2021 var nok et merkelig korona-år for de fleste, men kanskje spesielt for studentene i landet.
Det første halvåret var preget var nedstenging og digital undervisning, mens det siste halvåret stort sett var åpen og normal - før en ny nedstenging fulgte like før jul.
Hvordan var 2021 for studentavisene? Og hvordan tror de 2022 blir?
Medier24 har stilt de to spørsmålene til redaktørene i det tre største studentavisene: Universitas i Oslo, Studvest i Bergen og Under Dusken i Trondheim.
– Vi omstilte oss raskt
Universitas' ansvarlige redaktør Endre Ugelstad Aas innrømmer at året både var hektisk og utfordrende for redaksjonen.
– Da campus stengte for studenter i slutten av januar, måtte vi stanse papirproduksjonen i seks uker. For en avis som har papirformatet så sterkt knyttet til sin identitet, er ikke dette ideelt, forteller han til Medier24.
– Men vi omstilte oss raskt og fikk til en solid dekning av både studentenes tiltakspakke og nedstengingens konsekvenser for studentene, hjemme fra våre studenthybler, legger han til.
Aas understreker av våren ble en journalistisk opptur med gode lesertall, jevnlige sitereringer og mye engasjement rundt sakene.
– Samtidig er det krevende å lage studentavis fra hjemmekontor i lengden. Universitas er også en studentforening, hvor det sosiale miljøet betyr mye. At vi endelig kunne møtes til utendørs redaksjonsmøter i grupper på ti og ti i april, var derfor en stor opptur for hele redaksjonen, forteller han.
– Papiravisen er limet
Universitas-redaksjonen møttes først som normalt igjen fra august, da alle var tilbake på kontoret på Blindern.
Det varte frem til adventstiden.
– I desember feiret vi avisas 75-års jubileum med et eget jubileumsbilag og jubileumsfest på Kulturhuset i Oslo. Under arrangementet tikket pushvarslene inn med beskjed om en ny nedstenging. Da var det greit å trøste seg med at vi hadde levert den siste avisen for året, forteller Aas.
Universitas-sjefen er likevel positiv med tanke på 2022, selv om året starter med korona-restriksjoner.
– Det viktigste for Universitas er at universitetene og høyskolene i Oslo kan holde åpent for studenter. Gjør de det, vil vi også kunne opprettholde papirproduksjonen, sier han.
– Selv om vi nå etter snart to år med pandemi har erfaring med å omstille oss til å bare jobbe på nett, er papiravisen limet som holder redaksjonen sammen, sier Aas.
– Vanskelig med innovasjon
Hos Under Dusken i Trondheim var 2021 også i stor del preget av digital aktivitet, forteller redaktør Åsmund Hunderi Stemland.
– Dette har vært ekstra krevende for oss som et frivillig drevet mediehus, siden et av de største insentivene vi har å tilby medlemmene våre er det sosiale tilbudet. Nedstengingen gjorde det vanskelig å drive både innovasjon og kulturbygging, forteller Stemland til Medier24.
Han er glad for at redaksjonen endelig kunne møtes igjen i fjor høst.
– Ved gjenåpningen så vi derimot en fornyet arbeids- og endringsvilje hos medlemmene våre. Over et år med pandemi tror jeg har gjort at mye av kulturen og konvensjonene i Under Dusken har blitt litt glemt – på godt og vondt, sier han, og legger til at motivasjonen blant journalisten økte i denne perioden.
Stemland understreker likevel at korona-situasjonen i fjor førte at Under Dusken og Studentmediene i Trondheim måtte tenke nytt - og innovere.
– Vi jobber derfor nå med å finne ut hvordan Under Dusken i enda større grad kan vinne den daglige nyhetskampen, og sørge for at journalistene våre får enda sterkere eierskapsfølelse til både nett- og magasinsakene de jobber med, gitt de rammene som nødvendigvis finnes for frivillige studentjournalister, forteller han.
Stemland håper det snart kan gjenåpnes igjen, og redaksjonen igjen kan møtes som vanlig.
– Jeg frykter for en organisasjon som vår, hvor det kreves utrolig mye arbeid av flere hundre mennesker som ikke får lønn, dersom arbeidet foregår over lengre tid uten de sosiale godene, sier han.
– Vi er avhengige av å kunne tilby et sosialt miljø til medlemmene våre, legger han til.
– Utsiktene er positive
Stemland er likevel optimist med tanke på det kommende året.
– Det ser kanskje ikke så lyst ut akkurat nå, med nedstenging og ny virusvariant, men vi vet at det alltid blir avis, sier han
Emma Fondenes Øvrebø ledet Studvest i 2021, men overlot redaktørstolen til Theodor Langston ved nyttår.
Hun forteller at 2021 var en opptur for avisen, sammenlignet med det litt mer trøblete 2020.
– I 2021 kom Studvest tilbake til tilnærmet normal drift på papir og nett. Jeg vil ikke påstå at vi har møtt på noen andre utfordringer enn det resten av samfunnet også har, men våre annonseinntekter ble utfordret av korona og kulturstreiken. Vi håper at disse inntektene stabiliserer seg i løpet av året, sier hun til Medier24.
Også Øvrebø merket hvilket løft redaksjonen fikk etter gjenåpningen i fjor høst.
– Hele redaksjonen kunne komme tilbake til kontoret etter sommeren, det er vi veldig glade for, både med tanke på det sosiale og journalistiske. Vi hadde fysiske redaksjonsmøter hver uke og andre sosiale arrangement, noe som bidro til at vi også kunne være en sosial møteplass for studenter som har hatt mye digital undervisning under koronapandemien, sier hun.
Alle papirutgavene ble også produsert som normalt etter sommeren, og redaksjonen gjennomførte i tillegg fysiske kurs for journalistene.
Nå Øvrebø er optimist med tanke på 2022 for avisen.
– Utsiktene for 2022 ser positive ut med tanke på den gode utviklingen gjennom fjoråret. Jeg er sikker på at mine tidligere kollegaer fortsetter denne utviklingen og publiserer engasjerende studentjournalistikk i tiden som kommer, sier hun.