Helt på slutten av intervjuet med Bannon på Nordiske Mediedager i går, ble det åpnet for spørsmål fra salen.
En av tilskuerne spurte Bannon hva han mente om at profilerte høyreradikale i USA – blant dem tidligere Breitbart-redaktør Milo Yiannopoulos – nylig var blitt nektet å ytre seg på Facebook og Instagram.
- Dette er private selskaper, og de har sine regler. Jeg er ikke alltid enig, men de må få sparke ut hvem de vil, svarte Bannon:
- Særlig folk som kommer med løgner og oppfordrer til vold.
Det høres ut som … ja, det hørtes ut som Bannons argeste kritikere i Norge. De mener akkurat det samme. De er i prinsippet enig med Bannon, altså, bortsett fra, vil jeg tro, definisjonen av «løgner» og «oppfordrer til vold».
Hvilket illustrerer problemet med scenenekt og boikott av ytringer: For hvordan skal vi avgjøre hvem som skal boikottes?
Skal vi la dem som til enhver tid styrer Facebook bestemme? Eller det kinesiske kommunistpartiet, hvis Facebook vil etablere seg i Kina? Skal de som føler seg krenket av Bannon få tvinge Nordiske Mediedager til å ta ham av programmet?
Scenenekt innebærer at noen må ha makt til å nekte andre å ytre seg. Den som aksepterer dette prinsippet, overlater altså til maktmennesker å regulere ytringsfriheten. Det er det motsatte av intensjonen med den.
Nordiske Mediedager har aldri hatt flere deltakere enn i år, og Peer Gynt-salen i Grieghallen var stappfull da Bannon ble intervjuet.
På gata utenfor sto en håndfull forhutlede protestanter og ropte at Mediedagene støtter rasisme. De vil aldri få makt, tror jeg, til å nekte noen en scene. Men de kan selv bli boikottet, i et samfunn som aksepterer scenenekt som prinsipp.
Derfor bør antirasistene, og andre som føler seg krenket av høyreradikale, kjempe for ytringsfriheten. Den beskytter deres ytringer også.
Steve Bannon var ellers en sterk tilhenger av partiske medier, sa han.
Og det høres ut som … ja, det høres også ut som hans argeste kritikere i Norge. De vil at redaktører og journalister skal ta parti mot Bannon – og ikke intervjue ham, slik flere medier gjorde i Bergen i går. I prinsippet enige, igjen.
Slik møtes ytre høyre og ytre venstre som de ofte har gjort: I en felles motstand mot liberale friheter.
Jeg liker heller ikke Steve Bannon, og synes han framsto som en demagog i Bergen i går – en som selger reaksjonær politikk gjennom en påstått omsorg for amerikanske arbeidsfolk. Men en dårlig demagog, lett å avsløre.
I motsetning til de som vil nekte ham å snakke, tror jeg at nordmenn flest også avslører Bannon. Jeg tror de ser bløffen like godt som meg. De som ikke gjør det, håper jeg kan la seg overbevise av god journalistikk.
Men da må journalistene skrive om Bannon, intervjue ham også, og ikke tie ham i hjel.