Emira Holmøy og Morten Wang i Tønsbergs Blad vant  SKUP-diplom foran jublende kolleger lørdag.
Emira Holmøy og Morten Wang i Tønsbergs Blad vant  SKUP-diplom foran jublende kolleger lørdag.

SKUP-diplom til Tønsbergs Blad for Tjøme-saken

Emira Holmøy og Morten Wang i Tønsbergs Blad vant  SKUP-diplom foran jublende kolleger lørdag.

Publisert

I årevis sviktet Tjøme kommune en av sine viktigste oppgaver, nemlig å ta vare på og sikre den unike skjærgårdsnaturen for ettertiden.

I stedet fikk de rike og vellykkede bygge hyttepalasser i strandsonen – stikk i strid med beskjeden fra Stortinget. Tønsbergs Blad avslørte hvordan det kunne skje.

I kveld vant redaksjonen SKUP-diplom for saken.

SKUP-DIPLOM 2018:

«Slik fikk strandadelen det som den ville»

Lokalaviser fra Halden til Kirkenes lager journalistikk om strandsonen. Forbudet mot å bygge i en sone 100 meter fra sjøen er der for å sikre fri ferdsel, men knapt noe annet sted blir allemannsretten så sterkt utfordret. Og ofte graver journalistene seg fast i vanskelige regler, komplisert saksbehandling og møter med advokater.

«Slik har vi alltid gjort det på Tjøme», uttalte en lokalpolitiker da Tønsbergs Blad begynte å skrive om strandadelens hytter. Noen strandsoner er mer eksklusive enn andre, og under to mil herfra ligger en av de mest ettertraktede strandsonene i Norge. Noen av de rikeste og mektigste har sine hyttepalasser på Tjøme, ofte under 100 meter fra sjøen og gjerne med svømmebasseng og tennisbane der det før var svaberg.

Tønsbergs Blad har kombinert observasjoner, intervjuer, gamle bilder, flyfoto, arkiver og lokalkunnskap i sine avsløringer om strandadelen på Tjøme. Avisen har avdekket hvordan saksbehandlere i tidligere Tjøme kommune satt på alle sider av bordet, og hvordan delegert myndighet ble brukt for å bygge større og dyrere enn politikerne tillot.

Tønsbergs Blads journalistikk viser veien for andre redaksjoner som vil grave i strandsonen – et område der loven kan omgås for dem som har råd til de rette advokatene og arkitektene.

Juryen gratulerer Emira Holmøy og Morten Wang i Tønsbergs Blad med SKUP-diplom for 2018.

Powered by Labrador CMS