Jonas Ali Ghanizadeh er ikke journalist, men har likevel bidratt sterkt til å sette søkelyset på forhold i Politiet, gjennom sine innsynskrav.

Rolleblanding i politiet vekker oppsikt nasjonalt. Jonas snappet opp saken før rikspressen

– Det er viktig at man i større grad stiller politiet kritiske spørsmål, er IT-medarbeideren Jonas Ali Ghanizadehs oppfordring til mediene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Debatten om mulig samrøre mellom Politidirektoratet og interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening har fått stor oppmerksomhet i norske medier de siste ukene.

Mye av grunnlaget for diskusjonen ble først presentert på Twitter, av blant andre IT-medarbeider og tidligere SV-politiker Jonas Ali Ghanizadeh, som gjennom å bruke sin innsynsrett dokumenterte at det totalt var blitt overført flere millioner kroner mellom foreningen og Politidirektoratet.

Dagsavisen omtalte denne saken først.

Ghanizadeh skrev om saken på Twitter i slutten av mai, men det tok likevel noen uker før rikspressen omtalte saken.

– Hva synes du om at det tok såpass lang tid?

– Jeg synes det er frustrerende at det ikke får ordentlig fart, men jeg skjønner det også på en måte, fordi dette er en ganske alvorlig, hard sak. Mediene har en helt annen standard enn meg for publisering. De må være helt sikre, sier Ghanizadeh til Medier24.

Og fortsetter:

– Det er også litt frustrerende at det virker som om det sitter langt inne for en del medier å stille spørsmål ved hvordan politiet opererer, og at de tar politiets narrativ for god fisk. Da er det vanskelig å lage kritisk journalistikk på dem.

Etterlyser mer kritisk journalistikk

– Men nå har det jo blitt publisert saker om dette temaet i mange nasjonale medier. Viser ikke dette at mediene våger å være kritisk til politiet?

– Jo, og det er veldig bra at mediene tar tak i dette, men dette viser også hvor mye som må til før de gjør det. De må serveres en sak om at mange millioner er overført til organisasjoner, i strid med statens regelverk, før man kjører på, sier Ghanizadeh.

Han ønsker nå at mediene skal være enda mer kritiske mot politiet.

– Min kritikk mot mediene handler hovedsakelig om hvorfor man ikke stiller spørsmål ved hvordan politiet opererer i ulike saker, som ved husransakelser, urinprøver, og bruk av narkotika.

– Politiet inviterer mediene til å bli med dem på razziaer, men det blir ikke stilt spørsmål der. Man burde få frem motstemmer, og ikke bare lage gladsaker.

– Må ikke gjøre alt selv

Onsdag i forrige uke ga politidirektør Benedicte Bjørnland under Dagsnytt 18, mediene ros for å ha bidratt til at forholdet mellom Politidirektoratet og NNPF nå skal granskes.

Ghanizadeh mener mediene med fordel kunne belyst at mye av informasjonsgrunnlaget for saken ble gjort av ham og hans samarbeidspartnere, men er heller ikke bitter over den tidvis manglende krediteringen.

– Jeg står frem med navn, mens andre er anonyme. En god del av mediene kunne vært langt, langt flinkere til å få frem at det er vi som har gjort jobben, men det viktigste er uansett at saken kommer frem. Dette med å få ære for jobben, er bare noe man må bite i seg, sier han.

– Har du en oppfordring til norske medier i etterkant av denne saken?

– Jeg tenker at det er viktig at man i større grad stiller politiet kritiske spørsmål, og at man ikke tar alt for god fisk. Så er det ikke en skam å lene seg på, og kreditere folks arbeid.

– Mediene har en veldig stor flate, og når ut til mange. Man må ikke ha gjort alt selv. Krediter andre, og så kan man bygge på hverandre, sier Ghanizadeh til slutt.

Powered by Labrador CMS