Medier24 har sett en bekymringsmelding tidligere klubbleder Ann-Kristin Hanssen har sendt til flere sentrale personer i Amedia-systemet, deriblant konsernsjef Anders Opdahl.
– Jeg kan bekrefte at det er mottatt en bekymringsmelding. Saken håndteres i tråd med Amedias rutiner av aktuelle ansvarlige i konsernet. Ut over det har jeg ingen kommentar, svarer Opdahl på SMS fra Medier24.
Et av hovedpunktene i bekymringsmeldingen var prosessen rundt ansettelsen av ny ansvarlig redaktør i Fremover 21. desember.
Prosessen ble også kritisert av nåværende klubbleder i Journalisten forrige uke.
Slutter etter 27 år
Tidligere klubbleder Ann-Kristin Hanssen skriver i bekymringsmeldingen at ansettelsesprosessen bidro til at hun nylig takket ja til en sluttpakke etter å ha jobbet i avisen i 27 år.
Hanssen satt ansettelsesutvalget og skriver at det skal ha blitt holdt et digitalt møte da søknadsfristen hadde gått ut, der søkerne ble presentert.
Hun skriver videre at tilbakemeldingene hun ga skal ha ført til at hun ikke fikk være med på andregangsintervjuet, noe hun skal ha blitt lovet.
I bekymringsmeldingen står det at hun i alle de 27 årene hun har jobbet i Fremover, har opplevd at det har vært et sted hvor ansatte trives og nesten ingen slutter.
Men dette har endret seg, hevder hun.
«De siste årene har mange av de nyansatte valgt å slutte etter relativt kort tid. Bare i 2023 er vi fem stykker som velger å slutte (...). Og det i en redaksjon som nå teller 11 årsverk».
Medier24 har vært i kontakt med Hanssen, som ikke ønsker å uttale seg. Hun opplyser at det hvis det finnes en bekymringsmelding, så var det aldri hennes intensjon at den skulle komme ut i offentligheten.
– Ikke inkludert i det hele tatt
Nåværende klubbleder Hedda Johansen Fors sier til Medier24 at hun synes det er greit om styreleder Renate Slettli Nymo ikke ville ha med daværende klubbleder på neste intervju, men at en annen ansattrepresentant burde blitt hentet inn.
– Vi opplever at det har vært veldig uryddig. Samtidig opplever vi at vi ikke har blitt inkludert i prosessen i det hele tatt.
I hovedavtalen mellom Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og Norsk Journalistlag (NJ) står det at de ansatte skal bli inkludert når en redaktør ansettes.
– Det har vi rett og slett ikke blitt, sier Fors.
Overfor Journalisten svarte styreleder Renate Slettli Nymo torsdag at de ansatte ble involvert på normal måte med representasjon i ansettelsesutvalget, og i skriftlig og muntlig kontakt mellom henne som styreleder og tillitsvalgte.
– Hva tenker du om dette svaret?
– Jeg stoler på det min tidligere tillitsvalgte har sagt. Det er åpenbart at vi ikke har blitt inkludert, svarer Fors.
Mener det er brudd på hovedavtalen
Intervjuet med Fors ble gjort før hun torsdag også uttalte til Journalisten at klubben mener hovedavtalen er brutt på to punkter.
I hovedavtalen § 9–15 er det presisert at når redaktøren gjør ansettelser, skal de tillitsvalgte «gis anledning til å uttale seg i rimelig tid før redaktørens endelige avgjørelse foreligger».
For samtidig som Fremover ansatte ny redaktør, ble det også ansatt en ny utviklingsredaktør.
Ifølge Fors ble klubben heller ikke involvert i prosessen der utviklingsredaktør ble ansatt.
– Jeg vil igjen referere til hovedavtalen hvor de ansatte skal informeres om nye stillinger og at stillinger skal utlyses. Ingenting av dette har skjedd.
– Spørsmålet vi stiller oss er: når har en ansvarlig redaktør hjemmel til å ansatte mellomledere under seg? spør Fors.
