Bak Tolga-saken står blant annet journalistene Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman
Bak Tolga-saken står blant annet journalistene Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman

Etter en tøff uke kan VG juble for heder og ære: Teamet bak «Tolga»-saken vant SKUP-diplom

Mottok diplomet til full jubel fra flere hundre journalistkolleger lørdag.

Publisert

Den tøffe perioden i VG fikk en opptur lørdag kveld da mediehuset tok SKUP-diplom under prisutdelingen på SKUP-konferansen i Tønsberg.

Bak Tolga-saken står journalistene Maria Mikkelsen, Mona Grivi Norman, Frank Haugsbø, Krister Sørbø (foto), Ida Aaberg Evensen (video) og Tom Byermoen (design).

Teamet avslørte en rekke kritikkverdige forhold rundt brødrene Arvid, Lars Peder og Magnus Holøyen i kommunen Tolga. Brødrene ble satt under vergemål mot sin vilje.

Her er juryens begrunnelse:

SKUP-DIPLOM 2018:

«TOLGA-SAKEN» 

Hver dag blir redaksjonen bombardert med nyhetstips. Slik begynte også denne historien. En venn av familien beskrev i stikkordsform hvordan tre brødre hadde fått et vergemål uten å bli hørt.  Det var et tips som det ville kreve mye arbeid å sjekke ut, mailen kunne like gjerne blitt liggende. Hvem hadde tatt avgjørelsen om å søke vergemål for brødrene, og hvorfor ble brødrene behandlet som ett individ?

Med utgangspunkt i et notat fra fastlegen, aner journalistene konturene av en langt større sak, også på nasjonalt nivå.   Teamet går enda dypere i brødrenes historie, de gjør egne undersøkelser av vergemålsordningen, og nedlegger et stort arbeid for å kartlegge registreringen av psykisk utviklingshemmede i norske kommuner.

De kommer til å avdekke en klar sammenheng mellom diagnoser og økonomi i kommuner over hele landet. Undersøkelsene avdekker hvordan registrering av psykisk utviklingshemmede har blitt millionbutikk for et konsulentselskap. Og de viser hvordan misforståelser og misbruk av vergemålsordningen kan ha fått konsekvenser for tusenvis av nordmenn.

Juryen har latt seg imponere av et meget systematisk og metodisk arbeid, utrettelig, og med utpreget bruk av egne og selvstendige undersøkelser. Et lukket univers med stor motstand. Preeetisk er prosjektet meget krevende.  Tolga-saken framstår som en honnør til journalistikken - og journalistikkens betydning. Den kan utgjøre en forskjell.

Juryen gratulerer Frank V. Haugsbø, Maria Mikkelsen og Mona Grivi Norman med SKUP-diplom 2018 for «Tolga-saken» i Verdens Gang.

Powered by Labrador CMS