Danby Choi er redaktør i kulturnettstedet Subjekt.
Danby Choi er redaktør i kulturnettstedet Subjekt.

Subjekt-redaktøren politianmelder hærverk på lokalene

Det bekrefter Subjekt-redaktør Danby Choi til Medier24 tirsdag kveld.

Publisert

Tirsdag formiddag omtalte Medier24 hærverk på Subjekts redaksjonslokaler på Grünerløkka i Oslo, hvor «Subjekt» har blitt malt over og erstattet med ordet «Voldtekt». 

– Det er viktig for meg å belyse at man må kunne uttale seg offentlig med utfordrende meninger, uten å frykte represalier. Derfor anmelder jeg, sier Choi til Medier24. 

Det overmalte skiltet møtte Subjekt-redaktør Danby Choi da han kom på jobb tirsdag morgen. Mandag stilte han opp som kilde i en VG-spesial om en pågående voldtektsak, hvor en kultur- og medietopp er siktet for en rekke voldtekter.

Det er lagt ned påstand om 14 års fengsel for seksuelle overgrep og voldtekt. Mannen selv nekter straffskyld. 

– Bekymret

I VG-saken uttalte Choi seg om at han mener anmeldelsene er en kampanje mot kulturtoppen. Nå har han bestemt seg for å politianmelde hærverket på redaksjonslokalene. Choi kjenner mannen som er tiltalt. 

– Hvis vi alle skal dømme hverandre gatejuridisk, etter hva vi selv mener er rett og galt, så har rettsstaten et stort problem, sier han til Medier24. 

Han er klar på at han mener mange er redde for å uttale seg om den pågående saken – og at det er et problem. 

– Jeg er oppriktig bekymret for at dette skader ytringsklimaet. Det er mange som burde uttale seg i denne saken, men som ikke gjør det. Nå vet vi kanskje hvorfor. Sånn kan det ikke være, sier han. 

I VG-spesialen har ingen av kvinnene uttalt seg. Deres koordinerende bistandsadvokat, Marte S. Brodtkorp, er blant annet sitert på:

– Dette handler om ni kvinner som ble utsatt for seksuelle overgrep når de sov eller var svært beruset eller ruset. Dette er det eneste dommerne skal ta stilling til.

Det er ventet dom i saken i løpet av de neste ukene. 

– Trist og alvorlig

Medier24 var i kontakt med VG-redaktør Gard Steiro tidligere tirsdag, som oppfordret Choi til å anmelde. 

– Hvis dette har sammenheng med artikkelen i VG, så er det trist og alvorlig. At lokaler blir utsatt for hærverk og folk blir utsatt for det som kan oppfattes som trusler, etter å ha stilt opp i mediene, det skjer sjeldent i Norge. Hvis det har skjedd i denne saken, så er det alvorlig for journalistikken. Det kan for eksempel føre til at folk vegrer seg for å stille opp, sa Steiro til Medier24 og la til:

– Jeg håper Choi anmelder forholdet og at det blir etterforsket og prioritert av politiet. 

s

Powered by Labrador CMS