Boka Partiet - en innsideberetning om Arbeiderpartiets fall, skrevet av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant.
Boka Partiet - en innsideberetning om Arbeiderpartiets fall, skrevet av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant.

«Partiet» fører til diskusjoner internt i både VG og Aftenposten

I kjølvannet av utgivelsen av boken «Partiet» vil både VG og Aftenposten ha diskusjoner internt om det skal være et premiss å følge VVP hvis man skal ha permisjon for å skrive sakprosa.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror denne boken vil føre til endring for hvordan vi gir permisjon til journalister som skriver bøker, sa VGs sjefredaktør Gard Steiro i podkasten Mediebobler i helgen.

Bakgrunnen er den mye omtalte boken «Partiet», av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant.

Forfatterene har vært åpne om at de ikke har fulgt Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt om samtidig imøtegåelse under arbeidet med boken.

Det er for å sikre kildevernet og hindre kildejakt, har Jørgen Gilbrant tidligere utalt.

– Uheldig

I kjølvannet av «Partiet» forteller Steiro at VG nå skal ha en diskusjon om det er riktig at journalister i avisen kan skrive bok om tema de samtidig dekker for avisen, uten å være bundet av reglene de må forholde seg til som journalister.

I VG har man lagt til grunn at journalister som får permisjon til å skrive sakprosa, følger de presseetiske reglene og VGs trafikkregler, erkjenner han.

– Men meg bekjent så er det ikke nedfelt i avtalene vi inngår med journalister som gir ut sakprosabøker. Etter boken «Partiet» må vi vurdere om det er nødvendig å ha slike regler, sier Steiro.

Han tror det kan være en risiko for at det smitter over på tilliten til journalistene og mediehusene selv, om man hopper over VVP når man skriver sakprosa.

– Jeg ser at det kan være uheldig for mediehusets troverdighet, og i alle fall kan det påvirke publikums tillit til journalistene. I tillegg kan det skape uklarheter for kilder som skal forholde seg til vedkommende som journalist den ene dagen og forfatter uten etiske kjøreregler den neste. 

VG-sjefen påpeker at de synes det er prisverdig at journalister skriver bøker om fagfelt som de har mye kunnskap om.

VG har vært liberale for å gi permisjon, ifølge Steiro. De gangene VG-ledelsen har sagt nei, er det fordi det er snakk om tema og saker de samtidig skal dekke for VG.

– Det kan være komplisert å gå ut av en løpende nyhetssak for å skrive bok om den. Det kan være vanskelig for medarbeiderne, komplisert for VG, og det kan være uryddig for kildene de skal forholde seg til.

– Går man glipp av noe hvis man også må følge VVP når man skriver bok, med tanke på den offentlige debatten?

– Jo, det er mulig man går glipp av noe. Men etter mitt skjønn er VVP en god kjøreregel hvis man skriver en sakprosabok i en journalistisk sjanger, svarer Steiro.

Sjefredaktør i VG, Gard Steiro.

Vil ta diskusjonen

Aftenposten-redaktør Trine Eilertsen forteller at redaktørene i hennes avis diskuterte dette i begynnelsen av forrige uke.

Det har også blitt tatt opp på mediehusets 10.30-møte i forrige uke.

Eilertsen mener Steiro har helt rett.

– Vi lever i en tid hvor tilliten til journalistikken, et mediehus, og en mediemerkevare påvirkes av mye forskjellig, sier Eilertsen til Medier24.

En av tingene tilliten påvirkes av, er at den journalistiske prosessen er god og ryddig, fortsetter hun.

– En journalist som går ut av et mediehus og inn i et forlag for å skrive en bok på tvers av pressens etiske retningslinjer, skader ikke bare sitt eget renome - men også mediehuset som vedkommende jobber for, mener hun.

Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra forfatterne, men ikke fått svar.

Eilertsen forteller at de har samtaler med journalister som ønsker å skrive bok, hvor de stiller flere spørsmål om bakgrunnen for boken, samt hvordan journalistene har tenkt til å jobbe med den.

– Vi ser at forlagene ikke tar det ansvaret for å ta vare på den tilliten. I verste fall kan et forlag rasere tilliten til journalister og et mediehus på grunn av slett arbeid.

Hun beskriver praksisen for å gi permisjon til journalister som ønsker å skrive bok, som relativ liberal.

Men de har så langt ikke møtt på en lignende problemstilling.

– Tenker du det kan være en løsning å ha skriftlige regler om at man må følge VVP når man skriver en bok?

– Vi må snakke om med hvordan vi skal gjøre det. Men det er en mulighet, svarer Aftenposten-sjefen.

Sjefredaktør Trine Eilertsen (Aftenposten)
Sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen.

– Da følger det med et ansvar

TV 2s nyhetsredaktør, Karianne Solbrække, forteller at de har en praksis rundt hvilke regler som gjelder for journalister som skal skrive sakprosa.

Men det er ikke et skriftlig regelverk.

Linjen til mediehuset er at journalister som skal skrive bøker, må godkjennes av redaktøren.

– Som ansatt i TV 2 så opererer man ikke i et vakuum. Man er ikke en privatperson, og kan ikke skru av og på tilknytningen til TV 2. Man har et ansvar for troverdigheten til TV 2, uavhengig om man skal skrive bok, ytre seg på sosiale medier eller podkast, sier Solbrække til Medier24.

TV 2s nyhetsredaktør mener journalister bør være bevisste på hvorfor forlagene er interessert i dem når det gjelder sakprosa.

– Det er kompetansen, kildenettverket og troverdigheten man har som journalist som åpner dører. Da følger det med et ansvar, spesielt fordi forlagene ikke er forpliktet gjennom VVP. Det kan potensielt smitte over på det mediehuset man er ansatt i.

Solbrække sier at «Partiet» ikke vil endre noe for TV 2s praksis, men hun tror den vil bevisstgjøre retningslinjene de har både for redaktørene og journalistene.

I podkasten Mediebobler svarer Dagbladet-journalist Steinar Suvatne på refleksjonene til VG-sjefen Gard Steiro.

Han synes det er fint at det kommer en debatt om dette, og forteller at han ikke har opplevd dette som noe uryddig underveis.

– Intervjuene har vært annerledes i sin karakter. Du setter deg ned og prater i en time eller to med en person i fred og ro. Det er helt andre premisser enn å stå i vandrehallen med to konkrete spørsmål eller sende en e-post. Jeg opplever at skillet har vært klart, sier Suvatne i podkasten.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS