FÅR PRIS: Kenneth Hætta, Harald Amdal, Thor Harald Henriksen og Eirik Linaker Berglund.
FÅR PRIS: Kenneth Hætta, Harald Amdal, Thor Harald Henriksen og Eirik Linaker Berglund.

VG-journalistene bak Tysfjord-­saken får menneske­rettighetspris

Prisdrysset fortsetter for journalistene bak Tysfjord-saken. Mandag kveld tok Kenneth Hætta, Harald Amdal, Thor Harald Henriksen og Eirik Linaker Berglund mot prisen foran 140 redaktører.

Publisert

Kulturdepartementets menneskerettspris for 2018 går til journalistene som avdekket mangeårige seksuelle overgrep i Tysfjord kommune.

Prisen deles ut hvert annet år til journalister som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge, opplyser Kulturdepartementet i en melding. 

-  Den beste journalistikken er med på å avdekke maktstrukturer og stille spørsmål for de stemmeløse. Gode journalister som tør å stille de riktige spørsmålene, og som evner å formidle nyhetene på en måte som gjør at vi kan forstå. Denne prisen er med på å anerkjenne slik journalistikk, sier kulturminister Trine Skei Grande.

I 2016 fortalte elleve kvinner og menn i VG om at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep i kommunen.

Oppslaget i VG førte til at det ble satt i gang en politietterforskning, og etter halvannet år hadde politiet avdekket 151 overgrepssaker med til sammen 82 fornærmede og 92 mistenkte personer.

40 saker omhandlet seksuell omgang med barn under 14 år.

Juryen mener saken har bidratt til å bryte en taushetskultur i det samiske miljøet, og til å få på plass framoverskuende og trygghetsskapende tiltak som involverer statlige, kommunale og samiske myndigheter og miljøer.

Menneskerettsprisen tildeles journalistene Harald Amdal, Eirik Linaker Berglund, Thor Harald Henriksen og Kenneth Hætta.

Prisen er totalt på 100 000 kroner og et litografi av kunstneren Håkon Bleken. Prisen ble delt ut av statsråd Trine Skei Grande under Redaktørforeningens høstmøte mandag 5. november.

Powered by Labrador CMS