Journalist dømt til fire år og tre måneder fengsel for voldtekt av ung kvinnelig frilanser. Dømmes også for trusler

En lang kveld på byen endte i det retten omtaler som en «sovevoldtekt». Mannen valgte umiddelbart å anke dommen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

En journalist i 30-åra er av en tingrett på Vestlandet dømt til 4 år og 3 måneder fengsel for voldtekt av en kvinne tidlig i 20-åra. 

Dommen ble avsagt denne uka.

Han er også dømt for trusler mot kvinnen - etter å ha framsatt truende meldinger mot henne under etterforskningen av saken. 

Tiltalte må videre betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning, samt saksomkostninger. 

Mannen jobbet på daværende tidspunkt i et lokalt mediehus hvor også den unge kvinnen var frilanser.

De skal ha hatt noe kontakt i forbindelse med arbeidet, hvor tiltalte blant annet mottok og publiserte hennes saker på nett. 

De to hadde ifølge dommen hatt liten kontakt utover det, men møttes ved et tilfelle høsten 2016 på byen. Senere samme høst møttes de igjen på fest, dro på byen sammen og senere på nachspiel. 

- Ute av stand til å motsette seg

I drosjen på vei til nachspielet skal tiltalte og fornærmede ha kysset.

Kvinnen var samtidig så beruset at hun kastet opp på utsiden av drosjen som kjørte festdeltakerne til nachspielet. Derfor nektet også drosjesjåføren å ta henne med seg videre. 

På vei inn til nachspielet måtte hun støttes, klarte ikke å gå selv og ble ganske raskt lagt i en seng på et soverom. 

Dette sier loven - tiltalte er dømt etter

Straffeloven (2005) § 292, jf. § 291

...for å ha hatt seksuell omgang ved innføring av penis i skjede med noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen.

Straffeloven (2005) § 157 første ledd

...for ved trusler eller annen rettsstridig atferd overfor en aktør i rettsvesenet å ha opptrådt slik at det var egnet til å påvirke aktøren til å foreta eller unnlate en handling, et arbeid eller en tjeneste i forbindelse med en straffesak.

Kort tid etterpå skal tiltalte ha gått fra nachspielet og til soverommet, og gjennomført det som ifølge retten var en voldtekt. 

Den unge kvinnen hadde ifølge dommen ikke gitt sitt samtykke. - Hun var på grunn av beruselse ute av stand til å motsette seg seksuell omgang da tiltalte kom inn på soverommet og la seg i sengen, heter det i dommen. 

Retten slår videre fast at tiltalte handlet forsettlig - og skulle forstått at kvinnen ikke kunne motsette seg handlingen. 

Fester ingen lit til tiltaltes forklaring

Ifølge dommen husker ikke fornærmede noe fra denne kvelden fra et tidspunkt ute på byen, til hun våknet neste morgen og skjønte at noe hadde skjedd. 

Tiltalte har nektet straffskyld, og hevdet at kvinnen også var med på det. 

Retten fester imidlertid ingen lit til dette, og slår videre fast: 

- At tiltalte og (fornærmede) klinte en kort stund i drosjen medførte ikke at tiltalte kunne legge til grunn at (hun) samtykket til samleie med ham

Truet med rettslig motangrep

Foruten voldtekten dømmes tiltalte også for trusler i forbindelse med en rettsprosess. 

Noen uker etter hendelsen sendte mannen en melding til kvinnen hvor han blant annet slo fast at han «ville gå til rettslig motangrep dersom jeg ikke blir renvasket snarest»

Og videre:

- Dette er overhode ingen trussel mot deg, jeg vil bare gjøre deg klar over det -kan- bli runde(r) i retten dersom jeg ikke blir renvasket, het det i meldingen. 

Dette ble av kvinnen oppfattet som ubehagelig, og mannen dømmes derfor også for trusler etter Straffelovens paragraf 157. 

Tiltalte anker tingrettens dom videre

Dommen ble forkynt for tiltalte fredag formiddag, og han bestemte seg da for å anke dommen i sin helhet. Det bekrefter mannens forsvarer Steinar Wiik Sørvik til Medier24: 

- Han har anket over skyldspørsmålet, erstatningsspørsmålet og hele dommen. 

- Har dere noen ytterligere kommentarer til dommen?

- Nei, ikke utover det faktum at vi anker. Det forteller at vi er uenige og ikke aksepterer den, sier forsvareren. 

- Hvordan går det med tiltalte?

- Jeg har ikke snakket med han siden i formiddag, men han tok naturlig nok dommen svært tungt. 

Nåværende arbeidsgiver vil ikke kommentere saken

Mannen i 30-åra jobber ikke lenger for det lokale mediehuset på Vestlandet, men i en mediebedrift et annet sted i landet.

En mellomleder i redaksjonen på tiltaltes nåværende arbeidsplass sier følgende til Medier24 om saken:

- En vikar som er tilsatt i et tidsavgrenset vikariat er dømt i tingretten for et seksuelt overgrep fra tiden før han begynte her. Dette var ukjent for oss da han tiltrådte.

- Forøvrig er oppfølging av denne saken et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og noe vi ikke kommer til å uttale oss offentlig om.

- Vil dere si noe om hvorhvidt vedkommende per tiden er i jobb?

- Nei, det ønsker vi ikke å kommentere.

Powered by Labrador CMS