Norge er verdens mest presse­frie land – for fjerde år på rad

Reporters Without Borders' ferske pressefrihetsindeks rangerer Norge på topp.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den ferske rangeringen fra Reporters Without Borders (Reportere uten grenser) viser at Norge nok en gang er verdens mest pressefrie land.

Like bak følger de nordiske landene Finland, Danmark og Sverige.

Norge topper rangeringen for fjerde år på rad i 2020. Blant verstingene finner vi ikke uventet land som Nord-Korea, Kina, Turkmenistan og Eritrea.

– Det er flott at Norge igjen topper listen over pressefrihet. Samtidig avdekker indeksen svært store utfordringer internasjonalt, som også kan true den pressefriheten vi her i landet har lett for å ta for gitt. Fremveksten av autoritære regimer, svekkelser av demokratier og økonomisk nedgang gir store problemer for journalister og medier over hele verden. Det kan også se ut som dette har blitt forsterket av koronakrisen, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til Medier24.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Daglig leder Kjersti Løken Stavrum i Schibsted-eier Stiftelsen Tinius er også fornøyd med å trone på topp.

– Det er der Norge bør ønske å være, sier hun til Medier24.

– Har vi noe å gå på fortsatt?

– Pressefriheten er aldri perfekt, og jeg mener at pressens frihet også handler om mangfold og en kraftfull presse. Kvalitet henger sammen med kvantitet, så det må vi være påpasselige med. Det er ikke sånn at vi nå kan si «nå er vi pressefrie». Det er et kontinuerlig arbeid.

Løken Stavrum er styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, leder av Ytringsfrihetskommisjonen og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Generalsekretær Christophe Deloire i Reportere uten grenser sier vi nå går inn i et avgjørende tiår for journalistikk knyttet til kriser som påvirker fremtiden.

– Koronapandemien illustrerer de negative faktorene som truer retten til pålitelig informasjon, og det i seg selv er en forverrende faktor. Hvordan vil informasjonsfriheten, pluralisme og pålitelighet se ut i 2030? Svaret på det spørsmålet avgjøres i dag, sier han.

Også Løken Stavrum peker på at koronapandemien tydeliggjør hvem en kan stole på og ikke.

Stiftelsen Tinius-leder Kjersti Løken Stavrum.

– Det Reportere uten grenser er bekymret for er konsekvensene koronaen har for pressefriheten. En burde oftere ta hensyn til og være skeptiske til informasjon fra land som ikke har pressefrihet. Jeg snakker nå om for eksempel Kina, sier Løken Stavrum.

Reportere uten grenser måler pressefriheten basert på medias uavhengighet, kvaliteten på statlige rammevilkår og journalisters sikkerhet.

Powered by Labrador CMS