E24 hevder Cato Husabø Fossen anklaget dem for å drive med «valgpåvirkning»

E24 hevder også i Skup-rapporten at de ble truet med etterspill. Fossen svarer på generelt grunnlag at etterspill «sjelden vil være mer dramatisk enn at vi går i dialog» om det vi har opplevd som problematisk. 

Publisert Sist oppdatert

Blant årets SKUP-rapporter finner man E24s rapport om aksjeskandalene som preget norsk politikk i fjor.

Her beskriver de arbeidet med sakene rundt Ola Borten Moe, Anniken Huitfeldt og Erna Solberg.

På side 15 beskriver de kontakten med Solbergs kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen, samme dagen som det var lokalvalg i Norge - på ettermiddagen.

«Vi ringte også Solbergs kommunikasjonssjef Fossen. Han svarte ikke på spørsmål, men anklaget E24 for å drive med «valgpåvirkning» hvis vi publiserte saken samme dag, og sa at det ville få «etterspill»», skriver E24. 

Les svaret til Høyres kommunikasjonssjef Cato Husabø Fossen lenger ned i saken

Sjefredaktør Lars Håkon Grønning mener Høyres kommunikasjonsavdeling hadde volumknappen på maks.
Sjefredaktør Lars Håkon Grønning hevder Høyres kommunikasjonsavdeling hadde volumknappen på maks.

– Ikke kjempebegeistret

Bakgrunnen for telefonen var at E24 samme dag hadde fått listen over Solbergs ektemann, Sindre Finnes, handler i industriselskapet Nekkar.

Da hadde de allerede jobbet med sakskomplekset i lengre tid.

Redaksjonssjef Anders Fjellberg i E24 forklarer at listen fra Nekkar skrudde saken til et par knapp.

Det de manglet for å få ut saken var å få kontakt med Solberg og Finnes.

Derfor ringte en reporter til kommunikasjonssjef Fossen på valgdagen - ettermiddagen 11. september. 

Det var her han ifølge E24 skal ha kommet med anklagene om valgpåvirkning og at det vil få etterspill.

– Han var ikke kjempebegeistret for den forespørselen, sier Fjellberg til Medier24.

Sjefredaktør Lars Håkon Grønning forteller at han fikk en lignende henvendelse fra Fossen samme ettermiddag.

– Jeg får også en henvendelse langs de samme linjene fra kommunikasjonssjefen til Høyre. Han gjentar og sier at om vi publiserer, så representerer dette noe nytt i norsk presse, at det er valgpåvirkning og at det vil få ettervirkning, sier Grønning.

E24-sjefen mener Høyres kommunikasjonsavdeling valgte å ha volumknappen på maks både på valgdagen, men også gjennom hele sakskomplekset.

– Det er deres valg, og det står de fritt til å gjøre. Vi lever fint med det.

– Det får du spørre Cato om

Grønning forteller at det ikke er uvanlig at kritisk journalistikk utløser en del emosjoner hos dem som utsettes for det.

– Det har jeg stor forståelse for, og det er helt vanlig og naturlig. Det skal vi behandle på en ordentlig og respektfull måte. Det som kanskje er litt spesielt i denne saken, er at det er kommunikasjonsavdelingen til landets største parti. Noe som er annerledes enn enkeltstående personer, bedrifter, eller mer uerfarne kilder.

– Volumknappen er helt åpenbart på maks, legger han til.

I rapporten skriver journalistene bak avsløringen at de løftet diskusjonen til redaktørene i E24 etter telefonsamtalen med Fossen.

«Konklusjonen vår var at presseetikken gjaldt som normalt uavhengig av om det var valgdag eller ikke, og at vi skulle publisere så snart saken var klar».

Både Grønning og Fjelleberg forteller at det nesten ikke påvirket arbeidet deres.

– Det er en spesiell situasjon siden det er valgdag. Vi diskutert det, men var veldig enige om at hvorvidt det var valgdag eller ikke, påvirker ikke hvordan vi forholder oss til presseetikken og kildene. Vi skal være trygge på faktaene våre og få kontakt med dem vi skal ha kontakt med.

– Hvordan tolker dere «etterspill»?

– Det får du spørre Cato om. Det har vi ikke brukt noe tid på å tenke på eller forholde oss til. Jeg registrerer at han sier det ville fått etterspill, og det ville i så fall vært et etterspill vil ville stått godt i.

E24 fikk ikke tak i Sindre Finnes, og valgte å gi ham en frist til klokken ni på morgenen neste dag. Saken ble publisert klokken 12 dagen etter valget, står det i SKUP-rapporten

I etterkant fikk E24 beskyldninger fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik og daværende byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, for å holde igjen informasjon til etter valget.

Begge har siden presisert eller trukket tilbake uttalelsen.

– Jeg stilte noen spørsmål

Medier24 har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Høyre, Cato Husabø Fossen. Svaret er gjengitt i sin helhet lenger ned i saken.

Medier24 har sett dokumentasjon på at tidspunktene i svaret stemmer.

Fossen bekrefter at han ble kontaktet av en reporter fra E24 klokken 15.24 på ettermiddagen på valgdagen, slik det også fremgår i Høyres tidslinje knyttet til saken om Sindre Finnes aksjehandler.

