Konstituert redaktør i Bergens Tidene, Trond Olav Skrunes, mener strømjournalistikken både må være presist og forståelig samtidig

BT-redaktør tar selv­kritikk på strøm­­journalistikken: – Upresist

Bergens Tidende mener mediene ikke har vært presise nok i å forklare leserne hva strømmen vil koste. Nå setter avisen inn ressurser for å dekke det som de mener vil bli høstens store sak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(BERGEN): I forrige uke tok konstituert ansvarlig redaktør i Bergens Tidende (BT), Trond Olav Skrunes, selvkritikk på avisens strømjournalistikk i et nyhetsbrev til leserne.

Utgangspunktet var en kommentar fra BT-kommentator Stig Arild Pettersen.

Han tok et oppgjør med medienes journalistikk på strøm, og mener forenklede eksempler som «Så dyr er en dusj er nå» bidrar til polarisering.

BTs konstituerte sjef er enig. Skrunes mener mediene ikke har tatt høyde for alle variablene som spiller på et regnestykke om hvor mye en dusj koster.

Skrunes trekker fram hvilket strømområde man bor i, når på døgnet man bruker strøm og strømstøtten fra regjeringen.

– I et ønske om å gjøre ting enkelt og forståelig, så har vi tatt noen snarveier som gjør at det blir upresist. Hvis vi ikke klarer å fortelle leserne hvor mye ting koster, så må vi gjøre det på en annen måte, sier Skrunes til Medier24.

– Bommer

Flere medier benyttet seg av forenklede regnestykker for å gjøre økning i strømprisene forståelig for leserne.

E24 har hatt saker om hvor mye en dusj koster, og NRK har regnet ut hvor mye en dusj på hytten koster.

I sakene blir det presisert at man ikke tar høyde for strømstøtte, noe vanlige husholdninger får.

Aftenposten har en oversikt over strømprisene, og bruker blant annet panelovn som et eksempel. Her blir det også opplyst at strømstøtten ikke er inkludert.

BT hadde den samme oversikten, men fjernet den da de mener den ikke gir riktig bilde av virkeligheten, skriver Pettersen i kommentaren.

– Hvorfor tror du man valgte å forenkle på den måten, Skrunes?

– Hvorfor skal man gjøre ting vanskelig når man kan gjøre det enkelt. Jeg liker det, og tror alle journalister bør like det. Det er et godt utgangspunkt for alle journalistikk. Men problemet er når man forenkler og ikke gir et korrekt bilde av det, svarer han.

– Da bommer du. Hovedpoenget er at det må være presist og forståelig samtidig, legger Skrunes til.

Skal sette av ressurser

I nyhetsbrevet skriver Skrunes at BT nå har satt ned to grupper av journalister som får et særlig ansvar for strømjournalistikken til avisen utover høsten.

Han forteller at de ønsker å ha noen som kjenner på et spesielt ansvar for å diskutere problemstillinger som i utgangspunktet faller mellom ulike faggrupper i BT.

Skrunes peker på at strøm både har en økonomisk side, men også politisk side.

– Da er det smartere at vi jobber litt på tvers i en annen organisering på dette. I bunn og grunn handler det om å sette av ressurser til dette.

– Du sier dere ikke har vært presise nok. Pettersen går lenger og sier mediene har bidratt til polarisering i samfunnet. Er du enig i det?

– Jeg ser poenget hans. Så kan man diskutere i hvor stor grad det er mediene som har skapt dette, eller om det er aktørene som næringslivet eller politiske motstandere som drar på, svarer Skrunes.

– Om det har vært en polarisering, så er ikke mediene den eneste forklaringen, legger han til.

Powered by Labrador CMS