Vinner VG igjen det nordiske mesterskapet i datajournalistikk? På neste ukes konferanse i Stockholm får vi svaret

I høst avslørte VG verdens største overgrepsforum. Det ble drevet av politiet. Nå er det noe av journalistikken som får oppmerksomhet på NODA18 i Stockholm.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I neste uke konkurrerer saken blant 53 bidrag til NODA (Nordisk Datajournalistikk) Awards om beste undersøkende journalistikk. I fjor vant VG i skarp konkurranse med de beste redaksjonene i Sverige, Danmark og Finland med «Tvangsloggene».

Igjen var det kombinasjonen av dyktig journalistisk håndverk og gode teknologikunnskaper i et redaksjonelt team som gav resultater. Digitalredaktør Ola Stenberg i VG har lenge sagt ja takk til begge deler.

Ola Stenberg, VG.

 - Datastøttet journalistikk er ikke lenger noe man må bli bedre på. Det er et must i gravejournalistikken. Et must om målet er å sette dagsorden, skrev Stenberg i en kommentar da «Breaking the Dark Net» ble publisert.

NODA2018 i Stockholm neste uke er også VGs valgkalkulator nominert. Den ettergår valgresultatene etter krigen, i lys av at Stortinget seks ganger har justert valgordningen – endringer som har fått stor politisk betydning. Valgkalkulatoren er nominert i klassen applikasjoner.

Det er femte gangen NODA arrangeres, og konferansen har gått på omgang blant alle fire de nordiske landene.

- Noda Awards samler veldig god oppslutning. Fem norske redaksjoner deltok denne gangen, men bare VG nådde opp i den knivskarpe konkurransen med Danmarks Radio, Sveriges Television, Helsingin Sanomat og Dagens Nyheter for å nevne noen av deltakerne. Mange av de nominerte sakene vil bli presentert i programmet for konferansedagene fredag og lørdag. En tverr-nordisk jury vurderte i alt 53 påmeldte saker,  sier Rolf Dyrnes Svendsen i NxtMedia, som organiserer de nordiske konferansene.  

Fra Norge sitter Tormod Utne fra Høgskolen i Volda og Bente Kalsnes fra OsloMet i juryen - sammen med kjente nordiske datajournalistnavn som Helena Bengtsson fra Sverige,  Magnus Bjerg fra Danmark og Carl-Gustav Lindén fra Finland.

NODA er mer enn konkurranser. Konferanseprogrammet mønstrer en lang rekke nordiske og internasjonale toppnavn innen den datafokuserte journalistikken, forteller Dyrnes Svendsen:

- Derek Willis fra ProPublica fokuserer på politikk og valg i USA, stadig like aktuelt. Megan Lucero leder The Bureau of Investigative Journalism i London, som støtter datastøttet journalistikk på regional basis. Hun har årelang erfaring som datasjef fra flere viktige,  britiske medier. Listen er lang og bredt sammensatt innen flere fagfelt.  

- Og visste du at blockchain kan være et hjelpemiddel i kampen mot fake news?  Dataprogrammerer og universitetslærer Walid Al-Saqaf ved Sødertørn Høgskole, som er arrangør av konferansen i Stockholm, vil gi en innføring i helt nye tenkemåter rundt teknologi som virker fremmed i dag, kan bli veldig relevant også innen journalistikken, sier Rolf Dyrnes Svendsen.

Rolf Dyrnes Svendsen

 - Men kanskje enda viktigere for mange er NODA som møteplass og treffpunkt for journalister, redaktører, designere, utviklere, fotografer og de mange nye profesjonene som vi ser oftere i redaksjonene nå enn før.  Mange deltakere vender tilbake år etter år og henter ideer, inspirasjon og gode relasjoner på tvers av grensene, legger han til.

Hele fire kurs arrangeres under konferansen. To av dem skjer i samarbeid med MBL:

- Vi ble spurt om å organisere et kurs spesielt myntet på redaksjonelle ledere som skal lede journalister og team av datakyndige. Og i tillegg et kurs for programmere og utviklere som vil lære mer om journalistikk. MBL bidrar også med reisestøtte til ti deltakere som vil til Stockholm, sier Rolf Dyrnes Svendsen.  

Utover dette arrangeres også kurs for nybegynnere og for viderekommende med Jens Finnäs og Helena Bengtsson som kursledere.

NODA kjennetegnes også ved at man vil bygge bro mellom journalistikk og forskning innen faget. For andre gang organiseres en «call for paper» i et eget akademisk spor som en før-konferanse-aktivitet på torsdagen.

Fra en tidligere NODA-konferanse.

I tillegg til innlegg fra forskere, blir det innledninger ved forskningsleder Jonathan Albright fra det prestisjefylte Tow Center for Digital Journalism i New York som skal snakke om datajournalistikk i vår «post-truth» tid, samt Eddy Borges-Rey fra Universitetet i Stirling og Florian Stalph fra Universitetet i Passau, som diskuterer økosystemet som omgir datadrevet journalistikk.

- NODA speiler hele bredden av det store feltet som nå omgir datajournalistikken. Vi er overbevist om at forskning også hører med her. Journalistikken trenger gode hjelpere som kan forsterke troverdighet og kvaliteten i faget, sier Dyrnes Svendsen.

Til neste år kommer NODA til Norge. Forrige gang det var vår tur, i 2015, møtte 400 deltakere opp i Ålesund. Siden da har interessen bare økt rundt bruk av data i alle deler av den journalistiske prosessene.

Powered by Labrador CMS