Yama Wolasmal, nyhetsanker i NRK.
Yama Wolasmal, nyhetsanker i NRK.

Yama Wolasmal hardt ut mot Resett

«Når familien min og jeg blir satt i bås med jihadister og terrorister må jeg ta til motmæle», skriver NRK-ankeret.

Publisert

«Som journalist må jeg tåle å få reaksjoner og kritikk. Jeg må finne meg i både krasse og usaklige tilbakemeldinger. Det er en del av jobben. Men når familien min og jeg blir satt i bås med jihadister og terrorister må jeg ta til motmæle», skriver Wolasmal ifølge Dagbladet.

Avisen bringer lørdag frem nyheten om at NRK-profil og Dagsrevyen-anker Yama Wolasmal går ut mot nettstedet Resett i et Facebook-innlegg.

Resett-artikkel

Bakgrunnen for Wolasmals innlegg er en Resett-artikkel som tar for seg forskningsartikkelen «Skandinavias første jihadister», som er skrevet av terrorforsker Thomas Hegghammer og publisert i Babylon nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier.

I forskningsartikkelen kommer det frem at NRK-ankerets far, Mohammad Hassan Wolasmal, drev informasjonssenteret kalt «Mujahid», som gav ut to tidsskrifter. Hans navn nevnt én gang på de 17 sidene.

Avisene uttrykte støtte overfor den muslimske geriljaen som kjempet mot sovjetiske soldater i Afghanistan, og Mohammad Hassan Wolasmal sultestreiket utenfor den sovjetiske ambassaden i august 1986.

Redaksjonssjef i Resett, Lars Akerhaug, omtaler Hegghammers forskning i kommentarartikkelen «Den sjokkerende historien om hvordan Norge åpnet døren for radikal islam», og skriver:

«Det er interessant å merke seg at Hegghammer ikke skriver noe om noen sanksjoner mot de radikale islamistene på norsk jord. De eneste det ble reagert overfor var Rød Ungdom, som markerte seg med pengeinnsamling til jihad, hellig krig.

Journalist og forfatter Lars Akerhaug.
Journalist og forfatter Lars Akerhaug.

Hegghammer trekker også frem det som nok er et ukjent faktum for mange nordmenn, at mannen som drev denne informasjonsvirksomheten var Mohammed Wolasmal, faren til NRK-profilen Yama 

– Hit piece

Det får Wolasmal til å reagere.

«Resett har ‘klippet og limt’ kreativt fra Thomas Hegghammers ferske forskningsrapport om skandinaviske jihadister. Her insinueres det langt på vei at min far, som drev en afghansk motstandsavis på 1980-tallet, fungerte som et talerør for jihadister», skriver han på Facebook.

Også Hegghammer selv er kritisk til hvordan forskningen omtales av Akerhaug.

«Det er hyggelig med omtale av egen forskning, og det er lov å spisse vinklingen, men jeg synes Lars Akerhaug her går for langt. Jeg kjenner meg ikke igjen i innholdet og mener Lars insinuerer ting det ikke er belegg for», skriver Hegghammer ifølge Dagbladet.

Forsker Thomas Hegghammer.
Forsker Thomas Hegghammer.

Han mener det ligner en «hit piece» mot NRK-journalist Wolasmal.

Selv avviser Akerhaug overfor Dagbladet at det antydes en kobling mellom Wolasmal og jihadisme.

«Dette er ingen hit piece. Jeg har aldri antydet at Yama Wolasmal skulle være noen islamist eller liknende. Jeg synes det var en interessant tilleggsopplysning når faren hans først ble omtalt, ikke noe mer eller mindre enn det», skriver Akerhaug ifølge Dagbladet.

Powered by Labrador CMS