I hovedavtalen står det også under dette punktet at «uttalelse avgis skriftlig. De tillitsvalgte skal ha adgang til alle søknader og relevante opplysninger om søkerne».
Styreleder Renate Slettli Nymo oppgir til Medier24 at klubbens utvalgte ansatterepresentant var involvert i begge ansettelsene. Les hele svaret nederst i saken.
Sendt før møtet var over
Medier24 kjenner til at det, før styremøtet var over, ble sendt ut melding om ansettelsene internt og eksternt.
Her kom det fram at Frida Brembo allerede var ansatt som utviklingsredaktør.
Internmeldingen ble slettet etter kort tid og erstattet av en annen melding, mens pressemeldingen på Fremovers egne nettsider ble oppdatert.
Medier24 har sett begge meldingene.
- I den første meldingen sto det: «Hun opplyser samtidig at Frida Brembo (32) er ansatt som utviklingsredaktør i avisa».
- I den siste meldingen er det presisert at Brembo er ansatt «etter ønske fra påtroppende ansvarlig redaktør».
– Teknisk sett så var det noen andre som var redaktør da, sier Fors.
– I denne tidslinjen hvor pressemeldingen går ut før styremøtet er ferdig, og før Horne offisielt var ansatt, gir det ikke helt mening at det er Horne som skal ha ansatt Brembo.
Medier24 har vært i kontakt med Fritz Hansen som sitter som vararepresentant i Fremover-styret. Han sitter også i klubbstyret.
Han var til stede på styremøtet og bekrefter at den første meldingen ble sendt ut før styremøtet var over.
Utover det har han ingen kommentar.
– Prioriterer veldig rart
Fors sier at de ansatte forstår ikke fortsatt hvorfor ledelsen har valgt å ansette en utviklingsredaktør. Hun mener at Fremover allerede har begrensede ressurser og at det er behov for flere skrivende.
– Det er en frustrasjon over at vi ikke vet hva hun skal gjøre. Folk jobber nesten døgnet rundt, men vi får ikke flere skrivende ressurser. Så gir de oss en stilling som vi ikke visste at vi trengte.
– Vi synes de prioriterer veldig rart, sier Fors.
Les svar fra påtroppende redaktør Anders Horne nederst i saken.
Medier24 har vært i kontakt med tidligere ansvarlig redaktør Christian Senning Andersen, som startet som redaktør i Ringerikes blad 11. desember.
Andersen opplyser at han ble enig med styreleder om å stå som ansvarlig redaktør i Fremover på papiret fram til 22. desember – altså dagen etter at ansettelsene av Horne og Brembo ble kjent.
– For at styreleder skulle få tid til å lande de siste detaljene i ansettelsen av ny ansvarlig redaktør, lurte hun på om jeg på papiret kunne stå i stillingen som ansvarlig redaktør, sier Andersen til Medier24.
Sier han ikke var involvert
Etter å ha konferert med sin nye styreleder, oppgir Andersen at han sa ja til dette, på betingelsen at det ikke medførte at han måtte gjøre noe administrativt eller å være involvert i redaksjonens arbeid – utover når det var naturlig å kontakte ansvarlig redaktør.
Andersen sier avtalen ikke strakte seg lengre enn at han var juridisk ansvarlig for innholdet.
Selv om han formelt var ansvarlig redaktør, forteller Andersen at han ikke var involvert i ansettelsen av Brembo.
– Jeg har ikke signert noen arbeidsavtale, men jeg ble orientert om at det kom ansettelser av styreleder i forkant av styremøtet.
– Hva tenker du om at det ble ansatt en utviklingsredaktør, mens du formelt var ansvarlig redaktør?
– Jeg må innrømme at jeg ikke har følt noe ansvar for den, da jeg heller ikke var involvert i ansettelsen. Jeg var klar over ansvaret jeg hadde. Men ansvaret slik vi ble enige om, svarer Andersen.
– Slik jeg forstår det har det vært en dialog med den nye ansvarlige redaktøren og styrelederen om stillingen, legger han til.
