I forslaget til neste års statsbudsjett er hovedlinjen at mange av de viktige avgjørelsene skyves på til man skal behandle den varslede mediemeldingen i vinter.
Kulturminister Trine Skei Grande er klar på at dette ikke er et budsjettforslag hvor pressen ikke får svar på alt de lurer på. Hun oppsummerer det greit selv:
– Det er mye av det som skal skje på mediefeltet som skal tas opp i den store mediemeldingen, som vi håper at kommer før jul. Derfor har vi gjort veldig få endringer på feltet. Vi har økt innovasjonsordningen, men ellers har vi latt støtten stå på stedet hvil, sier kulturminister Trine Skei Grande til Medier24.
Halv seier for fagpressen om digital nullmoms. Slik forslaget står nå er det uklart om det er krav om papirpublikasjon i tillegg til det digitale. Fagpressen har imidlertid sagt at de legger til grunn at man ikke skal behøve å ha papirpublikasjon for å få momsfritak
KrFs Geir Jørgen Bekkevold har varslet at han ønsker å forhandle om økt pressestøtte, eller i det minste en prisjustering, i budsjettforhandlingene med regjeringen.
Trine Skei Grande har varslet at hele pressestøtte-ordningen skal opp til vurdering i forbindelse med den nye stortingsmeldingen om medier, som trolig kommer før jul.
Mer til medieforskning og etterutdanning
Samtidig foreslår regjeringen noe mer penger til medieforskning og etterutdanning.
Om den posten skriver de: «Bevilgningen på posten går til medieforskning og etterutdanning og skal bidra til økt kunnskap om medienes betydning for samfunnsutviklingen».
Av foreslått bevilgning på posten - som er foreslått økt fra 21,6 millioner til 22,1 millioner. Ifølge budsjettforslaget skal de fordeles på følgende måte:
8,1 mill. kroner til forskningsprogrammet for kultur- og mediesektoren (KULMEDIA) (økning på 200.000,- fra 2018-budsjettet)
3,8 mill. kroner til Rådet for anvendt medieforskning (økning på 100.000,- fra 2018-budsjettet)
2,1 mill. kroner til Statistisk sentralbyrå – Norsk mediebarometer (Ingen endring)
2,2 mill. kroner til medienorges statistikkbase (Ingen endring)
5,2 mill. kroner til etterutdanning i mediebransjen via Institutt for Journalistikk (økning på 100.000,- fra 2018-budsjettet)
0,6 mill. kroner til Landslaget for lokalaviser (Ingen endring)
Liten økning i Finnmarks-tilskuddet
I posten «Distribusjonstilskudd til avisene i Finnmark» er posten økt fra 2,13 til 2,19 millioner.
Også tilskuddet til samiske aviser er foreslått økt noe - fra 28,1 millioner til 28,77 millioner.
Inne i budsjettet ligger også 135 millioner til kommersiell allmennkringkasting - altså TV 2.
Tilskuddene til lokale lyd- og bildemedier - blant annet digitaliseringstiltak hos lokalradio - økes også noe. Fra 19,4 til 19,9 millioner.
Medietilsynets driftsutgifter flyttes til ny post, og foreslås til 52 millioner kroner pluss 2,7 millioner i spesielle driftsutgifter.
Se Trine Skei Grande oppsummere budsjettet:
Se Geir Jørgen Bekkevold kommentere budsjettet:
Se NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kommentere lisens-økning