Resett-redaktør Helge Lurås søker om medlemskap i Redaktør­foreningen på nytt

Det skriver han selv på egne nettsider.

Publisert

For om lag et år siden avviste styret i Norsk Redaktørforening medlemskapssøknaden til Resett-redaktør Helge Lurås, blant annet med bakgrunn i gjentatte brudd på Vær varsom-plakaten og et forsøk på å betale et intervjuobjekt for å stille opp i en betent sak. 

Nå skriver Lurås på egne nettsider at han søker om opptak på nytt. 

– Resett anser seg selv som en vaktbikkje for pressen. Slik sett burde vi kanskje stå utenfor pressens organer. Men Norsk Redaktørforening (NR) og pressens formelle organer har monopolisert en del rettigheter som gjør Resetts utenforskap til et praktisk problem for oss. Blant annet blir vi nektet tilgang til pressekonferanser i offentlig og partipolitisk regi og til Stortingets presselosje når vi ikke er medlemmer i NR, skriver han. 

Resetts Shurika Hansen har også søkt om medlemskap, ifølge Resett selv. 

Så lenge Resett ikke er en del av pressens formelle organer, kan de heller ikke klages inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk. 

Medlemskapssøknader må behandles i styret i Norsk Redaktørforening, og neste styremøte hvor det kan bli aktuelt å behandle søknaden er 6. september. 

Da Lurås ble avslått som medlem sist, gikk blant annet medieprofessor ved OsloMet, Steen Steensen ut, og sa han mener det er synd at Norsk Redaktørforening ikke tok han opp som medlem. 

Et medlemskap hadde gjort at man kunne vite hvilke premisser man skal vurdere Lurås og Resett ut fra, og samtidig forpliktet dem til å følge både redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten. Et medlemskap ville gjort at man kunne gått i dialog på klare premisser, sa Steensen til Medier24 da. 

Powered by Labrador CMS