Preben Aavitsland.

Preben Aavitsland er skeptisk til pressens samarbeid med myndighetene

Mener pressen bør droppe både senter for kildekritikk og en spesiell type journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Preben Aavitsland er nok et kjent navn for mange, da han jobbet i Folkehelseinstituttet under koronapandemien. Nå er han professor ved pandemisenteret i Bergen.

Han skriver i et leserinnlegg i Fædrelandsvennen at han er skeptisk til det nye senteret for kildekritikk.

Aavitsland skriver i sitt meningsinnlegg: «Jeg blir betenkt over forslaget om at en politisjef, en general og en redaktør skal sette seg sammen og bekjempe desinformasjon.»

Til Medier24 utdyper han.

– Jeg synes kildekritikk er bra, men er skeptisk til et senter der pressen, politiet og forsvaret skal samarbeide mot strategisk lyving, altså desinformasjon. Pressen og myndighetene må gjerne bekjempe desinformasjon, men ikke i samarbeid.

Les svaret fra nyhetsdirektør i NRK, Helje Solberg, som skal lede prosjektet, lenger ned i saken.

Bekymret

Han skriver at det finnes flere typer desinformasjon, med forskjellige avsendere, som angriper på forskjellig vis. Han ramser opp desinformasjon innen økonomi, partipolitisk, militær- og fiendtlig informasjonskrigføring.

Nå er han redd for at senteret og myndighetene vil stemple mindretallssyn eller de som er uenige med dem, som desinformasjon.

– Det kan være syn som bygger på feil fakta, misoppfatninger eller uvanlige ideologier, men som altså ikke er strategisk lyving.

– Våpenet kan bli enda sterkere dersom pressen blir med på laget.

Skal ikke være «sannhetsregulering»

Flere presseorganisasjoner har allerede tatt senteret for kildekritikk i forsvar.

De har tidigere avvist at det skal brukes slik Aavitsland skisserer.

– Vi må unngå initiativ som kan bli oppfattet som statlig sannhetsregulering. Bare at det tolkes slik, vil kunne gjøre stor skade på den offentlige samtalen i Norge, skriver de i et leserinnlegg.

De mener det er riktig av pressen å ta initiativet til senteret.

– Det er en fordel av initiativet kommer fra de delene av samfunnet med størst kompetanse på kildekritikk og verifisering. Men eierskapet må favne langt bredere. Et robust samfunn krever samarbeid på tvers av sektorer.

Aavitsland mener at istedenfor et felles senter, at pressen må bruke de verktøyene de allerede har i dag.

– De bør prioritere ordentlig journalistikk der kildekritikk og faktasjekk er innebygd og heller droppe en del av kjendisjournalistikken.

– Her kan jeg berolige Aavitsland

Medier24 har kontaktet nyhetsdirektør i NRK, Helje Solberg, som skal lede prosjektet og spurt om hva hun tenker om kritikken fra Aavitsland.

Les hele svaret lenger ned i saken.

Hun synes det er bra at ideen om et «Senter for kildekritikk» skaper debatt allerede nå. 

At en del har så klare oppfatninger av hva senteret skal være, er litt overraskende, forteller hun.

–  Målet er at Senter for kildekritikk skal være et uavhengig kompetanse- og opplæringssenter som styrker sivilsamfunnets motstandskraft mot feilinformasjon, skriver Solberg til Medier24. 

NRKs nyhetdirektør forklarer at senteret skal ikke overvåke eller å definere hva som er sant og usant i ordskiftet, men rette seg mot hele befolkningen med kompetansepakker og opplæringstilbud.

– Det som er sikkert, er at de som står bak dette initiativet, ikke ser for seg et senter slik Aavitsland beskriver. Her kan jeg berolige Aavitsland. 

Årsaken til at det er Faktisk.no, med støtte fra presseorganisasjonene, som har tatt dette initiativet, skyldes at de mener at det trengs en forsterket innsats for å møte utfordringen med spredningen av feilinformasjon.

Dette er ett av flere tiltak som de mener kan være riktig. 

– Vi mener også at det viktig at senteret springer ut av sivilsamfunnet.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Svar fra Helje Solberg:

Jeg synes det er bra at ideen om et "Senter for kildekritikk" skaper debatt allerede nå. At en del har så klare oppfatninger av hva senteret skal være, er litt overraskende. Utredningsarbeidet har oppstart 1. oktober og vi skal bruke de neste månedene på å søke å finne svar på de mange spørsmål som stilles. 

Målet er at Senter for kildekritikk skal være et uavhengig kompetanse- og opplæringssenter som styrker sivilsamfunnets motstandskraft mot feilinformasjon. Hele poenget er at folk skal bli tryggere og mer bevisste i å navigere i et uoversiktlig informasjonslandskap, en virkelighet som det ikke er mulig og heller ikke nødvendigvis ønskelig å skjerme oss fra. Senteret skal ikke overvåke eller å definere hva som er sant og usant i ordskiftet, men rette seg mot hele befolkningen med kompetansepakker og opplæringstilbud. Det som er sikkert, er at de som står bak dette initiativet, ikke ser for seg et senter slik Aavitsland beskriver. Her kan jeg berolige Aavitsland. 

Årsaken til at det er Faktisk.no, med støtte fra presseorganisasjonene, som har tatt dette initiativet, skyldes at vi mener at det trengs en forsterket innsats for å møte utfordringen med spredningen av feilinformasjon. Dette er ett av flere tiltak som vi mener kan være riktig. Vi mener også at det viktig at senteret springer ut av sivilsammfunnet.

Det er ikke tilfeldig at initiativet er vokst frem av miljøet til Faktisk, som har skoleavdelingen Tenk. Avdelingen har levert undervisningsressurser, kurs og foredrag til skoleverket og profesjoner som jobber med barn og unge siden 2019. Etterspørselen etter denne kompetansen er betydelig større enn det Tenk klarer å møte i dag. Et senter for kildekritikk bil bygge videre på arbeidet til Tenk.Flere undersøkelser viser at barn og unge, eldre og voksne føler usikkerhet i møte med informasjon digitalt. Ifølge tall fra Medietilsynet sier bare13 prosent at det er lett å skille sann fra usann informasjon på nettet.

Powered by Labrador CMS