Lillian Holden, sjefredaktør i Hallingdølen

Har alltid flagget sin egen uavhengighet: – Det ble for krevende, rett og slett

Polaris Media «tvang» Hallingdølen ut på frierferd. Nå er det også Polaris som har kjøpt dem opp. – Vi vet hva de står for, og de kjenner oss godt.

Publisert Sist oppdatert

Avisen Hallingdølen har vært selvstendige og utenfor de store konsernene i Medie-Norge siden oppstarten i 1936.

Forrige uke ble det kjent at Polaris Media gikk inn som majoritetseier med 55 prosent av eierskapet, mens de denne uka økte det til 81 prosent.

Hallingdølen-redaktør, Lillian Holden, sier forrige uke var en spesiell uke for dem.

– Ble for krevende

– Vi har jo vært veldig stolte av denne uavhengigheten, og at vi har greid å gjøre ting selv og på vår måte. Men sånn som situasjonen har vært, så tror jeg vi har landet godt og jeg tror det er en veldig god løsning for oss, sier Holden.

Rett før jul i fjor det ble kjent at Polaris Media avsluttet samarbeidsavtalen de hadde med flere aviser. Gjennom avtalen fikk Hallingdølen både innloggingsteknologi, publiseringsverktøy, innsikt og annonseverktøy.

Da startet jobben med å finne nye løsninger. 

– Da den ble borte, og vi måtte begynne å søke etter andre måter å bygge en rigg på, så vi jo at det ble for krevende, rett og slett. Vi måtte knytte oss til et større miljø og fagmiljø. Vi greier ikke å henge med på utviklingen godt nok alene eller i veldig små konstellasjoner, sier hun.

De har brukt det siste året på å sondere.

– Det viste seg at det ikke var så veldig mange alternativer på utsida.

Ville ikke ha Amedia

Flere av de andre avisene ble enige med Mentor Medier om en avtale. Holden sier de også kartla den mulighetene, men landet på at de ønsket et større fagmiljø.

– Vi ville være enda tryggere på at vi får god teknologi. Det koker egentlig ned til det. Så for oss så ble egentlig Polaris det eneste alternativet til slutt på den fronten.

Hun sier de allerede hadde god erfaring med Polaris gjennom den tidligere avtalen.

– Vi vet hva de står for, og de kjenner oss godt. Det ble tydelig for oss i ledelsen at det var det foretrukne alternativet for oss.

Heller ikke Amedia var aktuelt for dem.

– Amedia passer ikke oss så bra, rett og slett. De hadde både en høy pris på sin avtale, og så har de en litt annen profil enn det vi har. Så det landet vi etter hvert på at vi ikke ønsket. Da sto vi igjen med Polaris som det beste alternativet til slutt.

At det nå ble Polaris som kjøper dem opp, handler om flere ting:

– Det har vært veldig viktig for oss i den prosessen her at vi skal kunne bevare selvstendigheten vår i best mulig grad. At vi skal kunne fortsette å gjøre ting på vår måte, se ut som vi gjør og kunne følge vår egen strategi. Det føler jeg at Polaris har veldig forståelse for, og jeg føler meg veldig trygg på at vi skal kunne fortsette å drive avis sånn som vi gjør det.

– Synd at valg­mulighetene blir få

– Hva synes du om at konsernmangfoldet i Norge er sånn at det er få å velge mellom?

– Det har vi jo egentlig snakket om lenge, at det er synd på en måte at valgmulighetene blir få. Men samtidig blir det noen veldig sterke, gode fagmiljø å knytte seg til.

Hun sier noen politikere har reagert på oppkjøpet, men at det ikke burde komme som noen overraskelse.

– Nå har jo vi prøvd å rope fra Hallingdal i mange, mange år om at det må legges bedre til rette for å kunne klare seg som selvstendig avis i Norge, og det har det jo aldri blitt.

Nå sier hun de gleder seg til å kunne ta i bruk de nyeste teknologiske verktøyene fra Polaris Media.

– Hele den digitale pakka blir jo en litt annen hverdag for oss. Det gleder vi oss fryktelig til, for det har vi ventet på lenge.

Hun forklarer at de tidligere har hatt gamle systemer, en front det er vanskelig å gjøre noe med og problemer med å for eksempel publisere video på gode måter. Hun sier det nå blir en lettere hverdag når de blir del av et konsern.

– Selv om det er litt nostalgi og litt vemod i det, så tror jeg det blir veldig fint for oss.

Presisering: I første versjon av denne saken stod det at avisen ble stiftet i 1972. Det riktige er 1936. Endringen er gjort mandag 14. oktober 09:57.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS