(ARENDAL): For ellevte år på rad arrangeres Arendalsuka på Sørlandet denne uken.
For leder for hovedprogramkomiteen, Harald Stanghelle, er det den første «normale» Arendalsuka.
– I 2020 hadde vi bare en dag med tre arrangementer. Og i fjor var det fremdeles en del restriksjoner. Nå er vi tilbake til normalen, forteller Harald Stanghelle til Medier24.
Stanghelle har vært en del av hovedprogramkomiteen siden 2017. Han ble spurt om å delta da Stein Gauslaa, redaktør i Agderposten og en av grunnleggerne av Arendalsuka, døde. I 2019 trådte han inn som leder.
I år er det over 1700 arrangementer. I 2019, det forrige toppåret var antallet 1200-1300.
– Det er en overraskende stor økning. En av grunnene kan være at vi føler oss mer fri etter pandemien. Og en annen er at flere og flere oppdager Arendalsuka.
Oppfordrer til samarbeid
Med så mange arrangementer, er det flere gjentagende temaer som står på programmet. Blant annet finnes det ti arrangementer om åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli. Og ti arrangementer om Ukraina-krigen.
– Blir det ikke mange like arrangementer når det er så mange?
– Vi ser at tematikken kan bli ganske lik på mange arrangementer, så vi har oppfordrer flere til å samarbeide. Men vi ønsker også at hvem som helst kan møte her og lage sitt eget arrangement. Med noen begrensninger på budskap, blant annet at det ikke skal være rasistisk eller anti-demokratisk, sier Stanghelle.
Det som topper listen er klima og miljø, med nær 400 arrangementer.
– Så er det helse som nummer to med rundt 280 arrangementer. Og så er det digitalisering som nummer tre. Og på hovedprogrammet prøver vi å ha en fin bredde av viktige temaer.
Uenig i «elite»-stempel
Arendalsuka opplever hvert år kritikk for å være en uke hvor Oslo-eliten flytter ned til Sørlandet, og at det ikke er for «vanlige folk».
Det er Stanghelle uenig i.
– Når du står og ser utover publikum på arrangementene, får du et annet inntrykk. Da ser du at det er folk flest som er her. Men det som er kjennetegnet til de som er her er at de er engasjerte, sier Stanghelle og legger til:
– Er det elite å jobbe i en organisasjon, eller for en helsepolitisk prioritering? Ikke nødvendigvis. Det er et engasjert organisasjonsnorge, media og en god del næringsliv. Sånn sett er det en blanding av mye forskjellig.
– Det kan sikkert være sider av Arendalsuka som kan være verdt å kaste et kritisk blikk på, men jeg kjøper ikke det at det bare er eliten fra Oslo som flytter seg ned.
– Er det en fare for at Arendalsuka vil bli for stor for Arendal?
– Foreløpig synes jeg at Arendal takler dette på en imponerende måte. Det er et svært arrangement, og en by som blir snudd fullstendig på hodet. Et kjernepunkt har vært dette med manglende hotellkapasitet. Det er vanskelig for oss å gjøre noe med.
I år er det ikke valgår, og Stanghelle forteller at det er en viktig forskjell fra Arendalsuka i valgår.
– Politikerne har bedre tid. I går kveld gikk jeg en runde i sentrum, og så flere statsråder sitte ute og nyte Arendal. Det skjer ikke like ofte i et valgår.