Barnehage-onkel? Redaktør Sigbjørn Linga i Hordaland Folkeblad blir nok ikke barnehageansatt med det første.

Redaktøren jobber heller i en barnehage hvis avisen blir solgt til et konsern: – Og jeg er ikke spesielt glad i unger

Sigbjørn Linga er redaktør i en avisgruppe det blir stadig færre av. – Det må fortsatt være rom for å være en særing.

Publisert Sist oppdatert

I starten av oktober ble det kjent at en av de største selvstendige og uavhengige lokalavisene utenfor konsernlandskapet, Hallingdølen, ble kjøpt av Polaris Media.

Dermed har gruppen av uavhengige lokalaviser blitt enda et medlem mindre.

Sigbjørn Linga er ansvarlig redaktør i Hordaland Folkeblad, og er blant de større uavhengig avisene som er igjen.

Han synes det er synd at de nå mister Hallingdølen som et medlem av gjengen.

– De har blitt kalt lokomotivet tusen ganger, og det er ingen tvil om at de er det. De har selv laget saken om det store togrøveriet, og det var kanskje det som skjedde her, sier Linga til Medier24 og ler.

– Forståelig at folk tar den enkle utveien

At det nettopp var Hallingdølen som ble en del av et større konsern, ser Linga på som en symbolsk effekt.

Avisen har vunnet flere priser under Medieprisene, og har snakket høyt om sin egen uavhengighet.

– Når de som har vært så standhaftige, gjør dette valget, så sier det litt om hvor vanskelig det er å drive for seg selv.

For å forklare hvordan situasjonen er for en uavhengig lokalavis, tar Linga oss tilbake til da han begynte i Hordaland Folkeblad for rundt 20 år siden. 

Da ga de ut lokalavis to ganger i uken, og det var stort sett det de drev med. Siden den gangen har utviklingen vært enorm, med «digitalisering» som nøkkelord.

– Fra å skulle lage et papirprodukt, skal vi i dag lage ørten forskjellige ting, som blant annet podkaster og videoer. Det er i hvert fall det vi tror vi må gjøre. I tillegg skal vi distansere oss fra papiravisen, ellers vil vi tape på det før eller senere. Så det er fryktelig mange baller i luften på en gang.

Dette krever gode teknologiske løsninger, som igjen er dyrt å utvikle selv.

– I lys av det, så er det veldig forståelig at folk tar den enkle utveien som er å hoppe på løsningen som noen andre har laget. Jo større konsern, jo bedre er løsningene deres og desto mer krefter har de til å utvikle nye ting.

fjor det ble kjent at Polaris Media avsluttet samarbeidsavtalen de hadde med flere aviser. 

Flere av avisene ble enige med Mentor Medier om en partneravtale, blant annet Hordaland Folkeblad.

– Vi er heller ikke noe bedre. Vi forstår at uten en eller annen form for samarbeid, så kan vi fort bli litt fortapte.

Rolls-Royce, Volvo eller Lada?

Men selv om Linga anerkjenner at løsningene til de største konsernene ofte er de beste løsningene, forteller han at de har strukket seg langt for å sørge for at de ikke inngikk en samarbeidsavtale med de største konsernene i denne omgangen.

– Hadde vi gått inn i Amedia eller Polaris, så hadde vi satt oss inn i en Rolls-Royce når det gjelder tekniske løsninger. Vi prøver nå å lage en Volvo, men om vi hadde gjort det selv så ville det blitt en Lada, forklarer Linga.

– Men hvorfor ikke sette seg inn i Rolls-Roycen?

– Vi er vant til å styre oss selv og drive på en gammeldags og tungvint måte. Vi er noen særinger og skrullinger, for å si det litt tabloid. Det ønsker vi å fortsette å være, svarer Linga og trekker fram viktigheten med å holde på identiteten.

– Jeg vil påstå at om vi hadde gått inn i en av de store konsernene, så hadde vi mistet en god del av identiteten vår, enten vi vil eller ikke, sier Linga og trekker fram at Hordaland Folkeblad er 151 år gammel.

Han er klar på at det vil sitte langt inne for dem at det blir på deres vakt at de gir fra seg uavhengigheten som de har hatt så lenge, for å bli en del av noe større.

– Tror du det er mulig å overleve som uavhengig i dag?

– Vi vet ikke. Vi håper det skal la seg gjøre, og vi har konkludert med at vi vil prøve. Dette var nok ikke det siste toget som gikk, så jeg er ikke redd for å prøve en stund, og vi har selvfølgelig troen på at dette kan være en god løsning for oss.

– Hvordan vil en verden uten uavhengige lokalaviser se ut?

– Det vil se ganske strømlinjeformet ut. Da blir vi en haug med aviser som ser veldig like ut, både fysisk og innholdsmessig ut. Det synes jeg er synd. Det må fortsatt være rom for å være en særing. Jeg klar over at konsernene vil si at de har berget lokalavisene, og det har de sikkert. Men de har også kledd på dem den samme kjolen.

– Ja, en større del av Norge blir dekket av lokalaviser. Men om mangfoldet er veldig mye større? Det er jeg mer usikker på. Mangfold finner du først og fremst i at noe er forskjellig.

Og hvis det er noen lesere som fortsatt lurer på om Linga noen gang kunne tenke seg å være redaktør for en avis i et stort konsern, så kan dette sitatet tale for seg selv:

– Jeg har lenge sagt at hvis vår eier Camilla Skaar selger oss til et konsern, så begynner jeg å jobbe i en barnehage – og jeg er ikke spesielt glad i unger.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS