På papirdesken i Tønsbergs Blad er det full konsentrasjon. Sammen setter Jarle Sør-Reime, Eirik Hanssen, Paul André Jensen, Magne Helland, Ivar Benjamin Østebø, Thor Johan Hallin og Frank Johansen sammen alle utgavene av Tønsbergs Blad, Østlands-Posten, Sandefjords Blad og Gjengangeren.
Det er om lag 1200 aviser i året.
Til sammen har gjengen på fellesdesken over 150 års erfaring med å lage papiravis – og nyhetsredaktør i Tønsbergs Blad, Erik Wold Aunemo, påstår at de nok er noen av landets mest effektive til å lage papiraviser.
– Det er vel om lag 500–600 sider i uka, sier leder for papirdesken Jarle Sør-Reime.
Han er leder av papirdesken for de fire avisene.
Fellesdesk
De som setter avisene, er egentlig ansatt i de ulike mediene, men sitter sammen i redaksjonslokalene til Tønsbergs Blad.
Det er vårstemning på desken. Sola skinner inn gjennom takvinduene, og det er god stemning rett før lunsj.
Det er noen år siden de samlokaliserte, og Sør-Reime forteller at målet var å effektivisere mest mulig – slik at man fortsatt kan levere et godt papirprodukt til leserne, men uten at det kostet like mye ressurser.
– I forkant av prosjektet satte vi oss ned og regnet på hvor effektive vi kunne være, hvor effektive vi var i dag og hvordan vi kunne jobbe enda mer effektivt, sier Sør-Reime.
Han forteller at det var en rekke ting som måtte være på plass før de kunne sette i gang, og at rutiner har vært alfa og omega i arbeidet med å samlokalisere papirdeskene.
– Det handler om veldig konkrete leveringsfrister, tydelig arbeidsfordeling og streng kontroll med hvem som styrer personallistene, sier han.
Og for at de skulle lykkes, tror han det var spesielt én ting som var avgjørende:
– Vi var veldig strenge på rutinene i starten, sier han.
Slik gjør de det
Desken leverer et utkast til hvordan avisa kan se ut rundt klokken ett – med annonser og oppsett til saker.
– Når vi kommer på jobb dagen etter sjekker vi om det har dumpa inn flere annonser, og så er det bare å hamre løs på de sakene som nyhetslederne har lagt opp, sier han.
– Det er ikke rakettforskning?
– Nei, det handler kun om god planlegging. Og bra folk.
– Du er glad i folka dine?
– Disse folka her leverer som rakkeren, sier han.
Særlig på mandager prøver de også å få til at noen av avisene har felles næringslivsstoff, slik at man kan bruke noen av sidene i flere aviser.
De bruker også saker om hverandre
– Men med små lokale tilpasninger. Geografisk har vi lite overlapping mellom leserne og områdene de ulike avisene, sier Sør-Reime.
– Mindre belastning
På den tiden de har hatt felles papirdesk, har de klart å jobbe inn så gode rutiner at det de trengte seks personer til i starten, trenger de nå bare fem personer til.
– Vi begynte med seks folk, men etter to måneder klarte vi å komme over haugen – og sjettemann kunne gå tilbake til nettdesken, sier han stolt.
– Hvor mange måtte dere ha vært om dere ikke skulle ha sittet sammen?
– Utfordringene handler om helger og ferier. Jeg satt alene i Sandefjord – og så hadde vi en eller to personer som kunne være min vikar i ferien.
Han synes det er vanskelig å skulle trekke fram noen tips til andre redaksjoner som ønsker å effektivisere papiravislagingen.
– Det er vanskelig å gi noen spesifikke råd. Vi merket fort at vi gjorde ting veldig forskjellig
– Hva var de største forskjellene?
– Man hadde kommet litt ulikt i hvor mye hele redaksjonen var innblandet i produksjonen. Noen tenkte nett først, mens andre tenkte fortsatt papir først, sier han og fortsetter:
– Målet er jo at redaksjonene skal gå over til å tenke nettpublisering, og så skal vi gjøre papirproduktet så godt som mulig, sier han.
Egne 8. mars-magasiner
Med om lag 1200 aviser i året, synes Sør-Reime det er vanskelig å trekke fram én spesifikk avis han er særs fornøyd med.
Men han er fornøyd med at de klarer å sette inn et ekstra gir, hvis det er noe ekstraordinært redaksjonene ønsker seg.
– Vi har laget to 8. mars-magasiner for Tønsberg i tillegg til vanlig avis. Det er de ekstraordinære tingene man får til i hverdagen, med de samme ressursene som ellers, det handler om, sier han og fortsetter med å si at det er mye rutinearbeid:
– Veldig mye i avisverdenen er havregrynsgrøt. Det er de samme greiene om igjen og om igjen. Man prøver å unngå å ha bilde av ordføreren hver dag, men det er ikke alltid det går, sier han.