Skal ha gått til angrep på journalister under nazimarsj

17 menn med tilknytning til den Nordiska motståndsrörelsen (NMR) er tiltalt for flere lovbrudd etter en nynazistmarsj under bokmessen i Göteborg i fjor.

Publisert

Alle de tiltalte deltok i den NMR-arrangerte demonstrasjonen i september i fjor, og samtlige 17 nekter for å ha brutt loven.

Ni av dem er tiltalt for voldelig ordensforstyrrelse gjennom å trykke journalister opp mot en politibuss med skjoldene sine under demonstrasjonen. Senere skal de også ha trykket skjoldene sine mot politifolk med støtte av demonstranter bak dem.

De er også tiltalt for å ha kastet plakater og andre ting på politiet, og for å ha forsøkt støte fanene sine mot politifolk.

16 av dem er også tiltalt for å ha brutt loven om hets mot andre folkegrupper. Ifølge påtalemyndigheten dreier det seg om å spre negative budskap om folks rase, hudfarge og opprinnelse.

– Dette forbindes i alle fall for min del med nasjonalsosialismen på 1930- og 1940-tallet, sier påtaleansvarlig Jonas Martinsson, som også viser til NMR-demonstrantenes bekledning.

De 17 tiltalte kommer fra ulike steder rundt om i Sverige. Svenske medier anslo at om lag 500 NMR-tilhengere deltok i demonstrasjonen i Göteborg, deriblant flere nordmenn.

Tusenvis av motdemonstranter var på plass i byen på samme tid. Elleve personer som var blant motdemonstrantene, har blitt dømt til opptil ni måneders fengsel for v

Powered by Labrador CMS