Kulturministeren åpnet Mediedagene i Bergen med stikk til postlov-kritikerne

Kulturministeren benyttet anledningen til å gi et stikk til de krasseste kritikerne av den nye postloven under sin åpningstale i Bergen.– Det er noen i den debatten som henger fast i 1969.

Publisert

Kulturminister Trine Skei Grande åpnet Nordiske Mediedager i Bergen, hvor over 1900 folk fra hele Norden er påmeldt for tre dager med fest og faglig påfyll, med en påminnelse til norsk presse om at det er ting som går i riktig retning - på det hun kaller «det største og viktigste arrangementet for mediebransjen». 

– Pilene peker i en bedre retning for veldig mange og flere aktører viser gode resultater. Regjeringen har - selvfølgelig - lagt fram en mediemelding for mangfold, sa kulturministeren fra scenen og ba om applaus fra salen. 

Hun fikk spredt applaus. 

Har trua på journalistikken

Skei Grande var opptatt av at vi trenger gode lokalmedier over hele landet. 

– Vi trenger lokalmedier, som tør å stille spørsmål på vegne av folket, og ikke bare de som formidler PR-byråenes innsalg. Vi må fortsette å vente på det uventede innenfor mediefeltet, sa hun. 

Hun pekte også på at pressen til enhver tid har et ansvar for å ville bringe riktig og korrekt informasjon ut i samfunnet - og at pressen må ha et brennende ønske om å levere nettopp det til sine lesere og til den offentlige debatten.

Samtidig pekte hun på flere utfordringer - blant annet at journalistikken ofte blir drevet fram av en forventning om mange klikk. 

– Et stort antall klikk sidestiller kvalitetsjournalistikk med videoer av katter som kjører trikk, sa hun. 

Videre var hun opptatt av at hun har troa på journalistikken - og på norske journalister. 

– Jeg tar trua. Bå borgerne og på journalistikken og på dere som journalister. 

Så gikk diskusjonen videre til Resett, og kulturministeren understreket at hun planla å hoppe over å kommentere Resett i denne sammenhengen. 

– Et grunnleggende prinsipp i mediepolitikken er armlengdes avstand, og det er viktig for meg som medieminister. Samtidig så er Kjell Ingolf Ropstad forbrukerminister - og blogging ligger under han - så jeg lar det temaet ligge, sa hun. 

Kritikk av postlov-kritikere

Hun kom mot slutten med flere stikk mot de krasseste kritikerne av forslaget til ny postlov - hvor man går ned til avislevering tre dager i uka. 

– Det er noen i den debatten som henger fast i 1969 - og jeg som statsråd må, i 2019, forholde meg til virkeligheten slik den er nå, sa Skei Grande og fortsatte: 

– Det er kos med brev - og vi kunne nok fått penger til en holdningskampanje for å få folk til å skrive flere kjærlighetsbrev, sier hun. 

Spøk til side pekte hun på at hun mener det er grenser for hvor mye av fellesskapets penger man skal bruke på en tjeneste som stadig færre bruker . og at det er forventet at mengden post vi sender kommer til å synke ytterligere de kommende årene. 

– Vi har sagt at vi er villige til å bruke 800 millioner på det de neste tre årene, sa hun. 

Avsluntingsvis kom hun inn på kritikken og tematikken rundt Steve Bannon, høyrepopulisten som i år er invitert som konferansens store trekkplaster. 

Hun er ikke spesielt bekymret for at Bannon torsdag entrer scenen i Bergen. 

– For min del tror jeg at det at Thor Gjermund Eriksen igjen deltar i et tosifret antall panel er en større utfordring enn en rabiat amerikaner, sa hun. 

Powered by Labrador CMS