Koronapandemien har skapt utfordringer for flere mediehus, og stadig flere redaksjoner er blitt sittende på hjemmekontor de siste månedene.
Men for noen er det lettere sagt enn gjort.
Norge største studentradio, Radio Nova, har siden 6. november måtte stenge lokalene sine på Chateau Neuf i Oslo. Medlemmene går dermed glipp av tilgangen til essensielt utstyr for å kunne lage radio.
Allikevel er det flere av redaksjonene som har funnet andre løsninger til å kunne lage sendinger.
– Jeg er veldig imponert over medlemsmassen vår. Vi har noen programmer som har opprettholdt produksjonen hjemmefra som om ingenting har skjedd. Det er strålende å se så mye engasjement i en situasjon hvor det ikke er en selvfølge, sier ansvarlig redaktør i Radio Nova, Robin Frøyen, til Medier24.
Mer repriser
Frøyen ble valgt som ansvarlig redaktør for tre måneder siden og har opplevd en høst utenom det vanlige.
Hen beskriver det som utfordrende å drive studentradio under pandemien.
– Vi er glad i å kunne være i studio og liker å være sosiale i gangene våre. Det har ikke vært gøy å måtte sette masse begrensninger for medlemsmassen, sier Frøyen og berømmer samtidig de unge studentene for å følge smittevernsrådene.
Selv om Radio Nova fremdeles fyller sendeflaten og sender hele døgnet, så er mye av innholdet repriser.
Frøen er klar på at det krever enda mer av hver enkelt når det skal produseres radio fra studentkollektiver rundt om i byen.
– Utfordringen er å sparke i gang motivasjonen blant medlemmene. Men vi merker at det er noen som virkelig er på ballen og er blitt varme i trøyen av å ha hjemmesendinger. Men for andre så ligger den listen litt høyere, sier Frøyen og er klar på at produksjonskravet er lavere under nedstengningen.
Kan måtte utsette inntaket for neste år
Frøyen er også klar på at Radio Nova er like mye en sosial forening som en radiofaglig forening.
Radio Nova har årlig to inntak av nye medlemmer: I januar og i august.
I våres opplevde de et større frafall av nye medlemmer grunnet nedstengning.
I høst har kanalen måttet begrense inntak, selv om de fikk et stort antall søkere.
Frøyen mener at redaksjonen har vært flinke til å ta vare på de nye medlemmene som kom inn under pandemien.
– Vi vet at studenter er blant de mest ensomme i Oslo og resten av landet, og jeg tror mange føler ekstra på det nå. Jeg opplever at redaksjonene innad har tatt veldig godt vare på medlemmene da vi ikke kan arrangere noe sentralt i organisasjonen, forteller hen.
Radio Nova skal nå planlegge inntaket for januar 2021. Frøyen kan ikke utelukke at det blir utsatt.
– Vi legger opp semesterplanen med forbehold om at det kanskje åpner opp slik det gjorde i oktober hvor det var lov å møtes i begrenset omfang i studio. Men hvis vi må fortsette å holde lokalene våre stengt, så er de nok mulig at inntaket dessverre blir utsatt, sier hen og understreker at det ikke er aktuelt å droppe inntaket.
For ordens skyld: Journalisten Endre Simonsen har tidligere vært med i Radio Nova.