Ole Torp skulle ønske han var enda tydeligere da han formidlet terrorangrepet 11. september.

Ole Torp mener norske medier bruker bildene fra terrorangrepet 11. september ukritisk

Ole Torp var NRKs USA-korrespondent under terrorangrepet 11. september. I dag mener han norske medier må være mer forsiktige i bildebruken fra angrepet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag er det 20 år siden terrorangrepet 11. september. Angrepet er det største terror-angrepet i nyere tid, og førte til en av de største mediedekningene så langt i dette århundret.

NRK-veteran Ole Torp var USA-korrespondent i 2001, og var en av de første norske journalistene som rapporterte fra New York.

Følelsen han selv sitter med 20 år senere er at man kanskje ikke fikk gjenfortalt hvor ekstremt det var.

– Man må nesten ha vært der for å forstå hvor sterkt det var, selv om kanskje bildene og tall på omkomne taler sitt eget språk. Men det er kanskje journalistikkens problem at vi aldri fikk formidlet sterkt nok hva som skjedde. Det er litt frustrerende å tenke på at jeg kanskje ikke klarte å formidle grunnleggende hvor stort det var, sier Torp til Medier24.

– Men da jeg hørte gjennom rapporteringen nå, virket det som jeg rapporterte ganske flytende og fikk hjem fakta, iallfall, legger han til.

USA-korrespondent Ole Torp rapporterer for første gang om terrorangrepet 11. september.

– Jeg husker at jeg gråt i New York

11. september 2001 startet som en helt vanlig dag for NRKs daværende utenrikskorrespondent.

Torp var i USA på det tredje året.

Hjemme hadde Jens Stoltenberg tapt valget dagen før, og Torp tenkte at dette ville bli hans roligste dag på jobb som USA-korrespondent.

Plutselig ble han ringt opp av vaktsjefen på Marienlyst som fortalte at et fly hadde krasjet inn i ett av World Trade Centers tvillingtårn. Vaktsjefen ga Torp tre minutter før han måtte på luften med det de da trodde var en flyulykke.

Mens Torp venter på å komme på luften ser han et nytt fly krasje inn i det andre tvillingtårnet.

– Da ropte jeg til teknikeren i Trondheim: «Det er et fly til som har krasjet inn i tårnet, sett meg på luften! Dette er ikke en ulykke!» Etter det ble det travelt, forteller Torp.

Grunnet den enorme pågangen fra både presse og mennesker som ønsket å komme i kontakt med sine kjære, ble telefonnettet overbelastet.

– Det var kaos, forvirring og redsel i gatene. Men som journalist var det viktigste å få rapportert hjem. Den altoverskyggende følelsen der og da var hvordan jeg skulle få igjennom storyen.

Torp forteller at det svirret med rykter den første dagen, og man trodde USA var i krig.

Selv om han var bekymret for familien i Washington, var han selv aldri redd.

– Mange journalister har en innebygd reaksjon for å melde seg for redaksjonen. Redselen får komme senere. Men jeg husker at jeg gråt i New York. Ikke av frykt, men av alle inntrykkene som var så voldsomme.

Ukritisk bruk av bildene

Selv om Torp skulle ønske han hadde formidlet situasjonen enda bedre, sitter han ikke i dag med en følelse av at han vet hva mer han burde ha sagt.

– Det var kaos, hektisk, linjene falt ned og kommunikasjonen sviktet. Alt det banale som skjer når du er i felt. Så jeg sitter ikke her og vet hva jeg kunne gjort annerledes, sier Torp.

Bildene fra da flyene treffer tvillingtårnene rystet en hel verden i 2001.

Torp mener norske medier har brukt bildene litt ukritisk i årene etter angrepet.

– Jeg mener vi som pressefolk skal være varsomme med bildebruken. Jeg synes norske medier bruker de dramatiske hendelsesbildene fra røyken, og spesielt bildene når flyene slår inn, på en veldig ukritisk måte i norsk presse.

– De bidrar nesten til pynt på en sånn måte at inntrykkene blir inflatert, legger han til.

Han mener internasjonale og amerikanske medier har vært mye flinkere til å bruke bildene med større respekt.

– De legger dem i svart hvitt eller stopper dem før de slår inn. De markerer på en måte at dette er helt spesielle bilder som ikke kan brukes «voldspornografisk».

– Kan man ikke si at de bildene i dag vil gi publikum en forståelse av hvor ekstrem hele situasjonen var?

– Jo, når de brukes med fornuft. Poenget er at de er så sterke, at man ikke må bruke dem fire ganger i en reportasje. Jeg sier ikke at vi ikke skal bruke dem, men jeg sier at vi ikke skal misbruke eller overforbruke dem, svarer Torp.

Powered by Labrador CMS