Trond Giske, Arbeiderpartiet.
Trond Giske, Arbeiderpartiet.

Trond Giske krever unnskyldning fra VG

«VG bør beklage», skriver tidligere nestleder Trond Giske i Arbeiderpartiet på Facebook. – VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for, sier VGs sjefredaktør Gard Steiro.

Publisert

Saken oppdateres. 

Nylig publiserte VG en artikkel som forteller at Arbeiderpartiet mottok torsdag et varsel om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne tatt opp på video. Saken har florert i sosiale medier.

Nå har den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet gått ut på sin Facebook-profil og bedt VG om å beklage den.

«Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken», skriver han på Facebook og kaller oppslaget urimelig.

 

Ønsker ikke å kommentere eventuell PFU-klage

Medier24 har vært i kontakt med Trond Giske fredag morgen om det kan være aktuelt å klage VG inn til PFU, noe han ikke vil kommentere.

Bakgrunnen for at Giske nå ber VG om å beklage er at han mener artikkelen gir et helt feilaktig bilde av hva som skjedde på videoen, som ble tatt opp ved 2-tiden natt til søndag på utestedet Bar Vulkan på Grünerløkka i Oslo.

Bekymringsmeldingen til Arbeiderpartiet er ikke sendt inn av kvinnen selv, men av nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo. Kvinnen på videoen er medlem i foreningen.

Ifølge avisen viser videoen at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser.

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sa kvinnen til VG.

Senere siterte NRK kvinnen i videoen på:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sier hun til NRK.

Krever en beklagelse

Giske skriver følgende på Facebook:

«VG bør beklage

VG publisert i går en sak om at Arbeiderpartiet skal ha mottatt det VG kaller en «bekymringsmelding» mot meg. Denne skal ha bakgrunn i en video som verserte på sosiale medier, hvor jeg ser i kamera, lener meg inn og blir filmet sammen med en kvinne som danser.

Her er det som skjedde: Lørdag kveld var jeg hos en kollega i Oslo og så skiskyting på TV og spiste middag. Etterpå gikk vi ut på nabopuben hvor vi stod sammen og pratet. Der var det et konstant trykk om å få ta selfier og bilder, menn og kvinner som ville ha bilde eller video av meg sammen med seg selv eller med venner. Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt.

Likevel er oppslaget i VG helt urimelig. «Bekymringsmeldingen» kom ikke fra kvinnen som danser på videoen. Den kom fra en mann som hadde sett videoen på nett og som leverer inn det han kaller et «varsel» uten å konferere med kvinnen og uten å ha vært til stede. VG gjengir mannen syn på hvor forferdelig min oppførsel er, en framstilling helt i strid med realitetene.

Kvinnen selv sier det slik: «Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde», sier hun til NRK. Venninnen bekrefter dette. Jeg og familien min er veldig takknemlige for at kvinnene sier så klart i fra.

VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten. Ikke var det noen person som hadde opplevd å bli behandlet ugreit. Videoen viste heller ikke dette. Jeg respekterer at det kan være ulike meninger om jeg bør bli valgt til verv. Men selv i det store trykket som er mot meg akkurat nå, må det gå noen presseetiske grenser. Ved å framstille saken på en helt annen måte enn det var dekning for, har VG overtrådt de presseetiske grensene, og bør beklage saken». 

– Offentlig interesse

Medier24 har fredag morgen vært i kontakt med VGs sjefredaktør Gard Steiro, som viser til svarene han har gitt om saken til egen avis. Han sier: 

– Sakens kjerne er en bekymringsmelding. Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, sier Steiro til VG

Han understreker overfor VG at de ikke har forsøkt å fremstille situasjonen på noen annen måte enn det kvinnen selv ga uttrykk for overfor VG. 

– VG fikk verifisert at videoen var autentisk og spilt inn natt til søndag på en bar i Oslo. Vi kontaktet kvinnen som var på videoen og hadde en dialog med henne. Det eneste hun kunne siteres på er gjengitt i artikkelen: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for. Vårt inntrykk etter samtalene med henne, var at kvelden var hyggelig, men på et tidspunkt syntes hun situasjonen ble noe ubehagelig. VG har ikke karakterisert det som skjer på videoen, men nøkternt beskrevet det den viser. Giske bidro ikke med sin versjon overfor VG, sier han til VG

Steiro understreker over overfor egen avis at de også har videreformidlet de opplysningene kildene deres har gitt til andre medier, for å opplyse om saken på en best mulig måte. 

Powered by Labrador CMS