Det skal ha blitt stilt spørsmål om det ble gjort en vurdering av Erna Solbergs habilitet overfor Nekkar da hun var statsminister - og svarfrist ble gitt til klokken 17.

– På dette tidspunktet var vi på reisefot og gjorde forberedelser til valgvaken samme kveld. Jeg ringte Ragnhild [E24s reporter], og vi hadde en samtale der jeg stilte noen spørsmål knyttet til substansen i saken og svarfristen, skriver Fossen.

– Kl. 16.19 sendte jeg henne så et svar på SMS om at Nekkar var blant selskapene Erna allerede var oppmerksom på, og ville vært inhabil i overfor uansett, fordi hennes søster var styremedlem der

Fossen skal ha bedt om beskjed fra E24 dersom saken skulle publiseres samme dag, og skriver:

– Kl. 17.50 fikk jeg så SMS fra redaksjonssjef Anders Fjellberg som ga beskjed om at saken tidligst ble publisert neste dag. 

– E24 fikk altså svar på forespørselen sin i god tid innenfor en uvanlig kort svarfrist på en hektisk valgdag. Hvorfor de valgte å publisere når de gjorde, er det E24 som må svare på. Jeg merker meg at Lars Håkon sier at dialogen med oss ikke hadde betydning for publiseringstidspunktet.

– En kule varmt

Kommunikasjonssjefen forteller at i tiden etter Solbergs pressekonferanse 15. september var de tre mennesker i Høyre som håndterte et tosifret antall nye henvendelser fra ulike redaksjoner hver dag, om det han beskriver som en veldig vanskelig sak.

– Innimellom kunne det selvfølgelig gå en kule varmt, men jeg er ikke enig med Lars Håkon dersom han mener dette til enhver tid bare var vår fortjeneste.

Samlet sett synes Fossen dialogen med de ulike mediene om aksjesaken har vært ryddig og god til tross for det han mener er et krevende utgangspunkt.

Medier24 har sendt oppfølgingsspørsmål om det faktisk stemmer at han sa at en publisering ville få etterspill. Vi har også spurt om hvorfor han skal ha sagt det, og hva han skal ha ment med «etterspill».

– Jeg kommer aldri til å referere fra bakgrunnssamtaler jeg har med journalister og redaktører. Jeg har i all hovedsak hyggelige samtaler med pressen, men det skjer selvfølgelig at det i en hektisk stund kan gå en kule varmt. E24s redaktører er heller ikke fremmede for å kunne la seg hisse opp, svarer han.

Samtidig skriver han:

– På generelt grunnlag kan jeg si at «etterspill» inititert fra vår side, sjelden vil være mer dramatisk enn at vi går i dialog med redaksjonen om det vi har opplevd som problematisk ved fremgangsmåten deres. Som for eksempel en urimelig tidsfrist. Med mål om å bidra til bedre gjensidige arbeidsbetingelser ved neste henvendelse.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Cato Husabø Fossen svarer E24:

Om valgdagen

At vi ble kontaktet av E24 på valgdagen fremgår av tidslinjen for Høyres befatning med saken om Sindre Finnes aksjehandler. Reporter Ragnhild Vartdal tok kontakt med meg kl. 15.24, med et spørsmål vedrørende at Sindre Finnes hadde handlet aksjer i Nekkar. Hun spurte om det ble gjort en vurdering av Erna Solbergs habilitet overfor Nekkar da hun var statsminister, og ville ha svar innen kl. 17.

På dette tidspunktet var vi på reisefot og gjorde forberedelser til valgvaken samme kveld. Jeg ringte Ragnhild, og vi hadde en samtale der jeg stilte noen spørsmål knyttet til substansen i saken og svarfristen. Kl. 16.19 sendte jeg henne så et svar på SMS om at Nekkar var blant selskapene Erna allerede var oppmerksom på, og ville vært inhabil i overfor uansett, fordi hennes søster var styremedlem der. Samtidig bad jeg om å få beskjed dersom saken skulle publiseres samme dag. Kl. 17.50 fikk jeg så SMS fra redaksjonssjef Anders Fjellberg som gav beskjed om at saken tidligst ble publisert neste dag. 

E24 fikk altså svar på forespørselen sin i god tid innenfor en uvanlig kort svarfrist på en hektisk valgdag. Hvorfor de valgte å publisere når de gjorde, er det E24 som må svare på. Jeg merker meg at Lars Håkon sier at dialogen med oss ikke hadde betydning for publiseringstidspunktet.  

Om beskrivelsen av «generelt høyt volum» 

I tiden etter Ernas pressekonferanse 15. september var vi tre mennesker i Høyre som håndterte et tosifret antall nye henvendelser fra ulike redaksjoner hver dag, om en veldig vanskelig sak. Innimellom kunne det selvfølgelig gå en kule varmt, men jeg er ikke enig med Lars Håkon dersom han mener dette til enhver tid bare var vår fortjeneste.

Alt i alt synes jeg dialogen med de ulike mediene om aksjesaken har vært ryddig og god til tross for et krevende utgangspunkt. Jeg gratulerte noen av E24s reportere da de vant en journalistpris for dette arbeidet i november, og gleder meg til å lese metoderapporten de har levert til Skup også.

For ordens skyld: Medier24s sjefredaktør Cornelia Kristiansen har vært i bryllupet til Anders Fjellberg.

Powered by Labrador CMS