Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling NybøFoto: Torill Henriksen
Nå leder Reidun Kjelling Nybø norske redaktører. Dette ønsker hun fra sin nye assisterende generalsekretær
Norsk Redaktørforenings nye leder er glad for at hun har snart ti års erfaring i organisasjonen - men hun forventer ikke at sin etterfølger har det samme.
I januar kom nyheten om at Reidun Kjelling Nybø rykker opp som generalsekretær i Norsk Redaktørforening etter Arne Jensen.
Tirsdag denne uken tok den tidligere assisterende generalsekretæren offisielt over rollen.
– Det er jo en overgang. Og jeg har tenkt litt på det, at det er viktig at både jeg selv og andre merker det. Men det er ikke slik at alt endrer seg fra en time til neste. Jeg leder en organisasjon som jeg kjenner godt, og som har blitt ledet godt, sier hun og legger til:
– For meg blir det mye større ansvar. Og jeg skal ikke legge skjul på at jeg grugleder meg litt. Jeg er spent på hvordan det skal bli. Men Arne har vært en enorm støtte for meg, og vil også være det fremover.
Men enda mer enn sin nye stilling er Kjelling Nybø spent på hvem som skal ta over hennes stilling.
– Den største fornyelsen blir den nye assisterende generalsekretær. Et nytt menneske i organisasjonen. Det blir spennende, sier hun.
Fristen for å søke på stillingen går ut i neste uke, og det vil gå litt tid før en ny assisterende generalsekretær kommer inn.
– Er det en fordel at du får være generalsekretær i noen måneder før du skal lære opp noen nye?
– Ja, det kan du si. På en måte er det greit med ting som skjer gradvis. Samtidig, jo fortere vi får på plass en assisterende, jo bedre.
Kjelling Nybø har jobbet i Norsk Redaktørforening siden 2013, og har en god del års erfaring bak seg, når hun nå tar lederrollen.
– Det slo meg her, jeg vet ikke om jeg hadde vært i stand til å komme inn utenfra og gått inn i denne rollen. Jeg hadde i alle fall ikke vært i stand til det for ti år siden. Det er mye å bli kjent med, i dette maskineriet som norsk mediebransje utgjør. Det er mye å sette seg inn i, sier hun.
Kjelling Nybø har vært deltakende i utformingen av stillingsutlysningen, og har noen klare formeninger om hva hun selv ønsker i en ny assisterende.
– En fersk redaksjonell kompetanse er viktig. Da jeg kom inn, var min redaksjonelle kompetanse ganske fersk, men det er den definitivt ikke nå. Og det er har skjedd utrolig mye på de årene, sier hun og legger til:
– I tillegg er jeg opptatt av mangfold, og at vi får noen som har en ulik bakgrunn fra oss.
Bekymret for sensur
Og Kjelling Nybø tar over Norsk Redaktørforening i en utfordrende tid, etter at Russland invaderte Ukraina i forrige uke.
Mange redaksjoner har den siste uken hatt korrespondenter på bakken i Kyiv og andre ukrainske byer.
– Det hviler et stort ansvar på redaktørene, og jeg merker at de tar det på alvor. Det er mange problemstillinger knyttet til dette, sier hun.
Kjelling Nybø forteller at hun er urolig for hvordan krigen har ført til sensur og boikott.
– Jeg blir bekymret over tendensen til å ville boikotte, utestenge og sensurere. Det er som en refleks i samfunnet nå, vi skal utestenge det vi er uenige med. Og det bekymrer meg at det ses på som en løsning. Det er altfor mye scenenekt nå.
Kjelling Nybø reagerer spesielt på at EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, i helgen uttalte at statseide medier som RT og Sputnik «ikke lenger vil kunne spre sine løgner i EU».
– Jeg er enig i at statseide medier er trøblete. Noen land har ikke en fri og uavhengig presse. Men det jeg er redd for er at denne boikotten skal bli brukt om fri og uavhengig presse. Det er farlig når noen skal gjøre seg til doms over hvem som skal få snakke i det offentlige rom, sier hun og legger til:
– Norsk Redaktørforening er ikke begeistret for sensur, utestengelse og blokkering. Det er blitt den debatteknikk, man velger heller å stenge ut de meningene man er uenige i. Og man har et behov for en offentlig samtale, sier hun.
Kjelling Nybø mener det er heller er viktigere med faktasjekk.
– Vi ser spesielt i denne krigen at det kommer bilder og videoer som er fra mange år tilbake. Og da må vi heller faktasjekke det som kommer inn. Vi må bruke de samme teknologiske mulighetene som blir brukt til å lure oss, til å avsløre løgnene.