NRKs podkastserie «Hele historien» har den siste tiden blitt svært godt mottatt av norske lyttere, og har de siste to ukene vært aller øverst på Podtoppen.
Seriens siste utgivelse om terrorhandlingene 22.juli 2011, har gjort podkasten til en av landets mest strømmede, og episodene har til sammen høstet over én million avspillinger hittil.
Journalist og prosjektleder Kjetil Saugestad er glad for at så mange har lyttet til podkasten.
– Dette er en fortelling om et tema mange er interessert i, der vi slapp åtte episoder på kort tid. Vi er kjempestolte og veldig glade for at så mange setter pris på det vi har laget, spesielt siden 22.juli er en så viktig sak, sier Saugestad til Medier24.
– Hvordan har dere jobbet for å kunne fortelle denne historien, slik dere har gjort?
– Vi er privilegerte som har fått muligheten til å jobbe ordentlig med en sak som dette, så vi har prioritert den høyt. Vi har hatt et godt lagarbeid, og så har NRK et veldig rikholdig arkiv, sier Saugestad.
Slik fant de kildene
I serien snakker Saugestad og hans programlederkollega, Line Alsaker, med både overlevende og pårørende av de drepte på Utøya.
På spørsmål om hvordan de arbeidet med å få kilder til å stille opp i podkasten, svarer Saugestad:
– Noen av dem hadde hørt om «Hele historien» før, og syntes det var interessant å stille opp. Noen takker nei, mens andre synes det er viktig å dele det som skjedde.
At så mange var til stede på Utøya da terrorhendelsen skjedde, gjorde det også lettere å finne kilder som ville stille opp i podkasten, forteller programlederen. Andre var imidlertid vanskeligere å få tak i.
– De tidligere vennene til Breivik var kanskje de vanskeligste å få til å stille opp. Mange av dem syntes det var ubehagelig å bli kontaktet, så der var vi litt varsomme, sier Saugestad.
– Fikk kildene komme med innspill til podkasten underveis i produksjonen?
– Vi er særlig opptatt av at privatpersoner får mene mye om det vi ønsker å ha med i programmet. Sårbare kilder tar vi enda mer hensyn til. Alle får uansett tilbud om gjennomlytting og sitatsjekk.
– Utrolig givende
Programleder Line Alsaker forteller at hun setter stor pris på å ha fått lov til å være med å lage denne podkastserien.
– Jeg synes det har vært utrolig givende, fordi jeg har fått snakke med så mange bra folk, som har villet fortelle sine historier. At folk forteller om sitt livs mareritt, så grundig som de har gjort, er ikke gitt, sier Alsaker til Medier24.
Og fortsetter:
– Jeg ville ikke brukt ordet «gøy», men det har vært veldig givende, og jeg er veldig fornøyd med resultatet.
Underveis i serien møtte Alsaker en pårørende som hadde mistet søsteren sin, og moren til en av de overlevende etter angrepet på Utøya.
– Hvordan var disse møtene for deg?
– De var fine, og det har med å gjøre at premisset for hva du skal snakke om, er lagt på forhånd. Min oppgave er å få dem til å fortelle historien på en måte som de kan stå for i ettertid.
– Det er ikke synd på meg oppi dette. Jeg er bare et medium for at de skal få fortalt sine historier.
Alsaker forteller at hun ikke har fått noen negative tilbakemeldinger i forbindelse med serien, hvilket kollega Saugestad sier seg enig i.
– Det har ikke vært en eneste en. Det pleier å være noen, men her har det overhodet ikke vært det. Det har også vært spredning i alder på hvem som har likt serien, sier Alsaker til slutt og legger til:
– Jeg har fått mailer fra 70-åringer og blitt stoppet av 18-åringer på gaten. Det har vært utelukkende positivt, men vi var selvsagt spente på forhånd.