– Har en utviklingsredaktør noen gang vært et tema mellom deg og styrelederen mens du var ansvarlig redaktør?
– Det må jeg ærlig innrømme at det aldri var noe vi snakket om mens jeg var redaktør. Den stillingen har oppstått i prosessen med ny ansvarlig redaktør, slik jeg har forstått det.
Påtroppende redaktør Anders Horne sier til Journalisten torsdag at det var han som formelt ansatte Brembo.
Medieansvarsloven
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening forklarer på generelt grunnlag at det er eier som ansetter ansvarlig redaktør. Mens ansvarlig redaktør ansetter alle redaksjonelle medarbeidere, både journalister og eventuelle underordnede redaktører.
Nybø påpeker at prinsippet opprinnelig var lovfestet i Lov om redaksjonell fridom fra 2009.
– I forarbeidene for denne loven, som er videreført i medieansvarsloven, slås dette helt tydelig fast: «Redaktøren står for den daglege leiinga og drifta av redaksjonen – inkludert organisering, administrasjon, tilsetting av redaksjonelle medarbeidarar og disponering av det budsjettet som er avsett til redaksjonen».
I medieansvarsloven fra 2020 står det at redaktøren blant annet skal «lede den redaksjonelle virksomheten og ta avgjørelser i redaksjonelle spørsmål».
I Redaktørplakaten står det dessuten at redaktøren «har det fulle ansvaret for redaksjonens virksomhet og leder de redaksjonelle medarbeiderne».
– Grunnleggende
Nybø mener redaktører og eiere flest er veldig godt kjent med at eier ikke skal blande seg inn i redaksjonelle spørsmål, men opplever at det er litt mindre bevissthet rundt hvem som kan ansette redaksjonelle medarbeidere.
– Over tid har vi sett at det er eksempler på at det kanskje ikke er god nok kompetanse på den delen. Det kan gjelde både blant eiere, redaktører, kommersiell side og tillitsvalgte, sier Nybø.
– Hvorfor er det viktig at det er redaktøren som ansetter redaksjonelle ansatte?
– Det handler om ryddighet om hvem som har ansvaret i redaksjonen og er helt grunnleggende for redaktørens frihet. Dette er et prinsipp like gammelt som Redaktørplakaten, og som eiere har respektert.
– Ansvarlig redaktør er personlig ansvarlig for alt innhold, og er den eneste som rapporterer til styret. Da er det også logisk at ansvarlig redaktør selv må velge sine medarbeidere, svarer Nybø
– Finnes det unntak for at redaktører som ennå ikke er ansatte å kunne ansatte andre redaksjonelle medarbeidere?
– Eierne bør kunne disse prinsippene. De bør være forsiktig med å stille seg selv i en situasjon der de i praksis legger føringer for det redaktør skal ha ansvaret for. Det vil i så fall være svært uheldig, svarer Nybø, og understreker igjen at hun uttaler seg på generelt grunnlag.
– Ansattrepresentant involvert
Styreleder Renate Slettli Nymo har fått lese hele artikkelen og skriver dette i en e-post til Medier24:
– I forbindelse med ansettelsen av både ansvarlig redaktør og utviklingsredaktøren, ble klubbens utvalgte ansattrepresentant involvert. Vi noterer at denne involveringen ikke ble opplevd som tilstrekkelig. Diskusjoner knyttet til disse prosessene tar vi internt.
Medier 24 har også sendt artikkelen til ansvarlig redaktør Anders Horne, som svarer på SMS at han henviser til sitatene han har gitt til Journalisten.
Der svarer han blant annet, på hvorfor stillingen ikke var utlyst, at han fikk en sjelden mulighet til å få med seg Frida Brembo.
– Det er jeg som ansatte Frida etter at jeg skrev under på kontrakten som ny ansvarlig redaktør.
Styreleder oppga i samme artikkel at påtroppende redaktør forhørte seg med henne om han kunne gjøre en slik ansettelse før han tiltrådte 1. februar, og at de ansatte ble orientert om dette i involveringsprosessen.
