Skribent og forfatter Gunnar Tjomlid vil ikke lenger skrive debattinnlegg i norske redaksjoner, fordi han mener kvalitetskontrollen på hva som publiseres er for lav.
Spesielt frustrert er han over det han mener er manglende kildehenvisninger i innleggene.
Tjomlid har også skrevet om problematikken på Twitter.
– Jeg føler at altfor mange innlegg som mangler kilder blir sluppet til. Da blir debattinnleggene bare en tekst med masse subjektive meninger, sier Tjomlid når Medier24 tar kontakt.
Og fortsetter:
– Uten kilder er det er umulig å vurdere om innlegget er korrekt eller ikke, sier Tjomlid til Medier24.
Som eksempler peker han blant annet på et innlegg om vaksiner som Nettavisen avpubliserte, og et innlegg om mobilstråling som er publisert i Aftenposten.
– Det er bra Nettavisen agerte og fjernet innlegget, men de burde fanget det opp før publisering. Det var veldig graverende.
– Mediene går i total forsvarsmodus
Skribenten erkjenner at det ikke er mulig for en redaksjon å ha full kontroll på alle emner man publiserer innlegg om. Han understreker også at åpen debatt er viktig for samfunnet.
Likevel sier han:
– Jeg mener dette i stor grad bidrar til farlig desinformasjon. Folk tror det de leser er sant, fordi det står i mediene.
– Jeg vet ikke hvordan man kunne løst problemet. Kanskje kan man lete etter en fagfellevurdering, eller spørre noen med kompetanse om påstandene er korrekte.
Til Medier24 sier Tjomlid at han ikke har vært i direkte kontakt med avisene om denne problematikken.
På spørsmål om hvorfor han ikke har fortalt dem om sin langvarige frustrasjon, svarer han:
– Jeg får aldri konstruktive tilbakemeldinger når jeg påpeker slikt. Mediene går totalt i forsvarsmodus, og viser til at de har vunnet SKUP-prisen i 2004 eller noe sånt, og dermed er perfekte.
Tjomlid fortsetter:
– Jeg føler at norske journalister er ekstremt selvhøytidelige, og forsvarer sin egen bransje som det ypperste og helligste. Jeg er jo bare en blogger, og har ingenting jeg skulle ha sagt.
Samtidig presiserer han at han synes norsk journalistikk er bra.
– Norsk presse er fantastisk, og blant den beste i verden. Det er viktig at vi har den i samfunnet, men det betyr ikke at den ikke kan forbedres, sier Tjomlid.
– Et dilemma
Tjomlid spekulerer i at avisene slipper til debattinnlegg som inneholder faktafeil, og som ikke er belagt med kilder, fordi det skaper stort engasjement hos leserne.
Det vil han ikke bidra til. Dermed imøtegår han ikke innlegg han mener er feilaktige, hos de tradisjonelle mediene, men på sin egen blogg.
– Jeg føler jeg støtter opp om ideen om å publisere dårlige innlegg, uten kilder og med faktafeil, sier han.
– Men er det ikke bedre å delta med gode innlegg i debatten i de tradisjonelle mediene, fremfor å melde seg helt ut?
– Det er selvsagt et dilemma. Om jeg hadde svart på innleggene på samme plattform som de ble skrevet, kunne jeg nok nådd ut til et større publikum, men da hadde jeg spilt ballen der avisene ønsker, svarer Tjomlid.
Aftenpostens debattredaktør, Erik Tornes, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Tjomlid.
I en e-post til Medier24 skriver han:
«Tjomlid har ikke skrevet mye hos Aftenposten, men det er alltid synd hvis noen velger ikke å bidra i offentligheten med kunnskap, perspektiver og kritikk. Jeg kjenner meg ikke så godt igjen i denne kritikken.»
«Tvert imot er det mitt inntrykk gjennom flere år at det brukes stadig mer tid og innsats på å få med referanser og dokumentasjon. Så vil det alltid være eksempler på enkeltsaker og innlegg der man kunne gjort en enda bedre jobb for å få med referanser.»
Nettavisens politiske redaktør, Erik Stephansen, erkjente på kommentatorplass i forrige uke at innlegget Tjomlid refererer til ikke burde vært satt på trykk, og derfor ble fjernet.
«Denne gangen klarte en slik feilaktig påstand å lure seg gjennom Nettavisens kontroll. Derfor avpubliserte vi innlegget straks vi ble gjort oppmerksom på det. En ganske vanlig redaksjonell avgjørelse, altså.», skrev Stephansen blant annet.