Sjefredaktør i DN, Janne Johannessen, ansvarlig redaktør i Nea Radio, Karin Jegtvik, sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Kjersti Sortland, og administrerende direktør og sjefredaktør i NTB, Tina Mari Flem.

Disse fire kvinnene skrev redaktør-historie i 2021: – Vi burde nesten slutte å heie

Flere kvinner har inntatt sjefsrollen i løpet av året som den første i bedriften. Veslemøy Østrem mener vi skal fortsatt ikke si at det å være kvinne er en kvalifikasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forrige uke ble det kjent at Janne Johannessen blir ny sjefredaktør i Dagens Næringsliv, som første kvinnelige sjefredaktør i avisens historie.

Leder i Medienettverket, Veslemøy Østrem, sier til Medier24 at ansettelsen er historisk på flere måter.

– Ikke bare får de en sylskarp kvinne på toppen, men styret ansetter også en nybakt mor som er i mammapermisjon til mai. Dette er et viktig signal - kanskje særlig til bransjene DN dekker tettest. For fortsatt er graviditet, fødsels og småbarnstid et karriere- og lønnshinder for mange kvinner, sier hun.

Leder i Medienettverket, Veslemøy Østrem

– Burde være vanlig

To dager før ble også NTB historisk da nyheten om at Tina Mari Flem er ny administrerende direktør og sjefredaktør.

Fire medier har blitt «historisk» på samme måte i år, og for første gang ansatt en kvinnelig toppleder. I februar ble Karin Jegtvik ansvarlig redaktør i Nea Radio etter 35 år med gründer Andreas Reitan ved roret, og i september kom nyheten at Kjersti Sortland går fra Budstikka til jobben som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad.

– Det begynner nesten å bli slik at vi burde slutte å heie. Dette burde være vanlig. Det er så mange dyktige kvinner i toppleder-roller, sier Østrem.

Hun påpeker at det fremdeles er mange store mediehus som ikke har hatt en kvinnelig toppleder, som NRK, TV 2 og VG.

– Det er fortsatt en vei å gå. Men det er jo litt spesielt at vi fremdeles i 2021 feirer med «wow» når en kvinne får en topplederjobb, sier hun.

Østrem legger til at det likevel er viktig å synliggjøre at rollen som redaktør kan fylles av forskjellige mennesker.

– Kjønn, legning, funksjonsnedsettelse, utseende, etnisk bakgrunn, dette er viktige punkter. Det kan drive oss fremover i en moderne tid, sier hun.

ikke bli en kvinne

Neste år skal også en ny kringskastingssjef utnevnes. Mange har pekt på at det også her bør komme inn en kvinne, og styreleder i NRK, Birger Magnus, sa til Medier24 i oktober at de gjerne ønsker seg en kvinne.

– Men det ikke bli en kvinne. Det bli den beste kandidaten til å lede NRK. Selvfølgelig forventer vi en kvinnelig kringkastingssjef, men først og fremst en sjef som kan lede på best mulig måte, sier Østrem og legger til:

– Den beste i kringkastingssjef–rollen vil nok være en kvinne, men vi skal fortsatt ikke si at det å være kvinne er en kvalifikasjon.

Østrem roser også DN for at de valgte en toppleder som er i mammaperm. Hun viser til at Aftenposten har gjort det samme tidligere, da de ansatte Trine Eilertsen mens hun var gravid, og Sarah Sørheim mens hun var i mammapermisjon.

– Det skjer noe i den utrolig magiske perioden mellom 30 og 40 år. Man skal skaffe seg tre barn, ektemann, hus, bil og hund, samtidig som man skal skyte fart på karriere. Klart det er vanskelig for en del å klare alt. Men mitt svar til sjefene er: Tilrettelegg i redaksjonene for at det lar seg gjøre, sier hun og legger til:

– Men vit også at det finnes et liv etter småbarnstilværelsen der man kan synliggjøre seg på nytt som en aktuell kandidat. Det må være åpenhet for å prioritere ulikt som arbeidstaker.

Powered by Labrador CMS