– Lettere å få oppmerksomhet for ting jeg har gjort galt
Aftenposten-sjefen ergrer seg over å være sent ute med video. Nå blir det et av flere viktige grep Aftenposten tar fremover i ny organisasjon - som skal sikte raskere og større.
Aftenposten har gjennomgått en større omorganisering og nedbemanning, noe som har ført til endringer i hvordan de jobber.
En av de viktigste satsingene fremover blir å styrke lyd- og videoproduksjonen. På video mener nyhetsredaktøren de har vært for sene ute.
Selv om det ikke er mulig å ansette nye folk akkurat nå, vil Aftenposten bruke intern rokering og prioriteringer for å styrke disse områdene.
Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.
Aftenposten står midt i en omorganisering.
Samtidig har det vært kutt i konsernet, og avisen har måttet si farvel til over tjue medarbeidere. Nyhetsredaktøren kaller det en tøff nedbemanningssituasjon de har stått i.
– Det er alltid veldig tungt for en redaksjon, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen.
– Aftenposten har utgangspunktet behov for de journalistene vi har for å kunne gjøre jobben vår best mulig. Så når vi da må kutte kostnader og foreta en nedbemanning, så rammer jo det journalistikken, hele organisasjonen, hver enkelt, fellesskapet i redaksjonen og ikke minst de som skal slutte.
Raskere
Planen med å rigge seg annerledes kom lenge før beskjedene om kutt, forteller hun. Omstilling har de holdt på med lenge.
– Den største endringen i Aftenposten er at vi har blitt raskere. Vi har høyere tempo i publiseringene våre, vi er mer på de store breaking-sakene og parallelt har vi jobbet mye med presseetikken.
Diskusjoner rundt etikk også før man starter på en sak, gjør at de står stødigere i publiseringer som kan oppfattes som kontroversielle, forteller hun.
Nå er hun klar på hva de skal bli bedre på:
– De store, felles, nasjonale nyhetssakene.
Ikke egen gravegruppe
Der de før var organisert i siloer, og grupper mer hver for seg, har de nå slått sammen en rekke avdelinger.
Blant annet sport som egen avdeling er borte. Og innenriks, gravegruppa, A-magasinet, sport, økonomi og politikk er lagt inn i større avdelinger.
Slik er hovedlinjene
Historier og dokumentar. Tekst og lyd. Avdelingsleder Lillian Vambheim
Politikk og samfunn. Avdelingsleder Karen Tjernshaugen
Nyhetsdesken/breakinggruppen. Frontsjefer, nyhetssjefer, sosiale medier, SEO, breakingreportere. Redaksjonssjef Hanne Lier.
Utenriks. Inkludert korrespondenter i Midtøsten, USA, Ukraina, Russland og Brussel. Avdelingsleder John Hultgren.
Oslo. Avdelingsleder Hanne Mellingsæter.
Lyd. Forklart, Aftenpodden-utgavene, Poprådet, lyddokumentarer som også lages i samarbeid med de andre avdelingene. Avdelingsleder Karoline Fossland.
Foto. Avdelingsleder Torbjørn Katborg Grønning og video har avdelingsleder Ørjan Ryland.
I tillegg til dette har kulturredaktør Cecilie Asker ansvaret for kulturjournalistikken, både nyheter og anmelderi, og alt av nyttejournalistikk. Debattredaktør Erik Tornes har ansvar for debatt. Politisk redaktør Kjetil Alstadheim har ansvar for kommentatorene.
Gravegruppa opphører som egen avdeling, og havner inn i historier og dokumentar.
– Den avdelingen blir ganske stor, og der ligger det krav og ønsker om at det skal jobbes mye med gravejournalistikk og avslørende journalistikk. Så jeg vil jo argumentere for at det miljøet blir større, sier hun.
De er ennå ikke ferdige med å bestemme hvem som skal plasseres i gruppa.
– Selv om vi ikke er ferdige med innplasseringen, så tror jeg det blir en bedre balanse mellom folk som kan undersøkende metode, og som har masse graveerfaring, og folk som kan mer om historiefortelling og hva som kan til for å hekte leserne og lytterne, sier hun.
Hun sier de samler det til et ekspertmiljø. Dessuten synes hun ikke et mediehus kan defineres kun ut ifra hvor stor gravegruppe de har.
Tveøy Strøm-Gundersen sier det ikke handler om størrelsen på en gravegruppe.Foto: Kristine Sterud
– For vi bruker undersøkende metoder i veldig mye av det vi gjør, sier hun og nevner for eksempel de løpende nyhetssakene rundt Marius Borg Høiby eller familien Ingebrigtsen.
– Så alle skal grave, og alle skal jobbe større og alt skal gå litt fortere?
– Ja, alle må være forberedt på det. Jeg tror ikke vi kommer i havn med god journalistikk hvis vi ikke kan bruke ganske mange forskjellige metoder også i de store nyhetsløpene og fellessakene.
De skal også jobbe videre med hvordan journalistikken presenteres – om det er i tekst eller lyd og bilder.
– Å kunne gi informasjon raskt og godt i den plattformen og den kanalen de foretrekker å høre eller lese eller se oss i – det er det vi prøver å organisere oss for å få til mer av.
Nyhetsredaktøren vet ikke når de kan ansette nye folk til lyd og video igjen.
– Men vi gjør jo nå noen endringer i organisasjonen som gjør at vi styrker lyd, ved hjelp av intern rokering og prioriteringer.
Det betyr for eksempel at noen som tidligere har drevet mye med tekst nå skal jobbe med lyd. Hun sier det er stor kraft og motivasjon i avisen for å få det til.
– Det er veldig lite motstand mot det, tvert imot. Men folk, inkludert meg selv, trenger å forstå mer av hvordan vi formidler på lyd. Så det jobber vi med, sier hun.
På sikt skal også flere læres opp til å jobbe med video.
– Der var vi altfor sent ute. Aftenposten burde vært på video for lenge siden. Men sånn er det når man har de kostnadsrammene man har. At vi har fått til det nå er vi veldig fornøyde med, sier hun, men legger til at de skal fortsette satsingen.
– Jeg synes det er lettere å få oppmerksomhet for ting jeg har gjort galt, eller ting jeg blir kritisert for, sier hun.
Det betyr ikke at hun liker når Aftenposten gjør feil, men hun sier det er gode anledninger til å kunne svare.
– Jeg er fornøyd hvis jeg blir utfordret, og synes ofte jeg fungerer bedre med oppmerksomheten da. Jeg trives veldig godt i løvens hule.
Likevel var det litt stas å bli hedret.
– Da jeg først kom på scenen der og fikk det diplomet, så likte jeg det veldig godt. Jeg må jo si det.
Journalist Profile Embed
Har du tips til meg i denne saken? Eller andre saker jeg bør skrive om?
Kristine Sterud
Journalist, Medier24
Hei! Jeg heter Kristine, og jobber som nyhetsjournalist. Jeg har blant annet skrevet om hva som rører seg i NRK, ståa i Dagbladet og kuttrunder i Schibsted. Tar gjerne imot tips og innspill til saker!