Konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli.
Konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli.

Skatteetaten: – Kritisk journalistikk bidrar til å redusere juks og svindel

– Imponerende, skriver konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli om mediene som har bidratt til at de har gjort etterkontroller.

Publisert

I en pressemelding torsdag roser Skatteetaten medienes dekning av kompensasjonsordningen.

De mener åpenhet og gjennomsiktighet har vært en suksessfaktor i forvaltningen av kompensasjonsordningen for næringslivet.

Bakgrunnen er at det 18. april ble åpnet for næringslivet å søke kompensasjon som en følge av koronaviruset. Så langt har de hatt 132.000 sidevisninger.

– Åpenhet om hvem som mottar tilskudd har gitt journalister muligheten til å følge med på pengestrømmen kontinuerlig siden ordningen åpnet i april – og den muligheten har mediene benyttet seg av. Til tross for at utbredelsen av koronaviruset har rammet mediene hardt økonomisk, har både store og mindre redaksjoner vært i stand til å lage kritisk og undersøkende journalistikk på flere områder, også om kompensasjonsordningen. Det synes jeg er imponerende, opplyser konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli i en melding.

Siden ordningen åpnet for fire måneder siden, har 67.000 søknader om tilskudd blitt innvilget mens 17.000 søknader er avslått. 5,5 milliarder kroner er utbetalt til foretak som er rammet av koronasituasjonen. Totalt 958 saker er så langt vurdert for etterkontroll.

Skatteetaten har anmeldt tre saker til Økokrim og politidistriktene, og etaten vurderer fortløpende å anmelde misbruk av kompensasjonsordningen, opplyser de i meldinga.

Bergli opplyser at ca. ti medieoppslag har bidratt til at Skatteetaten har iverksatt kontroller. I meldinga forteller hun at hun tror åpenhet og mediedekning av ordningen har virket avskrekkende mot svindel og juks.

- Det er ingenting som tyder på omfattende misbruk av kompensasjonsordningen. Årsaken er Skatteetatens veletablerte kontrolltiltak og kontrollrutiner, et godt samarbeid med Økokrim, politidistriktene og andre etater og sist, men ikke minst, medienes skarpe søkelys på ordningen og tildelingen av tilskudd. Kritisk journalistikk bidrar til å redusere juks og svindel, fastslår Bergli.

1. september ble kompensasjonsordningen for næringslivet avviklet. Søknadsfristen for månedene juni, juli og august er 31. oktober. Fristen for mars, april og mai gikk ut 31. juli.

Powered by Labrador CMS