Skei Grande om «fake news»: – Det er en stor demokratisk utfordring at vi er så enkle å manipulere

– Vi må se på hvilke mekanismer vi har og hvilke verktøy vi gir folk for å klare å finne fram i hva som er fake og ikke fake, sier hun til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kultur- og medieminister Trine Skei Grande er glad for at Medietilsynet nå har levert tall, som sier noe om hvordan ulike aldersgrupper forholdet seg til deling av falske nyheter. 

Undersøkelsen Medietilsynet la fram mandag viste at halvparten av de over 60 år klarte ikke å skille en ekte nyhet fra en falsk. Det bekymrer statsråden. 

Mediedebatt under Nordiske Mediedager i Bergen: Tage Pettersen (H), Trond Giske (Ap), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) og kulturminister Trine Skei Grande (V)

– Det viktigste er at vi nå begynner å få funn på det, så bevisstheten rundt disse problemstillingene forhåpentligvis øker, sier hun til Medier24.

Hun mener undersøkelsen viser at ungdom er bedre rustet til å håndtere disse utfordringene enn det de eldre er, og at man må se nærmere på hvordan man kan gi hele befolkningen kunnskapene som trengs for å skille en ekte nyhet fra en falsk. 

– Vi må se på hvilke mekanismer vi har og hvilke verktøy vi gir folk for å klare å finne fram i hva som er fake og ikke fake, sier hun. 

 

– En demokratisk utfordring 

Hun peker på at det at mange sliter med å skille det som er ekte fra det som ikke er det, på sikt gjør demokratiet vårt sårbart. 

– Det er en stor demokratisk utfordring at vi er så enkle å manipulere, sier hun. 

Hun peker på at det for eksempel gir utenlandske aktører som ønsker å påvirke utfallet av et valg, store muligheter til å påvirke utfallet på en enkel – og relativt billig – måte. 

Utfordringene er kanskje mer nærliggende å koble til stortingsvalg, men Skei Grande understreker at spredning av falske nyheter og et ønske om å påvirke utfallet av valget, er en viktig problemstilling å være klar over også i forkant av høstens lokalvalg.

– Det går jo an å manipulere lokalvalgkampen på den måten også. Vi har jo sett ansporing til dette – blant annet gjennom hacking av politiske partier og at falske nyheter om politikere og politiske partier blir spredt, sier hun og peker på at det i forbindelse med regjeringsutvidelsen florerte av falske nyheter om Venstre og Venstre-politikere i sosiale medier. 

– Vi opplevde mange falske nyheter som ble spredt om oss – det var alle mulige nyheter som gikk – fra «Skei Grande jubler over øke løsninger på Stortinget» til falske nyheter om innvandringspolitikken vår, sier hun og understreker at hun ikke ønsker å kommentere nyhetssaker med rykter som gikk på henne som person – eller personlige forhold. 

– Bredt forlik

Tirsdag utfordret Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen ministeren på hvordan man skal styrke tilliten til de redaktørstyrte mediene, blant annet med alternative medier og spredning av falske nyheter som bakteppe. 

– Det spres nyheter over en lav sko som ikke er sanne, og vi diskuterer problemstillinger i sosiale medier som kanskje ikke er reelle. Det påvirker også folk sin tillit til de etablerte mediene, sa Sem-Jacobsen til Medier24 tidligere denne uken

Sem-Jacobsen ville vite hvilke tiltak regjeringen gjør for å styrke tilliten til de redaktørstyrte mediene, og fra Stortingets talerstol viste Skei Grande til en rekke tiltak fra regjeringens side, som innovasjonsordningen for mediene og flere av tiltakene som skal diskuteres grundigere når mediestøttemeldingen behandles i Stortinget denne våren. 

– Jeg synes vi i debatten fikk mye støtte for den tankegangen vi har i stortingsmeldingen om mediestøtte og medieansvarsloven, sier Skei Grande. 

Blant uenighetene mellom Skei Grande og Sem-Jacobsen er bransje-ønsket om å skrote arbeidsgiveravgift for mediebransjen i en overgangsperiode, mens man jobber med løsninger og modeller for å kompensere for fallet i annonseinntekter på papir. 

– Jeg håper vi kan ha gode diskusjoner og få til et bredt forlik med Senterpartiet her, sier Skei Grande. 

Powered by Labrador CMS