Samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, Marie Olaussen, laget klimabilag for lørdagsutgaven av avisen.

Avisen ga ut eget klima-bilag fra unge lesere: – Perspektiver i spaltene som vi trenger

– Den yngste som sendte inn var åtte år, forteller samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, Marie Olaussen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sist lørdag fikk innbyggerne i Tønsberg et spesialbilag i lokalavisen sin.

Sammen med papirutgaven til Tønsberg Blad lå det nemlig et eget bilag om klima, basert på over 50 innlegg om klima fra barn og unge opp til 26 år.

Bakgrunnen var en skrivekonkurranse som avisen utlyste for noen uker siden. Her oppfordret de unge til å levere inn en tekst med klima og miljø som utgangspunkt.

I tillegg til å få publisert innlegget i papirbilaget og nett, ville det beste innlegget vinne 10 000 kroner.

Hjernen bak idéen er samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, Marie Olaussen.

Hun er klar på at arbeidet krevde en ekstra innsats fra hennes side. Hun la nemlig inn alle innleggene selv, både på papir og på nett.

Selv om det ble hektisk, er hun veldig fornøyd med engasjementet det skapte.

– Det er veldig gøy å se at det var så mange forskjellige innganger til tematikken. Alt fra plast i havet, til kjøtt, forbruk og atomkraft. Jeg vet at mange unge engasjerer seg i klimasaken. Som ansvarlig for debatt ønsket jeg å spørre de unge om hva de mener kan være løsning, sier Olaussen til Medier24.

– Hvit mann (54) som skriver av seg selv

I sommer skal det være en klimafestival i regi av Tønsberg kommune. Utgangspunktet for festivalen er at kommunen skal lage en ny klimahandlingsplan.

Olaussen har tidligere skrevet om klimautfordringer i kommunen da hun sjekket om klimaplanene til kommunene i gamle Vestfold fylke ble fulgt.

Da var resultatet nedslående.

Nå ønsker hun å løfte frem det lokale klimaengasjementet blant Tønsbergs unge innbyggere.

– Lokal klimaengasjement er viktig, men det er ikke alltid er kjempelett å få de sakene til å bli lest. Vi fikk inn 60 godt gjennomarbeidede tekster, og den yngste som sendte inn var åtte år, sier Olaussen.

Selv om klimakampen engasjerer mange unge, er det ikke en selvfølge at debattredaktører kan velge og vrake av innlegg fra unge lesere.

Olaussen er klar på at det er en utfordring.

– Selv om vi nå har vi åpnet «voksen-avisen» for alle unge, så er den alltid åpen. Fra egne erfaringer så er at det er hvit mann (54) som skriver av seg selv. Derfor er det hyggelig at når vi inviterer yngre penner, så dukker de opp, sier Olaussen.

Hun er klar på at det er en utfordring

– Når man jobber med debatt så er det åpenbare temaer som kommer av seg selv, som samferdsel og helse. Når man velger et slik temaer så kommer det masse innlegg. Vi får noen perspektiver i spaltene våre som vi trenger, sier Olaussen.

Demokratisk prosjekt

Marie Olaussen

Under klimafestivalen skal Tønsberg Blad arrangere en politisk debatt om klima.

Olaussen håper nå at skrivekonkurransen og andre aktiviteter skal være med å bidra til å få frem de yngre stemmene når den nye klmahandlingsplanen skal vedtas i Tønsberg.

– Jeg tenker at alle de som skal jobbe med klimaplanen må ha bilaget hos seg selv og aldri kaste det. Det har kommet veldig mange gode oppfordringer gjennom disse innleggene med tydelige oppfordringer til kommune, sier Olaussen, som håper at oppmerksomheten rundt skal bli åpenbar for de som skal vedta planen.

Tønsberg Blad har tidligere hatt skrivekonkurranser, men aldri for en spesifikk aldersgruppe.

Olaussen selv beskriver det som et demokratisk prosjekt, og peker på at innleggene blir publisert på papir som en egen faktor.

– Alle kan publisere selv gjennom sosiale medier, hvor som helst og når som helst. Men det å bli samlet og satt i en sammenheng på papir, synes jeg er morsomt. Jeg opplever at flere av dem synes at det er noe annet å bli publisert på papir.

Powered by Labrador CMS