Nordstrands Blad ble nylig hedret med prisen for «Årets lokale nyhetsnettsted» under utdelingen av Medieprisene.
Utmerkelsen kom to år etter at Kristin Stoltenberg tok over rollen som ansvarlig redaktør.
Da Medier24 besøkte redaksjonen på Sæter i Oslo, var redaktøren mer enn villig til å fortelle om hva som har vært lokalavisens suksessoppskrift.
– Det å sikre at vi går i samme retning. Vi brukte mye tid det første året da jeg tok over i 2019, på å lande på hvem Nordstrands Blad var, og hvilke saker vi ville skrive, sier Stoltenberg til Medier24.
Tall og statistikk har også vært viktige hjelpemidler i utviklingen av avisen, forteller redaktøren. Hver sjette måned evaluerer redaksjonen seg selv i fellesskap.
– Hvert halvår har vi en kick-off-samling. Der skuer vi både bakover og fremover. Da setter vi oss mål sammen, slik at alle har eierskap og trygghet om retningen vår. Det er ikke noe jeg planter inn i hodene til folk, men noe vi utvikler sammen.
– Hvem er Nordstrands Blad, da?
– Vår oppgave er å engasjere og bygge lokal identitet i nærmiljøet. Det er vårt overordnede mål. Det gjør vi gjennom å lage vesentlig, engasjerende, nær og nyttig journalistikk, svarer redaktør Stoltenberg.
Finner tid til gravejournalistikk
Nyhetsleder Nina Schyberg Olsen har jobbet i Nordstrands Blad i mer enn 20 år.
Hun forteller at redaksjonen jevnlig får tid til å jobbe med graveprosjekter, selv om mange saker skal dekkes i den forholdsvis lille lokalavisen.
– Vi er en liten redaksjon, og dagene blir ikke alltid slik man tror, men vi har greid å sette av tid til prosjekter som vi har villet gjennomføre. Kanskje skjermer man da noen journalister, sier Olsen til Medier24.
Og fortsetter:
– Vi kan ikke sette av to journalister til en sak i en måned, men da får noen jobbe med sakene, i to dager, og så gjør vi det over lengre tid.
Selv har Olsen jobbet lenge med en artikkelserie om kommunale bygninger i avisens nedslagsfelt, som har stått tomme i mange år. Slike saker vil bli prioritert i Nordstrands Blad, lover redaktør Stoltenberg.
– Vi kommer til å jobbe mer med dette fremover. Det er viktig for oss å prioritere denne typen saker, selv om vi er små.
Hun forteller også at redaksjonen hver tirsdag bytter ut morgenmøtet med en egen gravetime, for å gjøre strategien levende i hverdagen.
– Det mener jeg er gulltimen vår, . Her får alle én time til å jakte saker i rapporter, e-innsyn og postjournaler. Det er så lett å si at man ikke har tid, men her står det en time ledig i kalenderen, for å minne oss på at dette er en del av samfunnsoppdraget vårt, som vi må sette av tid til.
– Det har gått forbausende bra
Stoltenberg fikk et knapt år som ansvarlig redaktør i Nordstrands Blad før koronapandemien traff Norge.
På spørsmål om hvordan det har vært å ha lederansvar gjennom pandemien, svarer hun:
– Da koronaen inntraff og vi måtte på hjemmekontor delte vi redaksjonen i to, med tre personer i hvert team. Noen jobbet med vanlige nyheter, mens andre jobbet med korona.
– Fordi vi var så godt drillet, synes jeg det har gått bra. Det har vært en fin gjeng å lede. Vi har gjort gode og riktige prioriteringer. Det eneste er at jeg savner folk, og at det er slitsomt å jobbe på chat, men det skal jeg ikke klage over, sier hun.
Også journalist Nina Schyberg Olsen synes avisen har taklet pandemitiden godt.
– Det er lettere å gå bort til noen å diskutere noe, og det har blitt mange telefoner og digitale møter, men det har gått forbausende bra. Vi er ikke så mange, og har greid å holde humøret oppe, sier hun