Bilde av NRK-logo utenfor Marienlyst i Oslo.
Illustrasjonsbilde av NRK-logo.

Dette er vinneren etter skilsmissen mellom NRK Oslo og Viken

NRK Oslo og Viken er snart historie. Ett av de nye kontorene stikker av med fire nye journaliststillinger - protester oppsto underveis.

Publisert Sist oppdatert

I vår ble det kjent at NRK Oslo og Viken oppløser seg selv. Dermed blir ett kontor til tre: NRK Stor-Oslo, NRK Østfold og NRK Buskerud.

Nå er det også klart hvordan antall ansatte fordeles mellom de tre respektive kontorene.

Regionsredaktør Heidi Pleym i NRK Sørøst bekrefter overfor Medier24 at de har gjort en omrokkering.

– Vi har sett på oppdraget til de nye kontorene, og basert på det har vi gjort en fordeling av ressursene for å gjøre hvert distriktskontor best mulig til å levere på oppdraget, sier Pleym til Medier24.

– Tatt hensyn

NRK har valgt å styrke redaksjonen i Buskerud med fire årsverk, kontra det de har i dag.

Bakgrunnen for denne avgjørelsen er at Buskerud er det minste kontoret og har færrest ansatte av de tre som har utgjort NRK Oslo og Viken, forklarer Pleym.

– Når de blir alene som et distriktskontor, trenger de flere ressurser for å levere enda bedre på oppdraget.

Det betyr at NRK Stor-Oslo gir fra seg to ledige journalistårsverk, og NRK Østfold gir fra seg ett ledig journalist årsverk til Buskerud. I tillegg blir redaktørstillingen for det snart oppløste NRK Oslo og Viken gjort om til en journaliststilling i Buskerud.

– Som alle skilsmisser kan det bli dårlig stemning når man skal fordele både bo, hus og bil. Hvordan har samtalene vært med de respektive kontorene?

– Det blir alltid diskusjoner når man skal omrokkere ressurser. Men vi opplever en veldig konstruktiv dialog med de tillitsvalgte. Vi har fått innspill og tatt hensyn til dem, svarer Pleym.

Omrokkeringen betyr at NRK Østfold får 35 ansatte, NRK Stor-Oslo vil ha 33, mens Buskerud får 29 ansatte fra og med 1. januar 2024.

Bakgrunnen for at Østfold har flere ansatte er fordi de har ansvar for tv-sendingen.

Heidi Pleym er regionredaktør for NRKs region sør.
– Vi gjort en fordeling av ressursene for å gjøre hvert distriktskontor best mulig til å levere på oppdraget, sier regionredaktør Heidi Pleym.

– Protesterte

Klubbleder Andreas de Brito Jonassen i NRK Stor-Oslo forklarer at stillingen som nå flyttes fra dem til Buskerud, har stått tomme en stund.

Han forteller at redaksjonene har fungert uten at de to årsverkene har vært besatt, og blitt vant til den situasjonen.

– Vi skulle selvfølgelig ønsket at vi kunne beholdt dem selv. Samtidig unner vi kollegaene våre i Buskerud å bli styrket, da vi vet at dem er enda dårligere stilt enn oss, sier Jonassen til Medier24.

– I bunn og grunn har vi avfunnet oss med at det er løsning som fungerer.

Han synes prosessen har vært ålreit.

– Først ble det foreslått å ta tre stillinger fra vårt kontor for å gi til Drammen. Da protesterte vi og mente det var i overkant mye ressurser å overføre.

Stor-Oslo ga tilbakemelding til ledelsen og ble lyttet til. Dermed ble det justert ned til to.

– Vi var positive til at de tok den tilbakemeldingen og ikke tok for mange ressurser fra Oslo-kontoret.

– Motiverende

Klubbleder Anders Haualand i NRK Buskerud forteller at de er veldig glade over å få fire nye stillinger når de gjenoppstår som NRK Buskerud fra nyttår.

– Buskerud-kontoret har vært underbemannet i lang tid, og i en region med så store geografiske avstander som vi har, er det veldig motiverende å få flere med på laget, sier Haualand til Medier24.

Buskerud står nå midt i prosessen med å finne ut av hvordan disse stillingene skal brukes på best mulig måte.

– Jeg føler at ledelsen har vært veldig åpen om prosessen, og prøvd å inkludere alle på kontoret så mye som mulig, sier Haualand som oppfatter det slik at ledelsen har et oppriktig ønske om å høre på, og å ta deres forslag på alvor.

NRK Østfolds klubbleder, Martin Tangen Schmidt, forteller at de i utgangspunktet forstår og anerkjenner at Buskerud trenger flere stillinger. 

– De har vært ganske dårlig bemannet lenge. Samtidig er det leit for oss å miste en journaliststilling, vi er ganske tynt bemannet slik det er i dag, sier Schmidt til Medier24.

– Dersom vi ser at vår journalistiske slagkraft taper seg, etter den tapte stillingen, forventer vi at krav til leveranser settes noe ned, eller at vi oppjusterer antallet stillinger hos oss, fortsetter han.

Schmidt svarer at klubben hele tiden blitt involvert med tanke på prosessen rundt oppsplittingen av fylkene. 

At ressursene skulle fordeles internt ble formidlet tidlig. 

– Men akkurat hvor mye og fra hvem fikk vi vite i høst. Vi hadde uansett ønsket at man kunne sett på andre muligheter med å fordele stillinger innad i hele NRK enn at man skulle ta de fra Østfold eller Stor-Oslo

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS