Ansvarlig redaktør i Hordaland Folkeblad, Sigbjørn Linga.

Redaktører fintet ut av strømmeavtalen: – Gigantisk tabbe

Flere lokale redaktører er frustrert over avtalen Norges Fotballforbund har inngått om streaming av fotballkamper.

Publisert Sist oppdatert

I april 2022 ble det kjent at Amedia, MyGame og TV 2 har inngått avtale med Norges Fotballforbund (NFF) - og skal sende all breddefotball i perioden 2023-2028.

I avtalen ble det forklart at TV 2 vil fortsatt sende Eliteserien, mens Amedia sublisensierer rettighetene til Obosligaen, Norsk Tipping-ligaen, PostNord-ligaen og 4. divisjon. 

MyGame sublisensierer resten av breddefotballen.

Avtalen gjør at flere Polaris Media-aviser - og andre aviser som ikke er tilknyttet Amedia - ikke får lov til å streame fotballkampene til sine lokale fotballklubber.

Det fører til at flere fotballklubber i lavere divisjoner i dag ikke får sine kamper streamet, fordi de ikke er dekket av en Amedia-avis. MyGame er heller ikke klar til å sende kampene.

Redaktør i Hordaland Folkeblad, Sigbjørn Linga, forteller at de har to lag på herresiden i 4. og 5. divisjon de gjerne skulle ha dekket. 

I sitt dekningsområde er avisa den eneste som dekker lokallagene han sikter til.

– Hjemmekampene, som er mest naturlig å sende, de er utelukket for oss. Det synes jeg er spesielt, sier han til Medier24.

Han sier at han opplever avtalen som lite gjennomtenkt.

– De legger en del lokalsamfunn i svart for direktefotball. Et konsern som ikke dekker hele Norge får rettigheter der de ikke er til stede. Hva tenker fotballforbundet at man oppnår med det?

Sigbjørn Linga

Samtidig er han litt motløs.

– Vi har mistet noe uten at vi visste om det. Vi er fratatt retten til å formidle noe som vi er mest knyttet til og kjenner best. Det er snappet vekk til noen som ikke prøver å formidle, sier han.

Han forteller at han er fristet av tanken på å streame selv om det ikke er lov.

– Jeg tror vi kommer til å prøve det, og være en liten prøvekanin og se hva som skjer, sier han.

Norges Fotballforbund, Amedia og MyGame kommenterer lenger nede i saken.

– Jeg tror vi kommer til å prøve det, og være en liten prøvekanin og se hva som skjer, sier ansvarlig redaktør i Hordaland Folkeblad, Sigbjørn Linga om å likevel sende kamper.

Har lyst å vise masse

Live-sjef i Polaris-eide Agderposten, Øystein Bjerkestrand, hadde planer om å vise en god del kamper i 5. og 6. divisjon, men det får de ikke lov til på grunn av avtalen.

– Det er en liten skandale. Det går bare utover klubbene det som har skjedd, sier han.

Han forklarer at de lokalt befinner seg i en situasjon der ingen viser kamper fra 4., 5. og 6. divisjon i sitt dekningsområde.

– Vi har lyst til å vise masse, men vi får ikke lov fordi vi har ikke rettigheter, sier han.

– Jeg har full respekt for at rettigheter er kjøpt. Men her er det fotballforbundet som har gjort en gigantisk tabbe, som ikke har med i avtalen at hvis de ikke bruker rettighetene, så kan klubbene styre rettighetene selv, sier Bjerkestrand.

Han tror også at Amedia, MyGame og TV 2 hadde vært tjent med at andre aviser hadde bygget engasjement til de får det tekniske på plass.

Samtidig ønsker han å presisere at han ikke går ut mot Amedia, TV 2 og MyGame.

– Det er fotballforbundet som har gått på en smell, kommenterer han.

Digitalredaktør og live-sjef i Agderposten, Øystein Bjerkestrand.

– Fryktelig frustrerende

Ansvarlig redaktør i Polaris- og GD-konserneide Dølen, Tone Sidsel Sanden forteller at de har streamet mye lokalfotball, spesielt de to siste årene. De dekker et område som har tre lag i 6. divisjon.

– Det har vært så artig, og vi har fått kjemperespons på det. Det har vært en naturlig del av fotballsesongen at Dølen TV stiller opp på sidelinjen og sender direkte, forteller hun.

Til kampene har de engasjert flere ungdommer til å kommentere kampene.

– De har blomstret og er kjempeflinke til å kommentere, sier hun.

Men slik situasjonen er i dag så er det ingen som er til stede og sender. Sanden forteller at hun har fått mange henvendelser fra spillere og seere.

– Det oppleves fryktelig frustrerende og det er utrolig trist at vi ikke får fortsette med det. Slik det er i dag er det bare tapere: klubbene, spillerne og publikum, og selvsagt er det et stort tap for oss også.

Redaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden og stabsredaktør i Dagbladet, Lars Helle.
Redaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden (midten) under en debatt tidligere i år.

Hun forteller at de har solgt en god del abonnementer på direktesendingene, og at de blir sett mye, både direkte og i opptak. 

Hun synes det er en lei situasjon, men at den er større enn bare tapt inntekt.

– Det er like viktig at vi mister det gode innholdet og den fine møteplassen man har hatt på sidelinjen. Vi mister muligheten til å skape glød og entusiasme rundt lokalfotballen, noe vi som lokalavis har de beste forutsetninger til å få til, kommenterer Sanden.