Klubblederen fortalte til fagbladet at de ansatte nå har hatt møte med Horne og Brembo, og at klubben synes det gikk greit.
– Har forståelse for frustrasjonen
Medier24 har også sendt artikkelen på e-post til utviklingsredaktør Frida Brembo, med spørsmål om kommentar.
– Da jeg takket ja til stillingen som utviklingsredaktør og signerte kontrakt med påtroppende redaktør var det i god tro, svarer hun til Medier24.
– Jeg tenkte at dette var en fantastisk mulighet til å bidra til å løfte Fremover og journalistikken inn i fremtiden og gleder meg stort til å starte som utviklingsredaktør i en sterkt forankret lokalavis med mye godt potensial og flinke journalister.
Hun peker på at Fremover står i den samme makroøkonomiske situasjonen og endringene i medievanene som alle andre, som gjør at de må tenke nytt og strategisk, men at hun har tro på at de skal få det til sammen.
– Jeg har forståelse for frustrasjonen til de ansatte, derfor har vi hatt møter med klubben for å svare på de spørsmålene klubbleder uttrykker både i Journalisten og Medier24, et møte jeg opplevde at alle fikk noe positivt ut av. Der ble de blant annet orientert om at det nå blir tre skrivende redaktører.
Brembo skriver at hun oppfatter dialogen med de ansatte som god og er veldig motivert for å bli kjent med redaksjonen og utvikle journalistikken videre med dem.
– Så er det synd at noe som i utgangspunktet er meget positivt skal starte som dette, og det håper jeg vi alle tar læringspunkter av.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no
Hovedavtalen § 9-15 Ansettelse m.v
A. Ansettelser som foretas av utgiver eller av det organ utgiver bemyndiger
Ansettelser som berører mediebedriftens redaksjonelle ledelse og/eller grunnsyn for øvrig tilligger utgiver
eller det organ utgiver bemyndiger.
Under henvisning til de spesielle arbeidsforhold som er i redaksjonen skal de tillitsvalgte ved ansettelse av
redaktør og redaksjonelle ledere gis anledning til å gi uttrykk for sin oppfatning ut fra tillitsvalgtes egne
vurderinger og eget ansvar. Ved behandling av konfidensielle opplysninger har de tillitsvalgte
taushetsplikt.
De tillitsvalgte skal avgi uttalelse til utgiver eller lederen av det organ som foretar ansettelsen. Uttalelsen
skal følge med til ansettelsesmyndigheten.
B. Ansettelser som redaktøren foretar
Ved ansettelser som tilligger redaktøren, skal de tillitsvalgte gis anledning til å uttale seg i rimelig tid før
redaktørens endelige avgjørelse foreligger.
Før avgjørelse blir tatt skal de redaksjonelle medarbeiderne gjennom sine tillitsvalgte ha rett til å uttale
seg ved alle ansettelser av redaksjonelt personale, herunder vikariater av lengre varighet (minst 6
måneder).
Uttalelse avgis skriftlig. De tillitsvalgte skal ha adgang til alle søknader og relevante opplysninger om
søkerne.
Ved behandling av konfidensielle opplysninger har de tillitsvalgte taushetsplikt.
Når søkerlisten er gjennomgått av redaktør/utgiver og de tillitsvalgte, skal de tillitsvalgte bli orientert om
hvilke søkere som skal innkalles til konferanse, og til hvilke tidspunkter. De tillitsvalgte skal i samråd med
redaktør/utgiver gis anledning til å møte aktuelle søkere. I rimelig tid før ansettelsen finner sted, skal de
tillitsvalgte og redaktør/ utgiver møtes og utveksle synspunkter og eventuelt også vurdere om ny
utlysning kan være aktuelt.
C. Utlysning av ledige stillinger
Alle ledige stillinger i redaksjonen, unntatt vikariater av kortere varighet enn 6 måneder, bekjentgjøres
offentlig med mindre avisledelsen og de tillitsvalgte er enige om at intern bekjentgjøring er tilstrekkelig.