Forfatter og journalist Tor Fretheim er død

Forfatter, dramatiker, oversetter og journalist Tor Fretheim er død 72 år gammel. Han var særlig kjent for sine barne- og ungdomsbøker.

Publisert

Fretheim har skrevet en rekke romaner, skuespill og hørespill. For dette har han mottatt flere viktige priser både i Norge og utlandet, blant annet Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker, som han fikk fire ganger.

I 1982 forfatterdebutert Tor Fretheim med «Markus kjenner ikke Supermann». Før dette jobbet han i flere år som journalist i Aftenposten inntil han ble forfatter og oversetter på heltid.

Forfatter Tor Fretheim - her fra en prisutdeling i 2002. Foto Per Løchen / SCANPIX
Forfatter Tor Fretheim - her fra en prisutdeling i 2002. Foto Per Løchen / SCANPIX

Han slo for alvor gjennom med ungdomsromanen «Englene stanser på Eventyrbrua» i 1986. Utgivelsen ble oversatt til flere språk og sikret ham Kritikerprisen.

Tor Fretheims forfatterskap var viktig for framstillingen av gutter i norsk ungdoms- og barnelitteratur, der guttene fikk en langt mer sammensatt rolle enn tidligere. Flere av utgivelsene handler om unge gutter, kjønnsidentitet og homofili, og berører temaer som vanskelige familieforhold, overgrep og vold.

Hans siste bok var «Leons hemmelighet» som ble gitt ut i 2016.

Tor Fretheim er født i 1946. Han døde brått søndag.

Powered by Labrador CMS