Uten å opplyse om at hun er hans kone. – Jeg kan absolutt se at man kan stille spørsmål om man er uavhengig når man skriver sak om sin egen kone, sier Stord24-redaktør Jonas Sætre.
Saken er skrevet av Stord24-redaktør Jonas Sætre, og omhandler kunstutstillingen til hans kone Brenda Mata og en annen kunstner, Hanne Førsund Larsen.
På spørsmål om den etiske vurderingen bak at redaktøren skriver sak om sin egen kone sin utstilling, svarer Sætre:
– Jeg kan absolutt se at man kan stille spørsmål om man er uavhengig når man skriver sak om sin egen kone. Samtidig er det viktig å påpeke at saken tar utgangspunkt i en pressemelding og er mindre bearbeidet redaksjonelt, sier han til Medier24.
– Ikke en konfliktsak
Han understreker at ettersom saken er basert på en pressemelding, så mener han saken stiller seg annerledes, enn om det var en klassisk konfliktsak.
– Dette er ikke en konfliktsak, men en helt ukontroversiell sak om et arrangement. Hadde det vært en konfliktsak, så er det selvfølgelig ikke noe jeg hadde gjort, sier han.
– Men Vær varsom-plakaten skiller ikke på ulike typer saker?
– Nei, den gjør vel ikke det. Jeg har forståelse for at spørsmålet blir stilt, og har ikke noe problem med å ta kritikken til meg, sier han.
Han understreker at det opprinnelig ikke var planen at det var han som skulle skrive saken om utstillingen.
– Planen var at en frilanser som jobber for meg skulle skrive den saken, men så ble hun sjuk, og da var det ingen andre måter å gjøre det på enn at jeg gjorde det selv.
– Kommer du til å avpublisere den?
– Det er synd å avpublisere en sak om et arrangement. Jeg kommer til å legge inn en setning nederst som opplyser om relasjonen mellom oss, sier han.
– Er dette vanlig praksis hos dere?
– Nei, absolutt ikke. Du finner ingen lignende tilfeller publisert hos oss, sier han.
Etter at Medier24 tok kontakt la Sætre til setningen: «Biletekunstnaren i denne saka, Brenda Mata, er gift med redaktøren i Stord24».
– Ikke gjør det
Presseetikk-ekspert Gunnar Bodahl-Johansen sier at spørsmål om journalistisk uavhengighet er en gjenganger – og at dette tilfellet er klassisk felle man kan gå i.
– Jeg har sagt dette til journalister i over 30 år: Skriv aldri om din familie, dine venner eller dine venners venner. Det svekker din troverdighet, sier Bodahl-Johansen til Medier24.
Han sier videre at han ikke mener det er en formildende omstendighet at saken er basert på en pressemelding.
– Det forandrer ingenting, sier han.
For Bodahl-Johansen koker det ned til et spørsmål om journalistisk troverdighet.
– Mange journalister påpeker at de jo har journalistisk integritet, og at slike bindinger derfor ikke er et problem. Da pleier jeg å stille det vemmelige motspørsmålet: Men har du journalistisk troverdighet?
Han sier det viktigste for en journalist er nettopp å ivareta egen troverdighet overfor offentligheten og leserne og at det «er for seint å snyte seg når nesa er vekk».
– Troverdigheten vår definerer vi ikke selv, den er det leserne og allmennheten som vurderer. Du kan argumentere med integritet til du blir blå i trynet, det hjelper ikke om du ikke har troverdigheten i behold, sier han.