NRKs Norden-korrespondent Joakim Reigstad.

NRK-korrespondent Joakim Reigstad byttet ut Norden med Ukraina: – Man kan aldri kurses i å faktisk stå på frontlinjen

Den ferske Norden-korrespondenten i NRK ble kastet ut i jobben, med både EU og NATO-diskusjoner fra flere naboland. Men i sommer har han dekket Ukraina-krigen på nært hold.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I januar ble det kjent at Joakim Reigstad blir Norden-korrespondent for NRK.

Men i juli har Reigstad tatt en pause fra nabolandene, og rapportert fra Ukraina.

– Det er selvfølgelig veldig krevende å være i et krigsherjet land over tid. Men dette er, i likhet med andre jobber, et oppdrag vi må og skal løse. Vi er jo privilegerte som kan sette oss i bilen og dra ut hvis det blir for urolig. Det er mange som ikke har den muligheten, her lever folk under en nærmest konstant frykt, sier Reigstad til Medier24.

– Ekstremt meningsløst og tragisk

Han forteller at det var noe de merket da han sammen med fotograf Gunnar Bratthammer kom til Dnipro, en by som er ansett som trygg, etter å ha vært en uke ved frontlinjen i Donetsk.

– Samme kveld havnet byen under et kraftig russisk angrep. Vi sto og så på missilene som traff sentrum, anslagsvis et par kilometer unna, sier han og fortsetter:

– Det som fremsto som åpenbart, var at sivile var rammet. Åstedet var butikker og bolighus i sentrum. Her prøvde folk å leve normalt, også ble de drept. Blant annet en bussjåfør som nettopp var ferdig med kveldsskiftet og skulle hjem til familien. Da fremstår det hele som ekstremt meningsløst og tragisk, sier Reigstad.

Han påpeker at det gjør pressens oppgave enda viktigere.

– Vi som fotografer, korrespondenter, reportere eller produsenter må ta et skritt tilbake. Vi skal være en uavhengig, nøytral formidler. Selv om det kan være lett å havne i en sympatifelle, så må man bevare roen og profesjonaliteten. Også midt i et kaos av døde og skadde. Når man må ta på sikkerhetsvest og hjelm, så vet man at oppdraget er noe helt utenom det vanlige. Men det skjerper oss.

Reigstad forteller at NRK har fulgt opp teamet i felt med jevnlige sikkerhetsmøter og samtaler, i tillegg til at de har vært på flere førstehjelpskurs, kurs i akuttmedisin og sikkerhetskurs.

Joakim Reigstad med direkterapport fra utbombet bolighus i Tsjasiv Jar, Donetsk oblast med Gunnar Bratthammer.

– Man kan aldri kurses i å faktisk stå på frontlinjen. Men det er til veldig god hjelp. Også er fotograf Gunnar Bratthammer og jeg et team som kjenner hverandre godt og har arbeidet sammen i mange år, sier Reigstad.

– Kastet rett ut i det

I juni var Reigstad i Norge for å delta på NRKs korrespondentsamling. Det etter bare en måned i jobben, hvor han har kontor i Stockholm.

– Jeg var den eneste av korrespondentene som kunne kjøre bil hjem til samlingen, sier han.

Han forteller at den første tiden som Norden-korrespondent har vært spennende.

– Det har vært veldig travelt, det er mye som har skjedd. Det har vært NATO-søknader og folkeavstemning i Danmark, så jeg har blitt kastet rett ut i det. Men det er mye bedre enn at man skal å lure på hva man skal gjøre, sier han.

Han påpeker at det er viktig at NRK er til stede i Norden.

– Vi har sett at Sverige og Finland har tatt et steg inn mot NATO, og Danmark har tatt et enda nærmere steg inn mot EU. Når du summerer det opp, står du igjen med en forsvarssituasjon som er endret på grunn av det våre naboer har gjort. Det er viktig å formidle, sier han.

– Må se nøyere på vår egen bakgård

Og han forteller at interessen for saker fra Norden er stor.

– Det virker som nordmenn interesserer seg for det. Jeg tror vi kanskje har hatt et stort fokus på USA, noe vi skal ha fordi det er ganske viktig, men jeg tror også vi må se nøyere på vår egen bakgård, sier han og legger til at han ikke er i noen konkurranse med USA-korrespondentene Lars Os og Tove Bjørgaas.

– Men perspektivet fra Norden blir viktigere nå. Og vi så det under pandemien, da grensene stengte. Vi tror ofte at vi er ganske like, men så så vi at vi var ikke så like, noen land tenkte annerledes. Og kanskje må vi arbeide mer for en felles poltikk fremover, sier Reigstad.

Powered by Labrador CMS