TV2.no til å fly ytterligere.

– Er det slik at veksten stopper opp, drop-offen for høy og brukeropplevelsen for dårlig, må noe gjøres. Det skader nok heller ikke å gå for samme format som brukes i sosiale medier heller, skriver Drange til Medier24.

Korte videoer i høydeformat er i dag ganske tidsriktig, mener ANFO-direktøren. 

– I en flyktig verden er det gjerne korte videoer som skal til for å holde oppmerksomheten lenge nok. Annonsørene har en egen evne til å tilpasse seg gjeldende formater og rammer. Om det er et attraktivt format eller ikke er vanskelig å mene så mye om. 

– Treffer man interessante målgrupper i relevante medier tilpasser man seg de formatene som gjelder, legger han til.

Powered by Labrador CMS