Usman Ali skal først fullføre sin praksis hos NRKs mangfoldsprogram FleRe før han går over til å bli undersøkende journalist.

Forlater politiet for å bli journalist. Dette har Usman Ali savnet i mediedekningen av krimsaker

– Ungdommene som driver med kriminalitet i Oslo i dag har blitt sviktet. Disse historiene må høres og presenteres, sier Usman Ali, som valgte bort politijobben etter ni år for å grave for NRK.

Publisert Sist oppdatert

(TORSHOV): Usman Ali (35) ble i forrige uke presentert som ny journalist i NRK i Oslo og Viken.

Men da en ung Ali skulle utdanne seg, var det politiyrket som stod han nært. Motivasjonen var å endre samfunnet.

– Du ville være der for samfunnet når folk hadde det tøffest. Du ville være den trygge parten som noen kunne lene seg på og veilede videre inn i et system som er godt og omsorgsfullt. Det var den største motivasjonen, forteller han til Medier24.

Gjennom en periode på ni år jobbet han i Politiets utlendingsenhet, samt Manglerud politistasjon.

Han har også en bachelor i vold- og gjengkriminalitet. I tillegg har han jobbet i et prosjekt i barnevernstjenesten der unge begår gjentatt kriminalitet.

– Jeg har sett ekstremt mye fattigdom, og folk som går lange dager etter skoletid uten noe å spise. Det eneste stedet de har er et senter med vennene sine. Da blir rekrutteringen enkel. De er veldig sårbare, sier han.

– Hvordan var det å jobbe seg inn i det miljøet?

– Det var vanskelig, tungt og tidskrevende. Mange har ikke tillit til systemet. Det er ingen som vil hjelpe dem i deres hode. Man forstår det også til en viss grad. Det er lite kompetanse når det kommer til den type problematikk. Det eneste de har tillit til er venner eller gruppa de tilhører, fordi de har ryggen deres hele tiden.

Sammensatt bilde

Men gjennom å bli kjent med det unge mijøet forteller Ali om flere sider han har sett.

– Når man graver bort det heftige skallet, så ser man at innerst inne er de tvers gjennom gode. De vil bare ha omsorg og bli tatt vare på, utdyper han.

Den siden og flere andre sider savner han i mediedekningen.

– Vi har østkanten i Oslo som får konstant negativ omtale; om problembarna, gjenger, knivstikking og ran. Det er veldig bra at det blir omtalt, men så må det også komme en oppfølging av det. Hvorfor foregår det ran i disse områdene? Hvorfor gjør denne gruppa denne type ran? Man må se symptomet som ligger bak handlingene. Det kommer ikke så godt fram i media, forklarer Ali.

– Det er et sammensatt bilde. Man ser at ungdommene som driver med kriminalitet i Oslo i dag har blitt sviktet på et eller annet vis. Disse historiene må høres og presenteres.

Usman Ali i NRK Østlandssendingens lokaler i Oslo.

– Frustrerende

Derfor søkte han seg inn i NRK sitt mangfoldsprogram FleRe, og har vært praktikant fram til nå.

Han gliser bredt når han forteller om hva han skal gjøre i den nye jobben, men det er også en alvorlig tone å spore i stemmen hans.

– Jeg får gå i dybden i sakene. Det er derfor jeg har valgt dette yrket og tatt en helomvending. Det holder ikke bare med en dom. Hvorfor kom den dommen, og hvorfor havnet noen i den situasjonen? Hvor var det samfunnet, familien eller ressursene rundt sviktet, kommenterer han, og forteller i samme åndedrag at systemet i politiet er fullt hele tiden.

– Det er ekstremt frustrerende. Spesielt med ungdomskriminalitet. Når du har dem inne til et avhør, så skulle de gjerne hatt et nett i bakgrunn, sier han.

Lite tillit

Han forteller om en gruppe mennesker som ikke har tillit til politiet.

Men har de tillit til medier og journalister?

– Til noen har de det, og andre har de det ikke. Det er på grunn av omtalen der ute. Har du omtalt noen negativt, så må det komme et svar. Det motsvaret savner man. Det er ikke mange stemmer som snakker ekstremt for de gutta, forklarer Ali.

– De savner noen gode saker om seg selv og området de kommer fra. De savner noen som er dem, og som kan fortelle deres historie uten å dra inn så mange synsinger og antakelser, og heller bare høre dem ut. Det er det få som har gjort.

Derfor mener han at mangfoldsprogrammer som NRKs FleRe er en positiv tilvekst i mediebransjen.

– Vi trenger flere forbilder der ute som har mangfoldskompetanse. De må opp og fram slik at man speiler befolkningen.

Han er selv norsk-pakistaner, og snakker seks språk.

Nettopp språk tror han er en stor fordel.

– Alle burde lære seg flere språk. Det åpner opp en ny verden for deg. Fordelen er at du får muligheten til å komme tettere innpå et menneske. Du forstår ord og uttrykk som en som ikke er norskfødt, sier han.

– Språk er makt og identitet, og den makten må man tørre å bruke.

Gleder seg

Ali har fortsatt rundt et halvt år igjen som FleRe-praktikant. Etter 16. juni går han i gang med graving for NRK Oslo og Viken.

– Jeg ser fram til å komme i gang og lære av de beste i bransjen. Det har FleRe gitt meg muligheten til. Jeg får ikke takket dem nok. Det er en unik mulighet, og utrolig at NRK satser på dette. Jeg hadde ikke vært her og hadde ikke fått fast stilling uten det programmet, slår han fast.

Powered by Labrador CMS