USA-korrespondent for NRK, Lars Os

Lars Os mener NRK må løfte seg på ett punkt

Snart reiser Lars Os hjem etter nesten sju år i USA. Nå vil han løfte NRK visuelt fra Norge. 

Publisert Sist oppdatert

I mars kunngjorde NRKs USA-korrespondent Lars Os at han gir seg før tiden, og avslutter sin reise i sommer.

Han har vært i USA siden han sa opp vikariatet sitt i NRK i 2016 og reiste med enveisbillett over dammen. 

Siden 2021 har han vært fast korrespondent.

– Jeg tror det blir bra å komme hjem nå. Sceneskifte er en god ting for de fleste. Og selv om jeg er veldig glad i USA og amerikanerne, er det en tid for alt, sier han til Medier24.

Og Os er klar på hva han vil savne.

– Personlig vil jeg savne Amazon. Det å kunne bestille de varene man vil når som helst og få det levert raskt hjem. Det er blitt helt vanlig der borte, sier Os og legger til:

– Og så vil jeg savne alle folkene jeg har møtt, både venner og ukjente. Det er alltid hyggelig å snakke med amerikanere, uavhengig av meninger og ideologi.

Har besøkt 43 delstater

– Er det noe du ikke vil savne?

– Det er vanskeligere å svare på, jeg tror ikke det er så mye. Det er mye mer administrasjon og byråkrati, som til dels er ti ganger verre enn i Norge. Men jobbmessig vil jeg ikke savne noe, sier Os.

Han legger til at han har vært ute på farten helt siden han startet som frilansfotograf i 2011.

– Jeg aner ikke hvor mange flyturer og mil i bil jeg har hatt. Og i løpet av tiden min her har jeg vært i 43 delstater, sier Os og legger til at han er litt irritert over at han ikke har fått besøkt de siste sju.

– Og av og til blir det kanskje overveldende å jobbe så mye. Samtidig så trives jeg med det.

– 8-16 høres kjedelig ut

Hva han skal gjøre når han kommer hjem til Norge, er ikke helt avklart, men han beholder den faste stillingen i NRK.

– Jeg er ikke tilknyttet noen spesiell avdeling, så det er noe jeg må finne ut av, sier han og legger til:

– Men jeg vil ta med meg all den erfaringen jeg har hentet, og prøve å lage enda mer og bedre journalistikk, og ikke minst løfte det visuelle bedre. Der har vi en vei å gå, sier Os.

– Går du da over i en mer 8–16 jobb?

– Jeg er egentlig en mer fleksi-type. Jeg liker å jobbe når jeg er kreativ, og jeg er mer kreativ på ettermiddagen. 8-16 høres kjedelig ut. Men vi får se hvordan det blir, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

USA-korrespondentene Lars Os og Tove Bjørgaas avbildet under NRKs korrespondentmøte i Oslo tidligere i vår.

Var mer engasjement enn han trodde

I april havnet Lars Os også midt i en dialekt-debatt, da tidligere NRK-profil Christian Borch i sin bok «Bak kulissene» kalte Os sin dialektbruk en «narsissistisk egotripp».

I boken skrev han blant annet:

«Fyren ser for ramme alvor ut til å mene at verden får se til å ta seg sammen for å tekkes ham – sånn at han skal slippe å måtte inngå kompromisser.»

– Det som har slått meg i denne saken, var at det ble mye mer engasjement enn jeg først trodde. Da jeg ble konfrontert med det første gangen tenkte jeg at det ikke var en stor sak, sier Os og legger til:

– Det viste seg at dette var noe «alle» var interessert i. Og jeg synes det er en veldig fin ting av folk synes språk er viktig.

Os forteller at han har fått mange positive tilbakemeldinger.

– Og Vibeke (Fürst Haugen, red anm.) har sagt at hun synes jeg står godt i det, og at jeg skal få bruke det språket jeg har. Så jeg føler jeg har god backing fra NRK.

Han mener det ikke handler om enkeltord eller dialekt.

– Vi journalister må heller tenke på å snakke tydelig, rolig, og kommunisere enkelt. Og det tenker jeg på hele tiden. Jeg ønsker å nå ut til så mange som mulig og amerikansk politikk kan være komplisert, da er det viktig at kommunikasjonen er tydelig, sier Os.

Powered by Labrador CMS