Randi Øgrey i MBL og Hege Iren Frantzen i NJ.

Presseorganisasjonene er kritiske til mediebudsjettet: Skuffet og bekymret

– Dette statsbudsjettet løser ikke noen av mediebransjens problemer, sier Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag (NJ). Dette mener de ulike presseorganisasjonene om forslaget til mediebudsjett.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I dag presenterte regjeringen sitt forslag til statsbudsjettet i 2019.

Blant forslagene er det å ikke prisjustere pressestøtten, å øke innovasjonsstøtten til mediene og å øke NRK-lisensen med 61 kroner - mindre enn det NRK ba om. 

Presseorganisasjonene er blant annet kritiske til manglende prisjustering av pressestøtta. Det er også en rekke mediepolitikere

– Løser ikke problemene

Leder i Norsk Journalistlag (NJ), Hege Iren Frantzen, er klar på at dette budsjettet ikke løser mediebransjens problemer. 

– Dette statsbudsjettet løser ikke noen av mediebransjens problemer, verken for de kommersielle eller ikke-kommersielle, sier hun til Medier24. 

Hun er likevel glad for signalene regjeringen sender rundt digital nullmoms. 

– Signalene for tidsskriftene er gode, og det er viktig for våre medlemmer i fagpressen. Her viser regjeringen en vilje til å finne gode løsninger og det synes vi er positivt. Dette har vi ventet på lenge, og disse signalene ser vi på som positive, sier hun. 

Hun er klar på at hun synes det er problematisk at man ikke foreslår å indeksregulere verken produksjonsstøtte eller NRK-lisensen, og er redd for hvilke konsekvenser det kan få. 

– Det betyr i praksis kutt, sier hun og legger til:

– Vi er bekymret for at det vil påvirke bemanningen og tilbudet til publikum, sier hun. 

Samtidig er hun klar på at dette gjør at forventningene til den varslede mediemeldingen blir høye. 

– En nedgang

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier til Medier24 at han er glad for økte innovasjonsmidler, men skuffet over det som blir et faktisk kutt i produksjonsstøtten.

– Produksjonstilskuddet er på samme nivå som i 2018 nominelt, som reelt sagt blir en nedgang, ettersom det er ikke er inflasjonsjustert. Det er grunn til å frykte denne utviklingen, der vi vet at det samme kronebeløpet er gitt over mange år – som gjør at vi har flere titalls millioner mindre å rutte med over årene som har gått. Regjeringen burde kostet på seg å prisjustert, mener Arne Jensen.

MBL: - Skuffet

– Vi hadde ikke forventet noen store grep i statsbudsjettet siden en mediemelding er underveis, men vi er skuffet over at kulturministeren ikke prisjusterer mediestøtten på samme måte som NRK-lisensen. Dette stiller enda større krav og øker forventningene til den kommende mediemeldingen, sier styreleder i MBL Tove Nedreberg.

- 1.juli 2019 vil endelig det digitale momsfritaket også gjelde for dybde- og nisjemedier. Det er positivt at denne ordningen nå faller på plass og vi forutsetter at avgrensingen blir fremtidsrettet slik at den underbygger innovasjonen, sier Nedreberg og fortsetter:

– Nå ser vi virkelig frem til mediemeldingen, som vi håper blir en god og grundig oppfølging av mediemangfoldsutvalgets anbefalinger, sier Tove Nedreberg.

– Små marginer

Landslaget for lokalaviser (LLA) er interesseorganisasjon for hundre av landets lokalaviser.

I en pressemelding etterlyser de oppfølging av forslagene til Mediemangfoldsutvalget i forslaget til statsbudsjett for neste år - og sier samtidig at de er skuffa over manglende prisjustering, men glade for en større innovasjonsstøtteordning. 

– Lokalavisene har svært små marginer. Dersom avisene fortsatt skal levere god og troverdig journalistikk, trenger vi et etterlengtet løft i produksjonstilskuddet, sier LLAs generalsekretær Rune Hetland i en pressemelding. 

Han trekker også fram at det er viktig for lokalavisene å sikre postombæring på lørdager - noe det er satt av 83 millioner til i forslaget til budsjett

Medier24 retter: I en tidligere versjon av denne saken  stod det at LLA er glade for at produksjonsstøtten øker - det skulle står innovasjonstøtten. 

Powered by Labrador CMS