Hammerstad har jobbet i NRK i elleve år og har blant annet erfaring som reportasjeleder fra NRK Innenriks og Direkte.
Det siste året har hun vært fungerende forsideredaktør for NRK.no, og Hammerstad ser nå frem til å utvikle divisjonen sammen med de andre i redaksjonen.
– Det er en utrolig bra gjeng. Folk brenner og blør for drakten hver dag. Det føles utrolig meningsfylt å skulle utvikle det videre, sier Hammerstad til Medier24.
– Så at vi ikke var rigget for å levere best mulig
Hammerstad forteller at NRK Direkte har vært opptatt av å drille breaking og «nå-journalistikk» som en egen gren.
– Det har kanskje vært undervurdert og sett på som de raske nyhetene som alle kan hoppe inn og gjøre av og til. Det har vært viktig å drille og tenke på det som en stor operasjon med ulike bestanddeler hvor alt skal fungere når det går veldig fort, sier Hammerstad.
Så langt i dette tiåret har mediehverdagen vært preget av store saker, som koronapandemien, krigen i Ukraina og en stadig større energikrise.
Hammerstad svarer ja på spørsmål om de store krisene har utfordret den raske breakingjournalistikken.
– Vi blir stadig utfordret når verdensbildet er som det er. Det har nesten blitt en normal at det som var utenkelig den ene dagen er blitt realiteten den andre dagen. Det begynte mars 2020, også har det egentlig bare fortsatt.
Hammerstad forteller at mange påpeker at man befinner seg i en unntakstilstand, og at man snart vil komme tilbake til en normalisert hverdag.
Hun mener denne unntakstilstanden ikke vil forsvinne med det første.
– Det blir utrolig viktig å rigge oss for en kontinuerlig unntakstilstand. Det setter oss på prøver, men jeg tror det også gjør oss bedre, sier hun.
Da koronapandemien traff Norge i starten av 2020 gjennomførte Direktelinjen på NRK en stor omorganisering. Denne ble ledet av nettopp Hammerstad.
– Vi så at vi ikke var rigget for å levere best mulig. Vi gjorde noen endringer i steget, men fant ut at dette kan ikke være noe vi bare gjør når det er pandemi. Dette må vi gjøre hele tiden.
– Hvor stor er fordelen at du har ledet omorganiseringen av avdelingen du nå skal lede?
– Det er selvfølgelig en fordel å kjenne redaksjonen godt. Men det er også en fordel at jeg har vært ute ett år som forsideredaktør og kommer inn med et friskt blikk, svarer Hammerstad.
Artikkelen fortsetter under bildet
Skal nå de unge med breaking
– Hvor har NRK Direkte noe å hente for å bli enda bedre?
– Det kan være å utvikle nye formater. Hva er direktejournalistikk i en mer valgbar fremtid? I NRK har vi jobbet med å rigge en flermedial sendedesk som spilles ut til alle flater, svarer hun.
Hammerstad trekker også frem at NRK har jobbet med hvordan de ulike avdelingene kan samarbeide bedre.
– Der har vi mer å gå på, både internt på direkte, men også i hele nyhetsdivisjonen.
NRKs nye direkteredaktør for Nyhetsdivisjonen trekker også frem utfordringen med å nå de unge mediebrukerne.
NRK Direkte har også ansvar for Ung-redaksjonen til allmennkringkasteren. Hammerstad påpeker at det blir viktig å utvikle den videre.
– Vi ser at de unge ofte er først inn når det skjer store ting. Men de er også ofte først ut. Hvordan skal vi klare å holde på dem, sier Hammerstad.