USAs utenriksminister i Tyrkia for å diskutere Khashoggis forsvinning

USAs utenriksminister Mike Pompeo og Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan har diskutert forsvinningen til den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Publisert

Etter å ha hatt samtaler med Saudi-Arabias konge og kronprins i Riyadh, kom Pompeo onsdag til Tyrkia.

Han gikk rett i møte med Erdogan og den tyrkiske utenriksministeren. Khashoggi-saken var hovedteamet for Pompeos samtaler både i Tyrkia og Saudi-Arabia.

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten har vært savnet siden han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder Khashoggi ble mishandlet, drept og partert av saudiarabiske agenter inne på konsulatet. Saudi-Arabia har så langt avvist anklagene og innledet et samarbeid med Tyrkia om etterforskningen av saken.

Grusomme detaljer

Saudiarabiske myndigheter har lovet å ikke skjerme noen fra etterforskningen, sa Pompeo på flyet på vei til Tyrkia. Alle eventuelle skyldige vil angivelig bli stilt til ansvar.

Flere tyrkiske medier har de siste dagene viderebrakt grusomme detaljer om hva Khashoggi angivelig ble utsatt for på konsulatet. Men opplysningene stammer fra anonyme kilder, og noen av dem er motstridende.

Mange av opplysningene stammer fra lydopptak fra konsulatet som tyrkiske tjenestemenn skal ha fått tilgang til.

Den regjeringsvennlige tyrkiske avisa Yeni Safak skriver onsdag at deres journalister selv har hørt to lydopptak. De bekrefter angivelig at Khashoggi ble torturert før han ble halshogd.

– Sikre bevis

Tyrkiske etterforskere fikk denne uken omsider tilgang til konsulatet i Istanbul. Undersøkelsene her avdekket sikre bevis for at Khashoggi ble drept, ifølge en høytstående tyrkisk tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har antydet at rom inne på konsulatet er blitt malt i et forsøk på å skjule spor.

Den saudiarabiske konsulen Mohammed al-Otaibi dro tilbake til hjemlandet tirsdag, i forkant av en planlagt ransaking av boligen hans i Tyrkia. Han er ikke blitt utvist fra landet, ifølge tyrkiske myndigheter.

Knyttet til kronprinsen

Tjenestemenn i Tyrkia har navngitt 15 saudiarabere som de mistenker for å ha deltatt i operasjonen hvor Khashoggi angivelig ble drept. Det er blitt publisert bilder av dem som er tatt på flyplassen i Istanbul.

Minst ni av de 15 har jobbet for saudiarabiske sikkerhetstjenester, militæravdelinger eller departementer, ifølge avisa New York Times. Minst en av dem har ofte vært sammen med landets mektige kronprins Mohammed bin Salman på reiser.

Obduksjons-ekspert

En annen av de mistenkte er en patolog som er ekspert på rettsmedisin og obduksjoner. Ifølge mannens Twitter-konto er han også leder for Saudi-Arabias vitenskapelige råd for rettsmedisin.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen CNN har regimet i Saudi-Arabia vurdert å komme med en forklaring hvor det hevdes at Khashoggi døde ved et uhell under avhør i forbindelse med en sikkerhetsoperasjon som ikke var godkjent av landets øverste ledelse.

Å sannsynliggjøre denne forklaringen kan imidlertid bli vanskelig hvis det stemmer at sentrale personer med bånd til Mohammed bin Salman var til stede på konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Powered by Labrador CMS