Reportere uten grenser (Reporters sans frontières)
Foto: Justice.RSF/Wikimedia Commons
RSF: 488 journalister i fengsel verden rundt
For tiden sitter det 488 journalister fengslet verden rundt, det høyeste tallet siden Reportere uten grenser (RSF) startet registreringen for over 25 år siden.
Så langt i år er 46 journalister blitt drept, og det er det laveste tallet siden RSF begynte å utarbeide årlig statistikk, opplyser organisasjonen.
RSF knytter nedgangen til en mer stabil situasjon i konflikter i Midtøsten.
– Antallet journalister som er arrestert i forbindelse med sitt arbeid har aldri vært så høyt siden RSF begynte å publisere sin årlige oppsummering i 1995, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.
Antallet har steget med rundt 20 prosent det siste året, hovedsakelig grunnet angrep på mediene i Myanmar, Hviterussland og Hongkong.
RSF opplyser videre a de heller aldri har sett så mange kvinnelige journalister varetektsfengslet. Antallet på 60 representerer en tredel mer enn i 2020.
Kina har flest antall fengslede journalister med 127, noe som henger sammen med den nasjonale sikkerhetsloven kinesiske myndigheter påla Hongkong.
Deretter følger Myanmar med 53, fulgt av Vietnam (43), Hviterussland (32) og Saudi-Arabia (31).
Det fallende antallet dødsfall siden en topp i 2016 gjenspeiler en skiftende dynamikk i Syria, Irak og Jemen, der et mindre konfliktnivå har ført at færre journalister er blitt trukket til regionen.
De fleste av de 46 drapene var attentater.
– 65 prosent ble bevisst målrettet og eliminert, heter det i rapporten.
De farligste landene var nok en gang Mexico og Afghanistan, med henholdsvis sju og seks journalistdødsfall, fulgt av Jemen og India med fire stykker hver.
Ifølge RSF er også 65 journalister og kolleger holdt som gisler rundt om i verden.