Hun er kritisk til avtalen som er gjort med fotballforbundet.

– Nå sitter det mange lokalaviser rundt i landet som mister muligheten til viktig inntekt og innhold. Politikerne er opptatt av digital satsing i lokalaviser. Da er streaming kjempeviktig. Og slik det er nå så mener jeg at fotballforbundet ødelegger mye for sine egne klubber og spillere, sier hun.

Videojournalist i Dølen, Emil Sjåstad Nyeng, filmer fotballkamp for avisa.

Fotballforbundet: – Ikke fritt fram

Norges Fotballforbund er forelagt kritikken fra redaktørene.

Daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang, skriver i en e-post at lokale mediehus fortsatt kan vise klipp og høydepunkter i sin redaksjonelle dekning av kampene, men at det er live-strømmingen som er regulert i sentrale avtaler.

– Det er ikke fritt fram for noen å vise kamper direkte uten avtale, men det er heller ingen som har som ambisjon at kamper ikke skal vises. Dette har vi en løpende dialog med våre mediepartnere om, og er en del av den den løpende utviklingen som skjer nå, sier han.

Han opplyser at ifølge breddeavtalen skal alle kamper fra 4. divisjon i alle kretser produseres og vises fra 2024.

– I 2023 så jobbes det med å få dette realisert, gjennom montering av kameraer på arenaer, ref ambisjonen om full dekning fra 2024. Så på kort sikt så vil det være kamper, arenaer og områder som ikke dekkes i år. Vi oppfatter at Amedia har vært åpne for å finne løsninger sammen med Polaris og evt. andre mediehus på produksjon og visning av 4. divisjon, og vet at det har vært, og pågår, dialog om dette på noen steder.

Kristvang forklarer at det er mekanismer i medieavtalen som går på at kamper som ikke produseres og vises, ikke skal bli liggende ubrukt.

– Det er viktig for NFF og klubbene at aktivitet og kamper kan bli vist fram. Og vi vet også at det er mange gode lokale relasjoner mellom lokale mediehus og klubber. Men dette er heller en ikke statisk situasjon, og vi må se dette over hele avtaleperioden, ikke bare nå inn i første avtaleår. Dette har vi en dialog med mediepartnere nå også i 2023.

Derfor gikk de inn i avtalen

Fotball Media-sjefen forteller at det som har vært viktig for NFF er å komme i en situasjon der de aller fleste kampene produseres og strømmes, og ikke bare enkelte lag og utvalgte kamper.

– Det er det nå en mulighet for gjennom avtalen med TV2 og deres «Hjemmebane»-konsept. Det er dette som var grunnlaget for den avtalen som ble inngått tilbake i desember i 2020, og som også dannet grunnlaget for videre forhandling om produksjon og visning av Breddeavtalen (inngått i mars 2022), forklarer han.

Breddedelen, altså 4. divisjon og lavere på herresiden og 2. divisjon og lavere på kvinnesiden, var i 2020 ikke en del av anbudet på visningsrettigheter som ble sendt ut.

– Men vi ba den gangen om at byderne kunne skissere planer også for visning av lavere divisjoner dersom de hadde det. TV 2 hadde det i sitt bud, sier Kristvang.

Åpner for å diskutere midlertidige løsninger

Administrerende direktør i MyGame, Lars Setsaa, forteller i en e-post at de er klare til å rulle ut og dekke kampene så fort kretsene, klubbene og arenaeiere, som i mange tilfeller er kommuner, er klare.

– Fremtidens arenaproduksjon vil i stadig større grad være automatisert, det vil gjelde for alle medier. Dette har hele tiden vært forutsetningene for at vi kan nå ut og dekke et stort omfang kamper i norsk idrett. Hvis klubbene blir enige med arenaeier om at automatisert kameraproduksjon kan forekomme, og vi ikke skulle være klare til å rulle ut kamera, vil vi være villige til å diskutere midlertidige løsninger med de andre mediehusene, skriver han.

Administrerende direktør i MyGame, Lars Setsaa.

Dette sier Amedia

Direktør for sportsutvikling i Amedia, Helge Birkelund, skriver i en e-post at konsernet har inngått en avtale med TV 2 som innebærer at de har rett til å sende sammen med dem.

– Når noen vinner en rettighet, betyr det også at det er andre som blir stående utenfor. Slik er den nye medie- og rettighetsverdenen, skriver han.

Amedia har i mer en ti år produsert og streamet norsk fotball, og enkelte år har de også samarbeidet med mediehus utenfor Amedia, opplyser han.

Ifølge Birkelund er det totalt mer enn hundre aviser over hele landet, inkludert Amedias partneraviser, som kan vise kampene som omfattes av avtalen.

– Vi er fortsatt, som tidligere, positive til å samarbeide med andre mediekonsern og mediehus om produksjon og streaming. Dessverre har ikke samtaler for å finne løsninger om dette, så langt ført fram til noe konkret, skriver han.

– NFF sier at det de oppfatter at Amedia har vært åpne for å finne løsninger sammen med Polaris og eventuelle andre mediehus på produksjon og visning av 4. divisjon. Stemmer det, og er det dialog på gang? 

– Vi kommenterer aldri spørsmål om eventuelle pågående eller avsluttede prosesser, enten de eksisterer eller ikke, svarer han.

Powered by Labrador CMS